(Οι πέντε φίλοι ξεναγήθηκαν απ’ τον Πεπίτο στο καφενείο του, αλλά κατά ατυχή σύμπτωση οι φημισμένες καμήλες των Βατσιανών απουσίαζαν για βοσκή σε σκιερές περιοχές εκτός χωριού).
ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕ πόθεν προέκυψε η ιστορία με τις καμήλες των Βατσιανών. Σ’ ένα νησί σαν τη Γαύδο, όμως, που βρίσκεται πλησιέστερα στον Κόλπο της Σύρτης απ’ ό,τι στον Σαρωνικό, δεν μπορεί παρά να οργιάζουν οι μύθοι. Στις αρχές του ’80 η πλειονότητα των Ελλήνων δεν υποπτευόταν καν την ύπαρξή του.
Οταν προσδιόριζες τις συντεταγμένες του σε εφήμερες συναναστροφές, σ’ έπαιρναν για τρελό που αποτολμάς να κατέβεις τόσο νότια. Το ταξίδι έμοιαζε Οδύσσεια. Χρειαζόσουν στην καλύτερη δυο ολόκληρα εικοσιτετράωρα να προσεγγίσεις την Καραβέ απ’ τον Πειραιά και αρκετά περισσότερα αν το δρομολόγιο της άγονης γραμμής ακυρωνόταν εξαιτίας των συχνών απαγορευτικών.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ σε μια παραλία δίχως σπίτια, μαγαζιά, φως, τηλέφωνο και με παροχή νερού από ύποπτα πηγάδια, όφειλες να αναπτύξεις δεξιότητες Ροβινσώνα Κρούσου. Στους λάτρεις της ξαπλώστρας και της ομπρέλας, όλα τούτα φάνταζαν εξωπραγματικά. Εκεί ακριβώς συναντούσαν γόνιμο έδαφος για να ανθοφορήσουν αυτοφυείς οι θρύλοι. Ο πρωταρχικός διατεινόταν πως η Γαύδος είναι η Ωγυγία, τουτέστιν η πατρίδα της Καλυψώς, εκδοχή που οι αρχαιολόγοι δεν θεωρούν την πιο βάσιμη.
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ένας τόπος στον οποίο ευδοκιμούν σχεδόν μόνο κέδροι και φραγκοσυκιές να σχετίζεται με την πλουσιότατη σε βλάστηση Ωγυγία, η οποία, εκτός των άλλων, διέθετε φυσικούς κήπους, ιερά δάση και ανεξάντλητες πηγές; Κι όμως! Ο Αποστόλης ο γεωλόγος ξετρύπωσε κάποτε ένα «καρότο», ήγουν κυλινδρικό δείγμα γης, σκάβοντας σε εκατοντάδες μέτρα βάθος. Η ανάλυσή του στο εργαστήριο εντόπισε απολιθώματα απ’ όλα τα είδη χλωρίδας στα οποία αναφέρεται ο Ομηρος, ακόμα και στα πιο σπάνια.
ΕΤΣΙ ΑΡΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ. Αγνοώ εάν η σκαπάνη του Απόστολου αποκάλυψε και ίχνη δρομάδων. Δεν θα ’χε ούτως ή άλλως την παραμικρή σημασία, διότι ο ουδέποτε εκλεγμένος, αλλά δικαιωματικά ισόβιος πρόεδρος των παραθεριστών της νήσου διέδιδε συστηματικά στους αφικνούμενους πως στα Βατσιανά εκτρέφονται καμήλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εργασίες και στις μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων. Και ότι επιπλέον το θυμάρι, η ρίγανη, το κρίταμο και η κάππαρη, που καταβροχθίζουν σε μεγάλες ποσότητες, νοστιμίζουν το κρέας τους τόσο, ώστε μετά την ηλικία των επτά ετών εξάγονται, σε αστρονομικές τιμές, στα Αραβικά Εμιράτα για την παρασκευή εκλεκτού παστουρμά.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν τον πίστευε. Επανήλθε μολαταύτα δριμύτερος το επόμενο καλοκαίρι, επιδεικνύοντας με θέρμη στους πάντες μια φωτογραφία του Κυριάκου με τ’ όνομα, να καμαρώνει κάθιδρος στην αγέρωχη ράχη ενός υβοφόρου αρτιοδάκτυλου. Το ενσταντανέ είχε ληφθεί σε εγκαταλελειμμένο οικισμό της ερήμου Ταρ, στην ινδο-πακιστανική μεθόριο, κάτι που ουδόλως τον εμπόδιζε να διαβεβαιώνει ότι το τράβηξε ο ίδιος -πού αλλού;- στα Βατσιανά. Το χέρσο έδαφος και το βαμμένα στο χρώμα του χώματος κτίσματα στο εύγλωττο φόντο έπειθαν και τον πιο υποψιασμένο. (Συνεχίζεται)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας