Διαμορφώνεται πλέον κοινωνική αντιπολίτευση. Δεν βρίσκει όμως έκφραση από πολιτική αντιπολίτευση. Το πολιτικό σύστημα, αντιμέτωπο με κρίση αντιπροσώπευσης. Δεν γίνεται συζήτηση για την ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής.
Περισσεύει η επικοινωνία, η παραπολιτική και το lifestyle. Η αποχή από τις εκλογές υπερβαίνει το 50%(πρόβλημα δημοκρατίας). Το 41% της Ν.Δ. αντιστοιχεί μόνο στο 20% του εκλογικού σώματος των ψηφοφόρων. Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το 70% των θεμάτων μας. Ενώ είναι τόσο σημαντικό, καμία συζήτηση δεν γίνεται για την Ευρώπη. Ο λαός εκφράζει την αντίθεσή του στις ασκούμενες πολιτικές, αλλά δεν βρίσκει διέξοδο σε ορίζοντα εναλλακτικής διακυβέρνησης. Οι πολίτες αναζητούν την πολιτική στη σημερινή πολιτική. Η Ν.Δ. έχει απώλειες 10%-15%. Η γκρίζα περιοχή των δημοσκοπήσεων είναι 20%. Και όμως κάποιοι αρκούνται σε οριακή αύξηση των ποσοστών τους. Αυτό οδηγεί σε κομματική περιχαράκωση και ακυρώνει δυνατότητες συμπόρευσης.
Ας αναλογιστούμε μήπως το ποσοστό του «ΚΑΝΕΝΑ» κρύβει έναν Ελληνα Μακρόν. Δύο φορές στο παρελθόν η πολιτική έδωσε έκφραση στις λαϊκές επιδιώξεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου 1977-1981 και ο Αλέξης Τσίπρας 2012-2015 αντιστοιχήθηκαν με τις ανάγκες των καιρών. Οι συνθήκες σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές. Κοινωνικοοικονομικά, πολιτισμικά και γεωπολιτικά. Χρειάζεται συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τις λαϊκές ανάγκες. Με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς (δημοσκοπήσεις) είναι φανερό ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του. Το πρόβλημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Νέα Αριστερά και άλλοι σχηματισμοί μπορούν να πείσουν εαυτούς ότι η συμπόρευση οδηγεί σε εναλλακτική διακυβέρνηση.
Εχουμε στην περιοχή μας δύο ενεργές πολεμικές συγκρούσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Εχουμε τη Δύση (Αμερική και Ε.Ε.) σε αποδυνάμωση. Εχουμε τη νέα πραγματικότητα των BRICS και τον νέο πολυπολικό κόσμο. Η Ευρώπη έχει επιλέξει τον ρόλο του συμπληρωματικού μεγέθους της Δυτικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Η τεχνολογία και η επιστήμη κάνουν άλματα. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ανατρέπει δεδομένα. Η βιολογία και η γενετική αναδεικνύουν ζητήματα βιοηθικής για κάθε άνθρωπο. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα. Η παγκόσμια οικονομική ελίτ έχει επιλέξει το «δόγμα του σοκ» για να παθητικοποιεί τους λαούς και να τους κρατά σε καταστολή. Οι πολίτες προσανατολίζονται μονοσήμαντα στις ανάγκες επιβίωσης και δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν. Κι εμείς; Τι κάνουμε όλοι εμείς;
Χρειαζόμαστε ένα minimum κοινό πρόγραμμα όλων των δυνάμεων του αριστερού προοδευτικού χώρου. Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Χρειαζόμαστε μια κίνηση των «από τα κάτω» που θα καταστήσει σαφή στις κομματικές ηγεσίες του πολυδιασπασμένου χώρου την απαίτηση για συμπόρευση. Απαίτηση ότι δεν μας ενδιαφέρει απλά και μόνο η σειρά κατάταξης των επιμέρους κομμάτων. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να δούμε στον ορίζοντα διέξοδο κυβερνησιμότητας. Θέλουμε ένα μέτωπο αρθρωμένο γεωγραφικά και θεματικά για να αντιμετωπιστούν προβλήματα. Θέλουμε ένα μέτωπο δημοκρατίας με τη συμμετοχή κομμάτων, κινημάτων, συνδικάτων, συλλογικοτήτων, μαζικών φορέων και πολιτών αποφασισμένο για αντιπαράθεση.
Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια διεργασία θα δημιουργηθούν και τριβές. Τριβές από τις επιδιώξεις επιμέρους προσώπων για ηγετικούς ρόλους. Είναι αναμενόμενο. Ας αποτελέσει συμφωνημένο κριτήριο για την ανάδειξη, η συμβολή στην κοινή προσπάθεια. Είναι παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί, δικαιούται και πρέπει να έχει ρόλο επισπεύδοντος.
* Πρώην υπουργός-στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας