Υπουργεία έταξε, υπόσχεση για εκλογές στο τέλος του 2015 έδωσε, για εθνικές περιπέτειες μίλησε, ενδεχομένως να προσφέρει και κάτι άλλο πριν από την τρίτη ψηφοφορία. Το μόνο που δεν μας είπε ο κύριος πρωθυπουργός είναι σε ποια βάση θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές.
Και καλά εμείς, αλλά αυτοί οι ανεξάρτητοι βουλευτές που επιμένουν στο «ναι» ή μετακινούνται από ψηφοφορία σε ψηφοφορία δεν ενδιαφέρονται να μάθουν προς ποια κατεύθυνση θα πάει η χώρα και με τη δική τους ψήφο; Λευκή επιταγή δίνουν; Ενδείξεις υπάρχουν πολλές για το τι σκέφτονται οι Σαμαράς-Βενιζέλος και για το πώς προτίθενται να πορευτούν αν καταφέρουν να αποφύγουν τις εκλογές.
Το πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές είναι γνωστό. Το έχουν ανακοινώσει οι πρωθιερείς της λιτότητας Μέρκελ και Σόιμπλε και το έχει δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών, όπως προκύπτει από τα email που έστειλε στην τρόικα. Γνωρίζουμε και γνωρίζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές ότι έρχονται μέτρα που θα αφορούν τις συντάξεις, το ασφαλιστικό σύστημα, το δημοσιονομικό κενό, τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως κομψά λέγεται η εκποίηση του δημόσιου πλούτου.
Αν κρίνω από τη μέχρι τώρα στάση τους στις ψηφοφορίες στη Βουλή και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι περισσότεροι εξ αυτών διαφωνούν οριζοντίως και καθέτως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και πρόκειται -το έχουν δηλώσει προκαταβολικώς- να καταψηφίσουν τα σχετικά σχέδια νόμου.
Τότε όμως δημιουργείται ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Αν είχαν ψηφίσει «υπέρ» στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης πριν από μερικές εβδομάδες και «ναι» στον προϋπολογισμό -δηλαδή στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2015- πριν από λίγες μέρες, η στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα θα ήταν μια φυσιολογική επιλογή. Συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική και θέλουν να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης. Ωστόσο, αποδοκίμασαν την κυβέρνηση στην πρώτη φάση και είπαν «όχι» στην οικονομική πρότασή της στη δεύτερη. Το επιχείρημα που διακινούν ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια άλλου τύπου διαδικασία και απαιτείται ευρύτερη συναίνεση είναι προδήλως μαχητό.
Προσφέρουν τη συναίνεσή τους και αντικειμενικά βοηθούν μια κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία για να εφαρμόσει μια πολιτική την οποία απορρίπτουν. Χρειάζεται, λοιπόν, από την πλευρά τους να προσπαθήσουν να εξημερώσουν το μεταφυσικό. Γίνεται; Κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται.
Ανάγωγα
Στο ΠΑΣΟΚ, λένε, ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές: κατάρτιση ψηφοδελτίων, πρόγραμμα περιοδειών, κυβερνητικό (;) σχέδιο και ό,τι άλλο εν πάση περιπτώσει είναι απαραίτητο για να παρουσιαστούν στο εθνικό ακροατήριο. Τα ίδια ακριβώς κάνουν και στο «κόμμα» Παπανδρέου. Η απόφαση έχει ληφθεί, ο τίτλος έχει βρεθεί, το καταστατικό είναι στα τελειώματά του, πρόσωπα βολιδοσκοπούνται. Μόνο μία περίπτωση υπάρχει να αναβληθεί (όχι να ματαιωθεί): να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ραντεβού στις 30 του Δεκέμβρη...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας