Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Ευκαιρία για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος

Δεν τόλμησε τελικά η κυβέρνηση, με την πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή, να υιοθετήσει την απλή και άδολη αναλογική, το τίμιο εκλογικό σύστημα που δεν νοθεύει τη λαϊκή βούληση με καλπονοθευτικές διατάξεις. Διατηρεί, λοιπόν, με την πρότασή της το πλαφόν τού 3% για την εκλογή βουλευτών από ένα κόμμα και καταργεί το προκλητικό «δώρο» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Αν τελικά η κυβερνητική πρόταση ψηφιστεί με 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, ενώ αν ψηφιστεί με λιγότερες ψήφους θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες. Αν η πρόταση υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση, θα πρέπει τα κόμματα να δηλώσουν ότι είναι αποφασισμένα να συνεργάζονται για τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων και να εξαντλείται η τετραετία, για να σταματήσει το απαράδεκτο ελληνικό φαινόμενο την επομένη των εκλογών τα κόμματα που έχασαν να ζητούν νέα προσφυγή στις κάλπες.

Παρέχεται η ευκαιρία με την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προτείνει η κυβέρνηση, να αναθεωρηθεί το άρθρο 55, που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο και να τον φέρνει στα «μέτρα» της.

Να σταματήσει λοιπόν αυτό το απαράδεκτο «παιχνίδι» και με συνταγματική διάταξη να καθιερωθεί ως μόνιμο εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική. Ετσι θα υποχρεωθούν τα κόμματα να μάθουν να συνεργάζονται και να εξασφαλίζουν πολιτική σταθερότητα.

Δείγμα της καλής διάθεσης για ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία μπορούν να δώσουν τα κόμματα κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία πρέπει να είναι γενναία και ουσιαστική, ώστε να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας και οι συνταγματικές διατάξεις να εφαρμόζονται υποχρεωτικά και να μην παραμένουν ευχολόγια.

Ορίζει το ισχύον Σύνταγμα ότι «οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (άρθρο 4, παραγρ. 1), αλλά οι βουλευτές έχουν προνόμια μεταξύ των οποίων είναι και η ειδική μεταχείριση από την Δικαιοσύνη, οπότε η ισότητα καταργείται. Και πολλές άλλες διατάξεις του Συντάγματος δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα.

Το άρθρο 10 ορίζει ότι: «Η αρμόδια υπηρεσία ή αρχή υποχρεούται να απαντά στα αιτήματα για παροχή πληροφοριών και χορήγηση εγγράφων, ιδίως πιστοποιητικών, δικαιολογητικών και βεβαιώσεων μέσα σε ορισμένη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των 60 ημερών, όπως νόμος ορίζει».

Είναι γνωστό ότι οι αρχές συνήθως δεν απαντούν καθόλου αν δεν πιεστούν φορτικά ή απαντούν με μεγάλη καθυστέρηση. Και για τη χορήγηση εγγράφων, όπως π.χ. η ανανέωση άδειας οδήγησης, ο ενδιαφερόμενος θα περιμένει όχι 60 μέρες, αλλά 4 ολόκληρους μήνες, όπως ενημερώνεται και εγγράφως από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Η παράγραφος 6 του άρθρου 18 του Συντάγματος ορίζει ότι «Με νόμο μπορεί να ρυθμίζονται τα σχετικά με τη διάθεση εγκαταλελειμμένων εκτάσεων για την αξιοποίησή τους υπέρ της εθνικής οικονομίας και αποκατάσταση ακτημόνων». Με την αδράνεια των κυβερνήσεων και των κρατικών υπηρεσιών παραμένουν αναξιοποίητες οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις. Αλλά το ράθυμο κράτος δεν έχει αξιοποιήσει ούτε και τη γνωστή του ακίνητη περιουσία. Επρεπε να μπούμε στο τούνελ της κρίσης για να γίνει με δισταγμούς ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Χρειάζονται ριζική αναθεώρηση και όλα τα άρθρα του Συντάγματος τα σχετικά με τα κόμματα και τους βουλευτές (άρθρα 29, 51 και 61) ώστε να γίνουν σαφείς «οι όροι διαφάνειας στις εκλογικές δαπάνες» και γενικά «την οικονομική διαχείριση των κομμάτων, των βουλευτών, των υποψηφίων βουλευτών και των υποψηφίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών».

Η διάταξη για τον έλεγχο είναι αόριστη και το «πόθεν έσχες» που καταθέτουν κάθε χρόνο οι βουλευτές προκαλεί ειρωνικά σχόλια, διότι πολλοί αφήνουν ανοιχτό το «πόθεν» απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία.

Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών με περιορισμό στις 4 μόνο άδειες για κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, προκάλεσε πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις και η αντιπολίτευση έθεσε και θέμα παραβίασης των σχετικών συνταγματικών διατάξεων.

Πέραν αυτού το άρθρο 15 του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθεί διότι περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, την οποία αναγνωρίζει και προστατεύει το άρθρο 14 που ορίζει ότι «καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και διά του Τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του κράτους» (παραγρ. 1) και «Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται» (παραγρ. 2).

Στο άρθρο 15 όμως ορίζεται ότι «οι προστατευτικές για τον Τύπο διατάξεις του προηγούμενου άρθρο δεν εφαρμόζονται στον κινηματογράφο, την φωτογραφία, την ραδιοφωνία, την τηλεόραση και κάθε άλλο παρεμφερές μέσο μετάδοσης λόγου ή παράστασης» (παραγρ. 1) και «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, όπως νόμος ορίζει» (άρθρο 2).

Τόσο το ραδιόφωνο, όμως, όσο και η τηλεόραση είναι, όπως και ο Τύπος, μέσα έκφρασης στοχασμού και απόψεων και άρα δεν μπορεί να εφαρμόζονται υπό δημοκρατικό καθεστώς περιορισμοί. Οι σχετικές συνταγματικές διατάξεις πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθούν, όπως και άλλες διατάξεις για να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα. Πρέπει, επιτέλους, τα κόμματα να τολμήσουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευκαιρία για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας