Στις 10 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Μηνάς Χρηστίδης πέθανε στο σπίτι του σε ηλικία 90 ετών. Δίπλα του βρισκόταν η γυναίκα του Ντόρα Γιαννακοπούλου, που στάθηκε βράχος μέχρι τέλους, στα εύκολα και στα δύσκολα της ζωής τους.
Η είδηση του θανάτου φέρνει στον νου παλιές στιγμές από τα χρόνια της θαλερής κάποτε εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», τότε που ο Μηνάς είχε τη στήλη της θεατρικής κριτικής. Τον θυμάμαι αμίλητο θεατή στις χειμωνιάτικες αίθουσες ή στο κοίλον της Επιδαύρου, καθισμένο σε εκείνα τα ειδικά καθισματάκια για τα υπαίθρια θέατρα. Θυμάμαι το προσεγμένο χειρόγραφο, που διεκδίκησε ακόμα και την εποχή της επικυρίαρχης τεχνολογίας, το τσιγάρο που κρεμόταν συνεχώς στα χείλη του, το ειρωνικό, σαρκαστικό του ύφος, το σκληρό χιούμορ.
Θυμάμαι τις ιστορίες που διηγιόταν από το «κοινόβιο» του Υπογείου, των πρώτων χρόνων του Θεάτρου Τέχνης, ζώντας δίπλα στον Κουν. Θυμάμαι την επιμονή στις θέσεις του, την οξύτατη κριτική του στο σύγχρονο θέατρο, την απόσταση που κρατούσε από «παρέες» και «συμμαχίες». Δεν άκουγε κανέναν, έγραφε με πείσμα αυτό που πίστευε και σε όποιον άρεσε. Και είναι αλήθεια ότι η κριτική του είχε δυσαρεστήσει αρκετούς στον χώρο του θεάτρου.
Κι όταν κάποτε η Ντόρα άρχισε να γράφει, ο Μηνάς την ενθάρρυνε, έγινε ο πρώτος και ο πιο αυστηρός αναγνώστης της. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτης το τελευταίο αυτοβιογραφικό βιβλίο τής Ντόρας Γιαννακοπούλου «Μια ζωή σαν πρόβα», όπου περιγράφει την περιπετειώδη σχέση της με τον Μηνά, έναν μεγάλο έρωτα.
Ηθοποιός, δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου, ο Μηνάς Χρηστίδης γεννήθηκε στη Χαλκίδα, τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κι έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο παίζοντας το 1954 τον γιατρό Γκιμπς στη «Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Γουάιλντερ. Συμμετείχε στον θίασο του Δημήτρη Χορν μέχρι το 1959, σκηνοθέτησε παραστάσεις, έπαιξε και στο σινεμά: «Το τελευταίο ψέμα» (1958) του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο ζεστός μήνας Αύγουστος» (1966) του Σωκράτη Καψάσκη, «Ελευθέριος Βενιζέλος» (1980) του Παντελή Βούλγαρη.
Με την επιβολή της δικτατορίας έφυγε, πρώτα στο Παρίσι και αργότερα στην Ολλανδία, όπου τον ακολούθησε η μετέπειτα σύζυγός του, ηθοποιός και τραγουδίστρια, Ντόρα Γιαννακοπούλου. Δούλεψε στο ολλανδικό ραδιόφωνο και ως σκηνοθέτης, ενεργοποιήθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα οργανώνοντας μεγάλες περιοδείες στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε δημοσιογραφική καριέρα. Ηταν ο πρώτος που δημιούργησε στήλη τηλεοπτικής κριτικής στον ημερήσιο Τύπο, στην «Καθημερινή». Στην ιστορία έμεινε επίσης η στήλη του «Γροθιά στο στομάχι» στο «Εθνος», ενώ από το 1981 ασχολήθηκε με την κριτική θεάτρου σε πολλές εφημερίδες, με τελευταία συνεργασία στην «Ελευθεροτυπία». Η κηδεία θα γίνει στις 12 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας