Στις επικείμενες εκλογές, η Κύπρος μετέχει πέμπτη φορά μετά την ένταξή της το 2004, κάτι που δεν απασχολεί τον ελλαδικό Τύπο. Γιατί άραγε; Φοβάμαι ότι πρώτος λόγος είναι ότι τα ελλαδικά ΜΜΕ δεν νοιάζονται για το Κυπριακό, αφού και η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε παρόμοια τροχιά κινείται στην πράξη.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο νησί της αγάπης και του ονείρου έχει κεντρικό ρόλο η Αριστερά, σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις, με το ΑΚΕΛ πάντοτε πρωτοπόρο και την τουρκοκυπριακή Αριστερά σε πρωταγωνιστικό ρόλο υπέρ της επανένωσης του νησιού.
Πολλές οι κοινές πρωτοβουλίες συνύπαρξης των δύο κύριων εθνικών κοινοτήτων στην Κύπρο, που κορυφώθηκαν το 2004, με καταλύτη την ευρωπαϊκή ένταξη, καθώς και το σχέδιο λύσης που έμεινε στην Ιστορία ως Σχέδιο Ανάν, που δυστυχώς απέρριψαν πανηγυρικά οι Ελληνοκύπριοι, αλλά υιοθέτησαν οι Τουρκοκύπριοι.
Στην πλευρά του ΟΧΙ είχε βρεθεί και ο Ντενκτάς, καθώς και πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας που δεν έχουν αποδεχτεί ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όχι δεύτερο «ελληνικό κράτος».
Κανονικά, η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, αν είχε επιτευχθεί λύση με το Σχέδιο Ανάν και μεταγενέστερα στο Κραν Μοντανά, θα έστελνε στην Ευρωβουλή τέσσερις Ελληνοκύπριους και δύο Τουρκοκύπριους αντιπροσώπους. Επειδή όμως αυτό δεν είναι τυπικά εφικτό, το ΑΚΕΛ επέλεξε από το 2019 να εκλέξει έναν Τουρκοκύπριο μεταξύ των δύο ευρωβουλευτών του, τον καθηγητή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος και αναμένεται να επανεκλεγεί, καθώς θα ψηφιστεί κυρίως από Ελληνοκύπριους, αλλά και από Τουρκοκύπριους που παραμένουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντοτε πρωτοπόρο το μεγάλο κόμμα της κυπριακής Αριστεράς, που με τις επιλογές του στο Κυπριακό αναδεικνύεται και το πλέον πατριωτικό κόμμα μεταξύ των ελληνοκυπριακών.
Εξίσου πρωτοπόρα και τουρκοκυπριακά αριστερά σχήματα, τα οποία διατηρούν μεγάλη επιρροή, αντιπολιτευόμενα τον επίγονο του Ντενκτάς, Ερσίν Τατάρ, και στο ζήτημα της Αμμοχώστου, που μετά την τραγωδία του 1974 κατέστη πόλη-φάντασμα, με τον ΟΗΕ να προβλέπει γι’ αυτήν ειδικό καθεστώς ώστε να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της και όχι σε εκ Τουρκίας επιχειρηματίες προς εκμετάλλευση της άλλοτε πανέμορφης παραλίας της.
Οπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, ο Τατάρ χάνει έδαφος μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, πολύ περισσότερο που αρνείται τη νέα πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, εμμένοντας στην ανέφικτη γραμμή για «λύση δύο κρατών».
Με την ευκαιρία της νέας συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη, υπενθυμίζω στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το Κυπριακό δεν μπαίνει στο ράφι.
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας