Ηταν μια είδηση που γύρισε τον κόσμο. Τότε, με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Οταν (δεν θυμάμαι να ξανάγινε) οι εμπόλεμοι ενός εμφύλιου βαφτίστηκαν Σέρβοι (από την εθνότητα) και Μουσουλμάνοι (από το θρήσκευμα)∙ δηλαδή ένα μήλο και ένα πορτοκάλι, κάνουνε δύο! Τα «μαθηματικά» της πολιτικής! Εχουν και τα ονόματα αξίες χρήσης.
Ο Αντισθένης, δυόμισι χιλιάδες χρόνια πίσω, θεωρούσε την «ονομάτων επίσκεψιν» «αρχή παιδεύσεως»∙ πρέπει δηλαδή, για να καταλάβεις πώς έχουν τα πράγματα, να ξεκινάς μελετώντας τα ονόματα: τι δείχνει το κάθε όνομα! «Μουσουλμάνοι» και «Σέρβοι» λοιπόν.
Κατά τα δοκούντα. Ανήκουστο, θρησκεία να πολεμάει με έθνος. Αλλά το κατάπιαμε. Μετά αρχίσαμε, γενικώς, να καταπίνουμε. Κι από προσφυγιές, μιλιούνια! Βιομηχανία παραγωγής προσφύγων οι πολιτικές τους. Τα βλέπουμε τώρα με το «μπαλάκι» της μετεγκατάστασης των 120.000 προσφύγων!
Τότε, στην πρώτη μεγάλη, μεταπολεμική ευρωπαϊκή προσφυγιά (το κατάπιαμε και αυτό), θρησκεία και έθνος χωρίστηκαν και εδαφολογικά: οι Σέρβοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τραβήξανε τον τραχύ δρόμο της προσφυγιάς κατά Σερβία και οι Μουσουλμάνοι της Σερβίας, τον άλλο τραχύ, προς Σεράγεβο.
Πρόσφυγες στην πατρίδα τους άπαντες, με ό,τι (κατά τη μοίρα της προσφυγιάς) μπορούσαν να σηκώσουν στην πλάτη. Τότε λοιπόν (η είδηση που γύρισε τον κόσμο) σκύλος… Σέρβος από το Σεράγεβο, ξεχασμένος, πήρε κι αυτός τον δρόμο της προσφυγιάς και, βαδίζοντας ασταμάτητα έξι μήνες, κόντρα σε πολέμους και άλλες κακουχίες, αντάμωσε τ’ αφεντικά του στο Βελιγράδι!
Αυτόν τον σκύλο (κι εμάς τους ανθρώπους!) μου θύμισε η είδηση στην προχθεσινή «Εφ.Συν.» (γύρισε κι αυτή τον κόσμο), με τον 17χρονο Ασλάν από τη Δαμασκό, που πέρασε βουνά και θάλασσες, περπάτησε ατελείωτα χιλιόμετρα και έφτασε στη Λέσβο παρέα με τη σκυλίτσα του, τη Ρόουζ, την οποία μάλιστα –πρόσφυγας ο Ασλάν, της «παρανομίας»– είχε εφοδιάσει με… νόμιμα έγγραφα. «Γιατί την αγαπάω!» είπε, όταν ρωτήθηκε!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας