Πρέπει πλέον να λύσεις λογάριθμους, τύπους και ολοκληρώματα για να ζεσταθείς με το air condition ή να ανάψεις τον θερμοσίφωνα και το πλυντήριο. «Υπολογίζω, επιλέγω, άρα υπάρχω» είναι η κατάσταση με τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος. Το κόστος του βίου χρωματίζεται ώστε να κατατάξει τα υποκείμενα σε κατηγορίες με περιορισμούς, δηλαδή σε καταναλωτικές τάξεις, με ταξικά μαθηματικά χρηματιστηρίου ώστε ο καθένας να ξέρει ότι η δαπάνη είναι επιλογή σε συνάρτηση με τα επίπεδα εισοδήματος, περιουσίας (εκεί δηλαδή όπου «πρέπει» και να ανήκει ο καθένας). Η ατομική επιλογή στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό της ιδιωτικής αγοράς γίνεται εξίσωση των πολλών αγνώστων.
Για να περιορίσεις τη σπατάλη στο ρεύμα πρέπει να είσαι μαθηματικός ενεργειακών οικονομικών: μηχανισμός διακύμανσης, συντελεστής προσαύξησης και τιμές εκκαθάρισης αγοράς. Οι εξισώσεις και οι συναρτήσεις, ο κώδικας τιμολόγησης, τα matrix των στατιστικών και των παλινδρομήσεων είναι η ορθογραφία του σημειοκαπιταλισμού που ποσοτικοποιεί τις ανάγκες. Είναι τα υπολογιστικά εργαλεία που αντικαθιστούν τον πολύτιμο χρόνο του ανθρώπου, υπεξαιρούν τον βίο του, καθοδηγούν τις ανάγκες του.
«Δεν σταθμίζεις, δεν υπολογίζεις, άρα πληρώνεις περισσότερο». Η βελτιστοποίηση στην επιλογή παρόχου και τιμολογίου -και η χρηματιστικοποίηση του αγαθού ενέργεια- απαιτεί πολυπαραγοντικούς υπολογισμούς.
Ο Νεοέλληνας, που μια ζωή έβλεπε τις KWh και μετρούσε τις δραχμές και τα ευρώ, τώρα πρέπει να συμμορφωθεί με το χρηματιστηριακό και κερδοσκοπικό παίγνιο των δήθεν δίκαιων τιμών.
Η γραμματική της απόφασης γίνεται αριθμομηχανική, με στόχο τη μοντελοποίηση και μαθηματικοποίηση αυτού του σχιζοφρενικού σκηνικού. Μια δήθεν ελεύθερη επιλογή αποφυγής του ρίσκου να πληρώσεις ακριβά τον λογαριασμό σου.
Συνδεδεμένη με το χρηματιστήριο ενέργειας των δήθεν δίκαιων τιμών αγοράς, η αποκωδικοποίηση της δήθεν ελεύθερης επιλογής γίνεται πολύ απλά μια σύνθετη πράξη δεσμευτικής επιλογής. Η ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών -το ιερό δισκοπότηρο του ψευδονόμου προσφοράς και ζήτησης- και οι δείκτες διακύμανσης που προκύπτουν, είναι το ακριβό τίμημα του να μάθεις μόνος σου τι σε συμφέρει να επιλέγεις ώστε να αποφύγεις το ρίσκο του ακριβού προϊόντος. Ακόμα και αν πρόκειται για δημόσιο αγαθό, οφείλεις να το ξοδεύεις με εισοδηματικούς και καταναλωτικούς περιορισμούς, με βάση αυτά τα ταξικά μαθηματικά της επιλογής…
*Οικονομολόγος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας