Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού μάς έστειλε απάντηση σχετικά με το δημοσίευμα («Εφ.Συν.» 31/3/21) για την πρωτοβουλία της UNESCO να αποστείλει κλιμάκιο συμβουλευτικής αποστολής για τα έργα που συντελούνται στην Ακρόπολη. Δεν διαψεύδει, αντιθέτως επιβεβαιώνει το δημοσίευμα.
Διευκρινίζει ότι «η συγκεκριμένη αποστολή προγραμματίζεται κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε το ΥΠΠΟΑ προς το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την αποστολή στην Αθήνα κλιμακίου εμπειρογνωμόνων, τόσο από το εν λόγω Κέντρο, όσο και από το Διεθνές ICOMOS.
Σκοπός είναι η επιτόπου εξέταση και παρουσίαση του έργου, το οποίο έχει ήδη συντελεστεί στην Ακρόπολη, καθώς και του μελλοντικού σχεδιασμού των επεμβάσεων. Η δράση αυτή, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και δαπάνη του ΥΠΠΟΑ, έρχεται να συμπληρώσει σειρά προηγούμενων ενεργειών για την ενημέρωση των θεσμικών οργάνων της UNESCO, όσον αφορά στα έργα που υλοποιούνται στην Ακρόπολη».
Η «Εφ.Συν.» έχει την αλληλογραφία μεταξύ του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και των επιφανών καθηγητών Πανεπιστημίων, επαγγελματιών και πολιτών που για δεύτερη φορά, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και ζήτησαν την παρέμβαση της UNESCO. Η απάντηση του οργανισμού (15/2/22) δεν αναφέρει πουθενά ότι πρόκειται για αίτημα του ΥΠΠΟΑ. Ας δημοσιοποιήσει η κ. Μενδώνη τη δική της αλληλογραφία.
Σε καμία θέση της η υπουργός, μέχρι σήμερα, δεν γνωστοποίησε ότι απηύθυνε πρόσκληση. Αντιθέτως, θυμόμαστε πως έχει δηλώσει ότι τα έργα είναι μικρής κλίμακας και δεν χρειάζονται έγκριση από την UNESCO.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας