Χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρει η συμφωνία για τις 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε στιγμές αμηχανίας χθες κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρ' ότι υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το νομοσχέδιο που προκάλεσε τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ενώ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις αρχαιολόγων, καθηγητών Πανεπιστημίου, στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. «Με αυτή τη συζήτηση παρανομεί η Βουλή γιατί παραβιάζεται ο αρχαιολογικός νόμος», υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας πως «όλη ανθρωπότητα γνωρίζει ένα πράγμα: κυκλαδικής τέχνης αρχαιότητες δεν μπορούν να βρεθούν παρά μόνο στον ελληνικό χώρο» και ρώτησε «Ποιοι ντιλάρουν με τις αρχαιότητες και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτού του λαού και κυρίως πώς ντιλάρουν;»
Στην ίδια γραμμή και ο Κλέων Γρηγοριάδης, εισηγητής του ΜέΡΑ25, ο οποίος χαρακτήρισε τους όρους της συμφωνίας «αποικιοκρατικού τύπου» και «συγχωροχάρτι για τον Στερν».
Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο μεσολαβεί για να νομιμοποιηθεί εσαεί μια ιδιωτική συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων, χωρίς να έχει ελέγξει την προέλευσή τους, τον τρόπο που διακινήθηκαν και βρέθηκαν στην κατοχή του πολυεκατομμυριούχου Αμερικανού Λέοναρντ Στερν, χωρίς να έχει προσκομίσει πιστοποιητικά γνησιότητας, χωρίς να τα έχουν μελετήσει αρχαιολόγοι που ειδικεύονται στον κυκλαδικό πολιτισμό. Με δεδομένο ότι τα ευρήματα πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού που έχουν διακινηθεί στο εξωτερικό, είτε είναι κίβδηλα είτε αποτελούν προϊόντα παράνομης εξαγωγής και το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να τα διεκδικήσει δικαστικά, γιατί η υπουργός Πολιτισμού μόλις ενημερώθηκε δέχθηκε να κινηθεί παρασκηνιακά και όχι να διεκδικήσει με ένδικα μέσα τον επαναπατρισμό τους;
Η υπουργός Πολιτισμού δεν σχολίασε ούτε τη σύμπτωση της υπογραφής μεταξύ του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ (στο οποίο δώρισε ο Στερν τη συλλογή), την ίδια ημέρα (21/7/22) που ο εισαγγελέας του Μανχάταν προχώρησε στην κατάσχεση εκθεμάτων από το ΜΕΤ. Επίσης δεν έγινε γνωστό το καταστατικό του ινστιτούτου που θα διαχειρίζεται αρχαιότητες, ούτε τα μέλη του Δ.Σ. ούτε φυσικά ο ρόλος «κλειδί» που διαδραματίζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και όχι κάποιο δημόσιο, ή στελέχη της ΕΦΑ Κυκλάδων που εργάζονται για την ίδρυση του πρώτου δημόσιου Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη Νάξο.
«Να διεκδικήσουμε δικαστικά μια συλλογή που μας δίνεται; Ενδέχεται να πάρουμε περισσότερες από τις αρχαιότητες που παίρνουμε με τη συμφωνία; Αποκτούμε το σύνολο της συλλογής», υποστήριξε η κ. Μενδώνη και ανέφερε ότι ο συλλέκτης δώρισε τη συλλογή του στο συγκεκριμένο ινστιτούτο, με τον όρο να φροντίσει για την έκθεσή της στο ΜΕΤ. Η υπουργός παραδέχτηκε ότι προκειμένου να εκπληρωθεί ο όρος ζητήθηκε η έγκριση του ελληνικού κράτους, όπως απαιτείται από τον ελληνικό αρχαιολογικό νόμο.
Εισηγήτρια του σ/ν της Ν.Δ. ήταν η Φωτεινή Πιπιλή (χαρακτήρισε την υπόθεση «σενάριο για τηλεοπτική σειρά του Netflix»). Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΚΕ (Ιωάννης Δελής), ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχτηκαν ΠΑΣΟΚ (Δημήτρης Κωνσταντόπουλος), Ελληνική Λύση (Σοφία Ασημακοπούλου) παρότι κατά τις ομιλίες τους, όπως και η ανεξάρτητη βουλευτίνα Κωνσταντίνα Αδάμου, αποδόμησαν το σ/ν και τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη (8/9).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας