Οι Χρυσές Σφαίρες, τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία που απονέμουν κάθε χρόνο οι ξένοι ανταποκριτές του Χόλιγουντ, δεν είναι προφητικές των Οσκαρ που έρχονται στις 22 Φεβρουαρίου. Είναι ενδεικτικές των τάσεων, των προτιμήσεων της κοινότητας. Ακόμα περισσότερο, είναι ενδεικτικές της ατμόσφαιρας στην οποία ζει αυτή την περίοδο η αμερικανική παραγωγή. Η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών έγινε την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, στον απόηχο του χακαρίσματος της Sony και της απειλής βίας προς την Αμερική από τη Βόρεια Κορέα, αλλά κυρίως την ίδια ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να υπογραμμίσουν τη δημοκρατία, αντιδρώντας στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Κι αυτή η συγκυρία ήταν που διαπέρασε τη βραδιά.
Από τον Κέβιν Σπέισι ώς την Τζέσικα Τσαστέιν κι από τη Λάνα ντελ Ρέι μέχρι την Κοντσίτα Βουρστ, οι κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί σταρ της χρονιάς πέρασαν από το κόκκινο χαλί της απονομής. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση με την Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία, εκτός από τη μαύρη τουαλέτα και τα λευκά γάντια της, είχε στο τσαντάκι της καρφιτσωμένο ένα πιν «Je suis Charlie». Η πολιτική ευαισθητοποίηση ήταν εντονότερη σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες: η Νταϊάν Κρούγκερ κρατούσε ένα μικρό πανό «Je suis Charlie», ενώ η Ελεν Μίρεν, φορώντας μια πένα στον ώμο του φορέματός της, μίλησε στους δημοσιογράφους του κόκκινου χαλιού για το «Charlie Hebdo», την ελευθερία του λόγου και τη σφαγή στο Παρίσι, όσο εκείνοι την κοίταζαν σαν εξωγήινη. Κι ο Τζάρεντ Λέτο, ωστόσο, ανεβαίνοντας στη σκηνή για ν’ απονείμει το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου, δήλωσε «Je suis Charlie», όπως έκανε και η εκπρόσωπος της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών κι αρκετοί από τους τιμώμενους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, παραλαμβάνοντας το Τιμητικό Βραβείο για το σύνολο της καριέρας του, μίλησε για τα πάντα: από το low budget σινεμά, τις βραβεύσεις και την αξία τους μέχρι τη σύζυγό του και τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία εναντίον της τρομοκρατίας. «Δεν μπορώ να σας πω τι μεγάλη τιμή είναι να βρίσκομαι εδώ με τους φίλους μου. Νόμιζα ότι θα με θάψουν. Είναι πάντα ωραίο να βρισκόμαστε εδώ - ειδικά τώρα μετά το χακάρισμα που πρέπει να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο και να απολογηθούμε. Αυτές οι βραδιές είναι περίεργες. Στο κόκκινο χαλί όλοι είμαστε μες στη χαρά, αλλά μετά την ανακοίνωση της κατηγορίας σου τέσσερις άλλοι είναι χαμένοι. Αν είστε σ’ αυτό το δωμάτιο έχετε περάσει τις εξετάσεις σας. Και θα σας πω κάτι: κανείς δεν θυμάται ποια ακριβώς βραβεία πήρε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Ομως όλοι θυμόμαστε το “άδραξε τη μέρα”. Ηταν μια υπέροχη χρονιά για μένα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις καταπληκτικές κριτικές που πήρε το “Μνημείων Ανδρες” (γελώντας αυτοσαρκαστικά). Αλλά νιώθεις ταπεινός όταν πέρασες όλη σου τη ζωή, κι εγώ έφτασα 53 χρόνων, για να βρεις τον άνθρωπό σου, την αγάπη της ζωής σου. Αγάπη μου, είμαι πολύ περήφανος που είμαι ο άντρας σου (προς την Αμαλ). Αυτήν την ώρα γίνεται μια πανανθρώπινη πορεία που δείχνει ότι ο κόσμος δεν υποκύπτει στον φόβο. Je suis Charlie».
Οι παρουσιάστριες της βραδιάς, Εϊμι Πόλερ και Τίνα Φέι, στην, κατά τα λεγόμενα, τελευταία τους συνεργασία με τις Χρυσές Σφαίρες, ήταν διασκεδαστικές και πιπεράτες. Ηδη από το πρώτο τους άνοιγμα αναφέρθηκαν στο χακάρισμα της Sony και την απαγόρευση εξόδου του «Interview» στις αμερικανικές αίθουσες: «Καλωσήρθατε σε μια βραδιά όπου θα δοξάσουμε τις καλύτερες ταινίες και τις σειρές της χρονιάς ή όλες τις ταινίες που η Βόρεια Κορέα μάς επιτρέπει να δούμε».
Φυσικά, εκτός από τους φετινούς πρωταγωνιστές των βραβείων και τους περσινούς νικητές που πέρασαν από τη σκηνή για να απονείμουν τιμές, την εμφάνισή τους έκαναν και πρόσωπα που θ’ απασχολήσουν τη σεζόν που έρχεται σε μια ιδανική ευκαιρία δημοσιότητας, όπως η Ντακότα Τζόνσον και ο Τζέιμι Ντόρναν που τον Φεβρουάριο θα τα δείξουν, κάνουν και πουν όλα στις «50 αποχρώσεις του γκρι».
Στα κινηματογραφικά βραβεία, το «Boyhood» αναδείχτηκε ο μεγαλύτερος νικητής, αποσπώντας τα Βραβεία Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας για τον Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την Πατρίσια Αρκέτ. Στην πλευρά της κωμωδίας, το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία, ενώ το φαβορί «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου αλλά και Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την υπερβατική ερμηνεία του Μάικλ Κίτον. Δύο βραβεία κέρδισε και το «The theory of everything» για τη μουσική και για την ερμηνεία του Εντι Ρέντμεϊν, που υποδύεται τον Στίβεν Χόκινγκ. Το Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας πήρε ο «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, ο οποίος δήλωσε ότι «η ιστορία ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με το σύστημα είναι αναμφίβολα παγκόσμια».
Στο τηλεοπτικό τερέν, εμβληματικές σειρές της σεζόν, όπως το «True Detective», αγνοήθηκαν πλήρως, με τις προτιμήσεις της Ενωσης να πέφτουν στο «Fargo» (Καλύτερη Μίνι Σειρά και Α΄ Ανδρικός Ρόλος για τον Μπίλι Μπομπ Θόρντον) και σε νιόφερτες σειρές σαν το «The affair» και το «Transparent».
Αναλυτικά οι 72ες Χρυσές Σφαίρες
- Καλύτερη Ταινία (Δράμα): «Boyhood»
- Ανδρικός Ρόλος (Δράμα): Εντι Ρέντμεϊν, «The Theory of Everything»
- Γυναικείος Ρόλος (Δράμα): Τζούλιαν Μουρ, «Still Alice»
- Καλύτερη Ταινία (Μιούζικαλ ή Κωμωδία): «Ξενοδοχείο Grand Budapest»
- Γυναικείος Ρόλος (Μιούζικαλ ή Κωμωδία): Εϊμι Ανταμς, «Μεγάλα μάτια»
- Ανδρικός Ρόλος (Μιούζικαλ ή Κωμωδία): Μάικλ Κίτον, «Birdman»
- Καλύτερη Ταινία Animation: «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 2»
- Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: «Leviathan»
- Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Πατρίσια Αρκέτ, «Boyhood»
- Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Τζέι Κέι Σίμονς, «Whiplash»
- Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, «Boyhood»
- Σενάριο: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, Νικόλας Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο, «Birdman»
- Μουσική: Γιόχαν Γιόχανσον, «The theory of everything»
- Τραγούδι: Τζον Λέτζεντ και Common, «Glory» από την ταινία «Selma»
- Καλύτερη Σειρά (Δράμα): «The affair»
- Γυναικείος Ρόλος (Δράμα): Ρουθ Γουίλσον, «The affair»
- Ανδρικός Ρόλος (Δράμα): Κέβιν Σπέισι, «House of cards»
- Καλύτερη Σειρά (Κωμωδία): «Transparent»
- Ανδρικός Ρόλος (Κωμωδία): Τζέφρι Τάμπορ, «Transparent»
- Γυναικείος Ρόλος (Κωμωδία): Τζίνα Ροντρίγκες, «Jane the virgin»
- Καλύτερη Τηλεταινία ή Mίνι Σειρά: «Fargo»
- Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεταινία ή Mίνι Σειρά: Μάγκι Τζίλενχαλ, «The honorable woman»
- Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεταινία ή Mίνι Σειρά: Μπίλι Μπομπ Θόρντον, «Fargo»
- Β΄ Γυναικείος Ρόλος σε Σειρά, Mίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Τζόαν Φρόγκατ, «Downton Abbey»
- Β΄ Ανδρικός Ρόλος σε Σειρά, Mίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Ματ Μπόμερ, «The Normal Heart»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας