Είναι γνωστό πλέον ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος όχι μόνο υπήρξε καθοριστικό για μια ολόκληρη περιοχή της πόλης κι αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα success stories της χώρας, αλλά αγαπήθηκε τρομερά από τους κατοίκους της Αττικής. Τώρα, λοιπόν, που το ΚΠΙΣΝ καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, η διοίκηση αποφάσισε να βάλει φρένο στους χιλιάδες των επισκεπτών, καθώς η πολύ υψηλή ενδεχόμενη επισκεψιμότητα, με τον αναπόφευκτο συνωστισμό που συνεπάγεται, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για διάδοση του ιού.
Σε όλη την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας ο οργανισμός υπήρξε από τους πρώτους -αν όχι ο πρώτος- που στις 29/1, μόλις 5 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη, παρήγγειλε Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζομένους (μάσκες, γάντια μιας χρήσης, ολόσωμες φόρμες και αντισηπτικά) και από τα μέσα Φεβρουαρίου που τα παρέλαβαν εφάρμοσαν με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας (π.χ. συχνές απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας και τους κοινόχρηστους) και αποστασιοποίησης, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.
Τα στοιχεία δείχνουν πως το 2019 το ΚΠΙΣΝ είχε 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις (τον Μάιο του 2019 είχε 530.000 επισκέψεις και 641.000 τον Ιούνιο του 2019). Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζει το διάστημα 18.00-20.00, στο οποίο, τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου (2019), ο ρυθμός άφιξης των επισκεπτών ξεπερνούσε τους 2.000 την ώρα.
Στην παρούσα φάση και μελετώντας τους παραπάνω αριθμούς, το ΚΠΙΣΝ (που προς το παρόν παραμένει κλειστό) αποφάσισε μεν να παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, αλλά με κανόνες και -αναγκαστικά- με περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών (ώστε να αποτρέπει συγκέντρωση κόσμου στους χώρους του και στις πύλες εισόδου και εξόδου). Ετσι, οι επισκέψεις θα επιτρέπονται μόνο μετά από προεγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ύπαρξη προεγγραφής θα ελέγχεται σε τρεις πύλες-σημεία ελέγχου. Από τον κανόνα της προεγγραφής θα εξαιρούνται μόνον οι άνω των 65 ετών, τα ΑμεΑ και οι έγκυες, για τους οποίους η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη, με έλεγχο, αν χρειαστεί, της ηλικίας, κάρτας ΑμεΑ κ.λπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας