Δίχασε τους Γάλλους από την πρώτη στιγμή που στήθηκε, στις αρχές Ιουνίου, στους κήπους των Βερσαλιών το τεράστιο, προκλητικό γλυπτό του Ανίς Καπούρ «Dirty corner».
Η περιγραφή του ίδιου του διάσημου Ινδοβρετανού καλλιτέχνη πως είναι «το αιδοίο μιας βασίλισσας που παίρνει την εξουσία» έδωσε τροφή για ποικίλα, φαρμακερά και ειρωνικά σχόλια. Πολλοί βεβαίως έσπευσαν να υπερασπιστούν τη σύγχρονη τέχνη, τονίζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις του έργου.
Σίγουρα όμως οι Παριζιάνοι δεν έπεσαν από τα σύννεφα όταν την Τετάρτη το πρωί το «βασιλικό αιδοίο» βρέθηκε βανδαλισμένο, ψεκασμένο με κίτρινη μπογιά.
Αμέσως άρχισε η επιχείρηση καθαρισμού του, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι των Βερσαλιών. To κόμμα των Σοσιαλιστών εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον βανδαλισμό χαρακτηρίζοντάς τον επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, που υποφέρει εξαιτίας ορισμένων σκοταδιστών.
Φτιαγμένο από ατσάλι και πέτρα, με 60 μέτρα μήκος και 10 ύψος, το επιβλητικό αφηρημένο γλυπτό που μοιάζει με τούνελ βρίσκεται απέναντι από το παλάτι όπου κάποτε κατοικούσε η Μαρία Αντουανέτα και πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο συγκεντρώνοντας πάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
O Καπούρ στις αρχικές του δηλώσεις, πριν από τον βανδαλισμό, δεν διευκρίνισε ποια βασίλισσα είχε στον νου του όταν έκανε το έργο.
Τότε, με τον σάλο που προκλήθηκε, προσπάθησε να συμμαζέψει τα περί «αιδοίου» υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν στοιχεία σεξουαλικότητας, αλλά και πολλές δυνατότητες ερμηνείας.
Χαρακτήρισε το έργο του «φιλόδοξο», αλλά τόνισε ότι δεν φτάνει στο επίπεδο του πλούτου των Βερσαλιών.
Και επιχείρησε να στρέψει την προσοχή και στα άλλα γλυπτά του που παρουσιάζονται ώς την 1η Νοεμβρίου στους κήπους και εντός του παλατιού: «Επιδιώκω να δημιουργήσω έναν διάλογο ανάμεσα σε αυτούς τους σπουδαίους κήπους και τα γλυπτά».
Tα έργα του βραβευμένου με Turner δημιουργού συνδιαλέγονται με την Ιστορία, ανατέμνουν όψεις της εξουσίας που εκτείνονται ώς την επιβολή, τη χειραγώγηση και τη βία.
Μέσα στο παλάτι εκθέτει ένα κανόνι που πετάει κόκκινο κερί στους άσπρους τοίχους και παραπέμπει σε φαλλό και στην εκσπερμάτωση. Στους κήπους εντυπωσιάζει το «Sky Mirror», ένα τεράστιο κάτοπτρο υψωμένο προς τον ουρανό που καθρεφτίζει τα σύννεφα.
Μια σκοτεινή δίνη με νερό («Descension») κι ένας γυαλιστερός κόκκινος κύβος με καμπύλες εσοχές («Sectional Body Preparing for Monadic Singularity») κεντρίζουν επίσης το ενδιαφέρον.
Από το 2008 το παλάτι των Βερσαλιών έχει ανοίξει τις πύλες του στη σύγχρονη τέχνη, κάνοντας πρεμιέρα με τα κιτς γλυπτά του Τζεφ Κουνς, που και τότε είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, όχι όμως και ακραίες πράξεις.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο, άγνωστοι κατέστρεψαν στην παρισινή Place Vendome το γλυπτό του Πολ ΜακΚάρθι «Tree», όμοιο με υπερμέγεθες καταπράσινο σεξουαλικό παιχνίδι.
Μάλιστα κάποιος είχε χαστουκίσει τον φημισμένο Αμερικανό καλλιτέχνη, χωρίς να συλληφθεί, καθώς τράπηκε σε φυγή. Οπως βλέπετε, βανδαλισμοί συμβαίνουν και εις Παρισίους.
O Kαπούρ έκανε μια σκληρή δήλωση. «Εάν αυτή η πράξη βανδαλισμού κρύβει κάποιο νόημα, αυτό περισσότερο αφορά τη μισαλλοδοξία των Γάλλων παρά την ίδια την τέχνη. Το πρόβλημα είναι πολιτικό».
Τη συμπαράστασή της στον καλλιτέχνη εξέφρασε η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν, ενώ τόνισε ότι ο βανδαλισμός ήταν «μια επίθεση στην ελευθερία της δημιουργίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας