Ηρθαν, λοιπόν, μετά τον Κολόμβο, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, που τους είπαν θαλασσοπόρους/εξερευνητές, αλλά με κοινή λογική ήταν ανελέητοι κατακτητές (conquistador), κονκισταδόρες που ο Τσιφόρος τους τιτλοφόρησε: «Τα Ρεμάλια Ηρωες» και… εκπολίτισαν τους αυθεντικούς… Αμερικανούς. Σε ορισμένες περιοχές δε ο εκπολιτισμός ήταν… ριζικός, όπως στην Κούβα φέρ’ ειπείν, που από τον πολύ… εκπολιτισμό δεν έμεινε κανείς από τους… παλιούς, των οποίων τώρα, κυρίως μετά την επανάσταση, Αφροαμερικανοί, πρώην σκλάβοι οι πιο πολλοί, λευκοί απόγονοι Ευρωπαίων αποίκων και μιγάδες, προσπαθούν να αναστήσουν τις –όσες και όπως μπορούν– παραδόσεις των αυθεντικά αυτόχθονων…
Η Κούβα είναι ζωντανό μνημείο ολοσχερούς εξάλειψης προκολομβιανών πληθυσμών· κανονική γενοκτονία! Οπως η Βραζιλία πήρε το όνομά της από τοπικό δέντρο που λεγόταν μπράζα (braza, εξ ου και Brazil), το οποίο εξαφάνισε ο… ανθρωπογενής παράγων! Ετσι και της Κούβας το όνομα προέρχεται από τη λέξη των ιθαγενών, προκολομβιανών κατοίκων της, κούμπα-νακάν (cubanacán) που σημαίνει «κεντρικός τόπος», των οποίων κατοίκων εξοντώθηκε παντελώς το γένος.
Μόνες φυλές ιθαγενών σε ολόκληρη την Αμερική, Βόρεια και Νότια, που δεν άφησαν ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ απόγονο! Δύο ιθαγενείς φυλές, που οι πρόγονοί τους είχαν μετοικήσει προ αιώνων στην Κούβα από τη Νότια Αμερική: Ταΐνο, γεωργοί, και Σιμπονέι, κυνηγοί-ψαράδες και τροφοσυλλέκτες. Ο Κολόμβος πρωτοπάτησε επί… αμερικανικού εδάφους (πιστεύοντας πως είναι…ινδικό), 13 Οκτωβρίου 1492, στο νησί Γκουαναχάνι του νησιωτικού συμπλέγματος Μπαχάμας. Ονόμασε ευλόγως το Γκουαναχάνι… Αγιο Σωτήρα (San Salvador).
Δεύτερο νησί που «επισκέφτηκε», λίγο μετά, στις 28 Οκτωβρίου, ήταν η Κούβα. Της οποίας οι κάτοικοι –με πηγές που βασίζονται στις επίσημες αναφορές του Κολόμβου προς τους μονάρχες της Ισπανίας Φερδινάνδο και Ισαβέλλα– «έδειξαν απέναντι στους επισκέπτες εξαιρετικά φιλικές διαθέσεις»! Θα ήταν τραγική ειρωνεία, οι πρώτοι αυτόχθονες που βάφτισε ο Κολόμβος Ινδιάνους να ήταν οι φιλήσυχοι και φιλικοί Ταΐνο και Σιμπονέι, από τους οποίους δεν έμεινε ψυχή ζώσα!..
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας