Για τον Φεβρουάριο του 2020 ορίστηκαν τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Χθες, η υπουργός Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στον οποίο ανέθεσε τον συντονισμό του εγχειρήματος προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες των εγκαινίων του πολύπαθου Μουσείου που μετράει είκοσι χρόνια... κλειστό.
Το δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ αναφέρει: «Η μεταβατική διοίκηση του ΕΜΣΤ, κ. Δημήτρης Αντωνακάκης και κ. Συραγώ Τσιάρα, παρουσίασε στην υπουργό τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, εστιάζοντας στην παντελή έλλειψη συντονισμού ως βασική αιτία των καθυστερήσεων».
Λίγο πιο κάτω, όμως, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει, σε μεγάλο βαθμό, η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης. Ενα μέρος της συλλογής έχει ήδη εγκατασταθεί, ενώ εκκρεμούν οι εργασίες φωτισμού και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, οι χώροι εστίασης, το πωλητήριο, αλλά και μια σειρά από διοικητικά και οργανωτικά ζητήματα».
Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο ΕΜΣΤ
Ας αποφασίσει το ΥΠΠΟΑ, όμως, έχει προχωρήσει ή όχι η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης - εκείνη που εκπόνησε η τέως διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά - από τη μεταβατική διοίκηση που τοποθέτησε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟΑ;
Η ανακοίνωση θυμίζει ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσει 40 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου, ενώ τρία εκατομμύρια πρόσφερε ως δωρεά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τον εξοπλισμό του Μουσείου και την εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών.
Απ’ ό,τι φαίνεται το ΕΜΣΤ θα αποκτήσει διευθυντή μετά τα εγκαίνια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: θα τοποθετηθεί με διορισμό της υπουργού ή θα προκύψει από την προκήρυξη διαγωνισμού; Γιατί η κ. Μενδώνη έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετη στις προκηρύξεις και στη συγκεκριμένη φάση φαίνεται να έχει τον χρόνο για να υλοποιήσει τις προθέσεις της.
Θυμίζουμε ότι οι προκηρύξεις διαγωνισμών για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών στους μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς, ήταν πολιτική βούληση της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά. Εδωσε αγώνα ώστε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος των διευθυντών με το υπουργικό γραφείο. Προσπάθησε, δηλαδή, μετά τα πρώτα είκοσι χρόνια του 21ου αιώνα, να κάνει η χώρα μας ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Τελικά, το βήμα έμεινε μετέωρο. Μετά από πόσα χρόνια άραγε θα πραγματοποιηθεί;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας