«Το όνομά μου είναι Μαχμούντ Χαλίλ και είμαι πολιτικός κρατούμενος. Σας γράφω από κέντρο κράτησης της Λουιζιάνα, όπου ξυπνώ τα παγωμένα πρωινά περνώντας τις μέρες μου όντας μάρτυρας των αδικιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι αποκλεισμένοι από την προστασία του νόμου». Αυτές είναι οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις (με γράμμα του στην Guardian) του Μαχμούντ Χαλίλ, που στις 8 Μαρτίου συνελήφθη στην είσοδο του σπιτιού του και απειλείται με απέλαση.
Ο Χαλίλ, το πιο ορατό πρόσωπο των φοιτητικών διαμαρτυριών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που όπως και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις συγκλόνισαν τις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Γάζας, έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος της πολιτικής του Τραμπ να καταστείλει κάθε διαφορετική άποψη, με πρόφαση την μάχη κατά του αντισημιτισμού και της τρομοκρατίας.
Μετανάστης παλαιστινιακής καταγωγής, γεννημένος σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στη Συρία, έφτασε στις ΗΠΑ, όπου το 2023 έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Παντρεμένος με Αμερικανίδα συριακής καταγωγής και κάτοχος πράσινης κάρτας, όταν ξέσπασαν οι πρώτες φοιτητικές διαδηλώσεις κατά της γενοκτονίας στη Γάζα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Δεν φόρεσε ποτέ κουκούλα. Και ακριβώς για τη μετριοπάθειά του οι φοιτητές τον επέλεξαν ως μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με τις πανεπιστημιακές αρχές.
Επειτα, ήρθε η αστυνομική καταστολή, η διάλυση του καταυλισμού και η κορύφωση των διώξεων, με την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Αμέσως εξέδωσε διάταγμα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις και τη δίωξη και απέλαση όλων όσοι υποτίθεται ότι ενέχονται σε τέτοιες πράξεις.
Λίγες εβδομάδες μετά, πράκτορες με πολιτικά, χωρίς ένταλμα σύλληψης, ούτε κάποια αιτιολόγηση, πέρασαν χειροπέδες στον Χαλίλ, τον μετέφεραν σε δύο κέντρα κράτησης έως, ότου τον έστειλαν στη Λουιζιάνα, όπου κρατείται χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Μόνο κάτι ασαφείς αιτιάσεις ότι «ηγείτο δράσεων που ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές της Χαμάς», χωρίς να παραθέσουν καμιά απόδειξη.
Ο Τραμπ χαιρέτισε τη σύλληψη του Χαλίλ, υποσχόμενος πως είναι «μία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν», μιλώντας για φοιτητές με «φιλο-τρομοκρατική, αντισημιτική, αντιαμερικανική δράση» και ανακοινώνοντας απελάσεις «συμπαθούντων τρομοκρατών». Κι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, διαμήνυσε πως σκοπεύει να ανακαλέσει «βίζες ή πράσινες κάρτες των υποστηρικτών της Χαμάς στις ΗΠΑ ώστε να μπορούν να απελαθούν».
Η χρήση αυτή της διάταξης «βρομάει μακαρθισμό», δήλωσε η Ντόνα Λίμπερμαν, διευθύντρια της Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης, «γιατί υπονοεί πως η αντίθεσή του στις πράξεις του Ισραήλ σχετικά με τους Παλαιστίνιους είναι λόγος απέλασής του. Αυτό είναι απλά παράνομο».
Και δεν εφαρμόστηκε μόνο για τον Χαλίλ, αφού το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας άρχισε να συλλαμβάνει και να αναγκάζει να εγκαταλείψουν τη χώρα φοιτητές και ακαδημαϊκοί που το μόνο τους «έγκλημα» είναι ότι διαφωνούν με την αμερικανική πολιτική προς το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπως σημείωνε η Αμερικανική Ενωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα (ACLU).
Η Ινδή Ραντζάνι Σρινιβάσαν αναγκάστηκε να φύγει από τις ΗΠΑ, όταν στις αρχές Μαρτίου ανακλήθηκε η βίζα της. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μπράουν απελάθηκε στον Λίβανο, παρότι κέρδισε περιοριστικά μέτρα για να παραμείνει στη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπαντάρ Χαν Σούρι, μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, συνελήφθη κι μεταφέρθηκε επίσης στη Λουιζιάνα εν αναμονή της απέλασής του. Ολοι τους διώκονται μόνο για τον ακτιβισμό τους, δήλωσε ο δικηγόρος του Χαλίλ προειδοποιώντας πως η αμερικανική κυβέρνηση πλέον «χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική νομοθεσία ως μέσο καταστολής απόψεων».
Ο Συνασπισμός Μετανάστευσης της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε την κράτησή του «πρόκληση» για τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου και της ειρηνικής συγκέντρωσης που κατοχυρώνει η Πρώτη Τροπολογία. Το Συμβούλιο Ισλαμο-Αμερικανικών Σχέσεων μίλησε για μια «σύλληψη δίχως προηγούμενο, παράνομη και αντιαμερικανική». Και η Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη καταδίκασε τη σύλληψη του Χαλίλ, χαρακτηρίζοντάς τη «μέρος ενός αυταρχικού εγχειριδίου».
Κάποιες εβραϊκές οργανώσεις επιχαίρουν με όλα αυτά και τα πριμοδοτούν. Η Ενωση κατά της Συκοφαντίας (ADL), από τις ισχυρότερες εβραϊκές οργανώσεις κατά του αντισημιτισμού, επιδοκίμασε «τις ταχύτατες και αυστηρές συνέπειες για όσους προσφέρουν υλική στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις». Ενώ η Ορθόδοξη Ενωση χαιρέτισε που έγινε κατανοητό πως «νέες επιθετικές και νομικές τακτικές είναι αναγκαίες».
Κι αυτό μολονότι αυτή η στρατηγική του Τραμπ, γράφει το Newsweek, ακολουθεί μια ιδεολογική ατζέντα που εκπονήθηκε από τμήματα τις ριζοσπαστικής Δεξιάς, γνωστή ως Σχέδιο Εσθήρ: «Παρουσιάζεται ως στρατηγική κατά του αντισημιτισμού, αλλά το περιεχόμενό του θεωρείται φασιστικό και επιδιώκει να συντρίψει κάθε διαφωνία, περιλαμβανομένων εκείνων των προοδευτικών ή αντισιωνιστών Εβραίων».
Δεν είναι τυχαίο που την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 1.000 Εβραίοι ακτιβιστές διαδήλωσαν μπροστά στα γραφεία της ICE, στο Μανχάταν, ζητώντας την απελευθέρωση του Χαλίλ. Μία εβδομάδα πριν, Εβραίοι διαδηλωτές στον Πύργο του Τραμπ φώναζαν «ΟΧΙ στο όνομά μας», καταγγέλλοντας την τακτική του Τραμπ να χρησιμοποιεί την εβραϊκή ταυτότητα, για να δικαιολογήσει τη δίωξη διαφωνούντων με τις πολιτικές του.
«Ως Εβραίοι με συνείδηση, ξέρουμε την ιστορία μας και ξέρουμε πού οδηγούν αυτά. Ξέρω τι είναι φασισμός, γενοκτονία, απαγωγή. Ξέρουμε τι συμβαίνει όταν αυταρχικά καθεστώτα αρχίζουν να μετατρέπουν ανθρώπους σε αποδιοπομπαίους τράγους και να τους στερούν δικαιώματα. Είναι έτσι που οι φασίστες εδραιώνουν την εξουσία τους», έλεγε η 78χρονη Τζέιν Χρίσμαν, απόγονος θυμάτων του Ολοκαυτώματος, λίγο πριν τη συλλάβουν, μαζί με δεκάδες άλλους διαδηλωτές.
«Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται τις θεμιτές ανησυχίες για τον αντισημιτισμό, για να κρύψει την αντιδημοκρατική του ατζέντα», επεσήμανε η οργάνωση Νέο Εβραϊκό Αφήγημα. Ενώ η οργάνωση «Αν Οχι Τώρα» κατήγγειλε πως «είναι τελείως απεχθές να διολισθαίνουν στον αυταρχισμό με πρόσχημα τον αγώνα για την ασφάλεια των Εβραίων».
Πιο καίρια ακόμη εκφράστηκε ο καθηγητής του Κολούμπια, Τζόζεφ Χάουλι, που μετείχε των αντιπολεμικών διαδηλώσεων πλάι στον Χαλίλ. «Δεν δεχόμαστε μαθήματα αντισημιτισμού από όσους επιβάλλουν διακρίσεις και από νεοναζί. Δεν θα επιτρέψουμε ένας πρόεδρος που πιστεύει στη λευκή ανωτερότητα να χρησιμοποιεί την εβραϊκή ασφάλεια ως πρόφαση για να καταστρέψει το Σύνταγμα και να δικαιολογήσει την καταστολή των αντιφρονούντων», δήλωσε ο Χάουλι, προειδοποιώντας για την κατάληξη που αυτή η στρατηγική μπορεί να έχει:
«Σε ποιο σημείο του ποιήματος “όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές σιώπησα” βρισκόμαστε τώρα; Ηρθαν για τους αιτούντες άσυλο. Ηρθαν για οικογένειες μεταναστών. Ηρθαν τώρα για τον Μαχμούντ Χαλίλ. Δεν είναι και τόσο μεγάλο ποίημα… λοιπόν, πόσο χαμηλά στη λίστα νομίζεις ότι είσαι;»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας