Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, γύρω από τη δοκιμαστική λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που ξεκινάει την Δευτέρα, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις» τις οποίες προωθεί το υπουργείο στην παρούσα φάση.
Αναφέρεται σε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στη φύλαξη, την καθαριότητα και την εξυπηρέτηση του κοινού, σημειώνει ότι η στελέχωση κινείται με αργά βήματα και κάνει λόγο για «αστοχίες, παραλείψεις, προβλήματα και λάθος εφαρμογές, αναφορικά με μέρος των εργασιών και του εξοπλισμού».
Γνωρίζουμε ότι το ΕΜΣΤ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, με τη μόνιμη συλλογή να παρουσιάζεται με βάση τη μουσειολογική μελέτη που εκπονήθηκε από την τέως καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά, ωστόσο το Σωματείο μας ενημερώνει ότι «...τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά παραπέμπονται συστηματικά στις καλένδες».
Τα μέλη του εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους και διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου για να εκθέσουν αναλυτικά τις απόψεις τους (Παρασκευή 21/2/2020 στις 12.00 στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ).
Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΜΣΤ
Στις 24 Οκτωβρίου του 2019 το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μαζί με άλλα Σωματεία Εργαζομένων σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ ζητήσαμε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση στο αίτημα μας.
Στη συνέχεια, στις 12 Δεκεμβρίου του 2019 ζητήσαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριο Γιατρομανωλάκη. Καταφέραμε να συναντηθούμε μαζί του μόλις στις 10 Φεβρουαρίου του 2020, όταν ήδη έκπληκτοι οι εργαζόμενοι μαθαίναμε την ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του Μουσείου μέσω των δηλώσεων της κυρίας Μενδώνη στον Τύπο.
Ήδη από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019 με σχετικό Δελτίο Τύπου έχουμε επισημάνει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα τα οποία μπορούν να υπονομεύσουν τόσο τη λειτουργία του Μουσείου όσο και το σύνολο του έργου που οφείλει να προσφέρει στην κοινωνία ως θεσμός του σύγχρονου πολιτισμού.
Δυστυχώς από τις συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο φαίνεται να προωθεί πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις, προκειμένου το ΕΜΣΤ να προχωρήσει στοιχειωδώς στη δοκιμαστική λειτουργία του. Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω σχεδιασμοί δεν αποσκοπούν στην κανονική λειτουργία του επειδή δεν εξασφαλίζουν τους απαραίτητους όρους και τις αναγκαίες προϋποθέσεις που εγγυώνται στο κοινό την ποιοτική και εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης όπως το ΕΜΣΤ.
Σε σχέση με την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, πέρα από τις σοβαρές ελλείψεις του προσωπικού στους τομείς της φύλαξης, της καθαριότητας και της εξυπηρέτησης του κοινού, έχουμε εντοπίσει και επισημάνει μια σειρά από αστοχίες, παραλείψεις, προβλήματα και λάθος εφαρμογές, αναφορικά με μέρος των εργασιών και του εξοπλισμού. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω ως αρθρωμένο σύνολο συνιστούν το ίδιο το έργο της υλοποίησης του συνολικού ανοίγματος του ΕΜΣΤ.
Οδεύοντας όμως προς την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά παραπέμπονται συστηματικά στις καλένδες. Η τακτική αυτή μας προβληματίζει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Η στελέχωση του ΕΜΣΤ προχωράει με πολύ αργά βήματα και κυρίως μέσω της κινητικότητας ή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Έτσι, παραμένουν δραματικά υποστελεχωμένα τμήματα κομβικά για τη λειτουργία του Μουσείου, όπως το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών και Εμπορικής Διαχείρισης, το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Εγκαταστάσεων και Εργαστηρίου Παραγωγής Ψηφιακών και Οπτικοακουστικών Έργων Τέχνης, το Τμήμα Παραγωγής Εκθέσεων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ.α. Η μόνη ουσιαστική λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και η αύξηση τους στις 154 από τις 88 (που προβλέπει ο υπάρχων ιδρυτικός νόμος).
Ως τώρα δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της διάρθρωσης του Φορέα και της εφαρμογής του οργανογράμματος. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε και με ποια διαδικασία θα γίνει η τοποθέτηση της νέας διεύθυνσης, τη στιγμή μάλιστα που η επιλογή της «λύσης» του μεταβατικού διευθυντή αποδείχθηκε ατελέσφορη και προβληματική.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΜΣΤ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα Μουσείο ανοιχτό στην κοινωνία, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα του και τους καταστατικούς του σκοπούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας