ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πρωτοποριακή έκθεση για το παλαιογενετικό υλικό στη Θεσσαλονίκη

Το αρχαίο DNA στις προθήκες

Εκπαιδευτική, επιστημονική και άκρως ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, από 30 Ιουλίου έως 31 Μαΐου 2016).

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τη χαρακτήρισαν «πρωτοποριακή» και η αν. γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη μαζί με τους επαίνους προς τους διοργανωτές, τους παρότρυνε να παρουσιαστεί και σε άλλα μουσεία. Αίτημα που έτσι κι αλλιώς αποτελεί μέρος του σχεδιασμού τους.

Ξεχάστε την τυπική αίθουσα ενός αρχαιολογικού μουσείου και τα κλασικά εκθέματα.

Εδώ θα πρωτοστατεί η αίσθηση αποστειρωμένου εργαστηρίου με έντονο φωτισμό και χρήση λευκού, μπλε και πράσινου χρώματος. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα παιδιά θα φορούν ποδιές, μάσκες και γάντια.

Οχι για θεατρικότητα, αλλά για να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία, όπως και όλοι οι επισκέπτες, και να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η απολύμανση και ο τρόπος με τον οποίο συλλέγουμε τα σκελετικά δείγματα, όπως ανέφερε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Μέσα από τις τρεις ενότητες της έκθεσης θα παρουσιάζεται η σύγχρονη έρευνα για το παλαιογενετικό υλικό (αρχαίο DNA) και η σημαντική συμβολή του στη γνώση μας για τη βιολογική ιστορία του ανθρώπου.

Οσο για εκθέματα, στις ειδικά σχεδιασμένες προθήκες θα παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο κατά το στάδιο της ανάλυσης του αρχαίου DNA και πλούσιο εποπτικό υλικό που επεξηγεί την πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Επίσης θα παρουσιαστούν 96 ευρήματα (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, εργαλεία κ.ά.) από την αρχαιολογική έρευνα στις περιοχές Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Παλιάμπελα Κολινδρού Πιερίας, Κλείτο, Τούμπα Κρεμαστή, Μαυροπηγή, Ξηρολίμνη και Ποντοκώμη Κοζάνης, από τις οποίες έχουν γίνει αναλύσεις αρχαίου DNA σε σκελετικό υλικό.

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα της έρευνας για το παλαιογενετικό υλικό συγκεκριμένων νεολιθικών θέσεων στη Θεσσαλονίκη, την Πιερία και την Κοζάνη, που διεξάγει στο Δημοκρίτειο η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου.

Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το αρχαίο DNA στις προθήκες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας