Η ΚΑΠ θα είναι από τις πολιτικές που θα επηρεαστούν κυρίως από τις διεθνείς αλλαγές και συμφωνίες. Mε μείωση της στήριξής της από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, του εύρους των πολιτικών της, της αναθεώρησής της λόγω των κλιματικών αλλαγών, της διασύνδεσης των επενδυτικών μέτρων της με εκείνα των Διαρθρωτικών Ταμείων και του νέου «υπερταμείου». Ηδη εξετάζεται να καταργηθεί ή και να μειωθεί σημαντικά η ξεχωριστή γραμμή του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.
Το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ δεν θα πραγματοποιείται πλέον μονομερώς στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (Π∆Π), αλλά σε εθνικό επίπεδο. Πιθανολογείται ότι κάθε χώρα θα προσπαθεί να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μερίδιό της στο νέο «υπερταμείο», εντάσσοντας ώριμα και κρίσιμα έργα. Δηλαδή, τα κράτη-µέλη θα έχουν έναν κοινό «κουµπαρά» για το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα τα δαπανούν βάσει των αναγκών που τα ίδια έχουν αποφασίσει.
Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της στήριξης του αγροτικού τομέα, εάν σύντομα και οργανωμένα δεν γίνουν ειδικές προτάσεις, εθνικές και περιφερειακές. Ο αγροτικός τομέας οφείλει να είναι σημαντικός πυλώνας του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού χάρτη της χώρας μας. Γι’ αυτό απαιτούνται μακροχρόνιος σχεδιασμός, σταθερή νομοθετική βάση και συνέργειες. Προτείνονται μεταρρυθμίσεις γενικού σκοπού σε εθνικό επίπεδο. Οπως:
● Μηχανισμός Διαχείρισης κινδύνων και στήριξης παραγωγών από τις διακυμάνσεις των αγορών και φυσικών κινδύνων ενεργοποιώντας θεσμούς, διαρθρωτικά ταμεία και νέους πόρους.
● Σύστημα «Διαχείρισης Αγροτικής γης» σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με τη σύσταση «κέντρου διαχείρισης αγροτικών γαιών και δικαιωμάτων» που θα συνδυαστεί με τη «σύσταση συνεταιρισμών διαχείρισης αγροτικών γαιών».
● Διαχείριση αρδευτικών υδάτων με έργα υποδομών για τη συγκέντρωση και δικτύων διανομής, σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο διοίκησης, οργάνωσης των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, τιμολόγησης της χρήσης νερού, αποκλείοντας την ιδιωτικοποίησή τους.
● Επανασχεδιασμός του προγράμματος ΓΑΙΑ σε συνδυασμό με την απόκτηση ηλεκτρικού χώρου για τους αγρότες, με την ενίσχυση των ομάδων ή και συνεταιρισμών ενεργειακών κοινοτήτων.
● Παρεμβάσεις για την προστασία επιβαρυμένων υδατικών συστημάτων, άμεση εφαρμογή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), με την αναθεώρηση δημόσιων έργων και πόρων.
● Θεσμική Σύσταση Εθνικού Αγροτικού Διατροφικού Συμβουλίου για θέματα αγροτικής οικονομίας, με τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων και φορέων του τομέα.
Είναι όμως σημαντικό να γίνουν και παρεμβάσεις διαχειριστικού και λειτουργικού χαρακτήρα για την παρακολούθηση των επιδοτήσεων, της εξυγίανσης της εμπορίας εισροών, που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής. Οπως:
● Κατάθεση και αυτόματη καταγραφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ/ΑΑΔΕ όλων των παραστατικών κόστους παραγωγής, εμπορικών συμβολαίων και πληρωμών, δημόσιων και τραπεζικών συναλλαγών.
● Ανασυγκρότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τεχνολογική, λειτουργική και στελεχιακή, πλήρη σύνδεσή του με την ΑΑΔΕ με τη συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ βάσει της διαδικασίας εκείνων των φορολογικών δηλώσεων.
● Δικαίωμα του υπουργείου σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς να εκδώσουν γραπτά σχέδια συμβάσεων για μια σειρά από γεωργικά προϊόντα.
● Σύσταση ειδικών ελεγκτικών οργάνων σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συνεργασία και τον συντονισμό κρατικών φορέων και αγροτικών οργανώσεων, για τον έλεγχο των προϊόντων, των εισροών, σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης, βάσει της ιχνηλασιμότητας.
● Ευελιξία στη μεταφορά κονδυλίων μεταξύ δράσεων έτσι ώστε να μην περικόπτονται οι ενισχύσεις των αγροτών για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά να αξιοποιούνται ευέλικτα τα αδιάθετα ποσά στο τέλος κάθε χρόνου.
● Κίνητρα για σύσταση εταιρικού φορέα με συνεργασία ιδιωτών, συνεταιριστικών επιχειρήσεων, Δημοσίου (ΣΔΙΤ), για τη διαχείριση γεωργικών εισροών, κυρίως λιπασμάτων.
● Ανασυγκρότηση ή και επέκταση των κινδύνων που καλύπτονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Προϊόντων (ΟΑΕΠ) ή συγκρότηση ενός νέου μηχανισμού εγγυήσεων για την ασφάλιση των εξαγωγών από τους κινδύνους των αγορών.
● Αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποβλήτων του πρωτογενούς τομέα σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.
● Φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση των αγροτών και των οργανώσεών τους.
Είναι πλέον καιρός για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν με ασφάλεια την αλλαγή των δομών λειτουργίας της παραγωγής και των αγορών, της αναδιανομής και της περιφερειακής συνοχής.
*Πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ευρωβουλεύτρια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας