Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Ο ρόλος των μουσείων στην ανάπτυξη

Τι συνδέει το Μουσείο Μετάξης στο ακριτικό Σουφλί με το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στην καταπράσινη Δημητσάνα; Την Τήνο με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας με τη Χίο, όπου πέρυσι εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μαστίχας;

Η απάντηση είναι ότι εκεί λειτουργούν τα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), όπως και στον Βόλο το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην Κόρινθο, το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Οι δήμαρχοι των παραπάνω δήμων συμμετείχαν στην 1η Συνάντηση του Δικτύου «Εννέα Μουσεία, εννέα τόποι. Χαρτογραφώντας το μέλλον», που διοργάνωσε το ΠΙΟΠ με τη συνεργασία του Δήμου Γορτυνίας (19 & 20 Μαΐου) στη Δημητσάνα. Στόχος, ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή πρακτικών για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε κοινό κείμενο που καθορίζει τις προτεραιότητες και συμφωνήθηκε: η θεσμοθέτηση της Συνάντησης των συντελεστών του Δικτύου, η σύνδεση του Δικτύου με τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τις θεματικές προτεραιότητες της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 και η διεύρυνση των συνεργασιών με παραγωγικούς, μορφωτικούς, πολιτιστικούς φορείς.

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου, η οποία είχε την ιδέα του Δικτύου, ανέφερε: «Θα πρέπει να διαμορφώσουμε διαμουσειακές και διαδημοτικές συνεργασίες που θα φέρουν πιο κοντά τα μουσεία και τις πόλεις στις οποίες βρίσκονται. […] Η θεματική των συνεργασιών θα πρέπει να ανοίγει νέους δρόμους.

Να συνδιαλέγεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, να στηρίζει σχήματα νέων δημιουργών και να ενισχύει την κινητικότητά τους, να συνδέει τον πολιτισμό με το περιβάλλον, να προωθεί νέες τεχνολογίες, να υποστηρίζει τη διακίνηση των δημιουργικών και πολιτιστικών έργων. Να πριμοδοτεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές, το Erasmus του πολιτισμού», κατέληξε.

Ο κοινωνικός ρόλος των μουσείων είναι πολύπλευρος. Εκτός από το ότι αποτελούν βασικούς φορείς προβολής των πολιτιστικών αγαθών, συνεισφέρουν στην οικονομία των περιοχών που τα φιλοξενούν. Περίπου 220.000 επισκέφτηκαν τα Μουσεία ΠΙΟΠ το 2016, σημειώνοντας αύξηση 14,25%. Η αύξηση φτάνει στο 48,7% μαζί με τους επισκέπτες των Μουσείων Μαστίχας και Αργυροτεχνίας που εγκαινιάστηκαν το 2016.

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε από τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκο Βέττα, μελέτη για την αποτίμηση των κοινωνικο-οικονομικών επιδράσεων. «Εκτιμάται ότι η λειτουργία των Μουσείων ΠΙΟΠ οδήγησε σε αύξηση της τουριστικής δαπάνης στις αντίστοιχες περιοχές κατά 5,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική συμβολή των μουσείων στο ΑΕΠ της Ελλάδας υπερβαίνει τα 13,4 εκατ. ευρώ ενώ απασχολούνται 345 εργαζόμενοι».

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι γ.γ. των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και Ευρυδίκη Κουρνέτα, η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ICOM Αλεξάνδρα Μπούνια κ.ά. Η επόμενη Συνάντηση Δικτύου θα φιλοξενηθεί στον Δήμο Ιωαννιτών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο ρόλος των μουσείων στην ανάπτυξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας