Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα;
1. Οτι είπε «ψέματα». Αξίζει να προσεχτεί ότι αυτή η λέξη επαναλαμβάνεται μονότονα αμέτρητες φορές κάθε μέρα τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Οι διεφθαρμένοι, από κοντά και οι «κατασκευασμένοι», δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να φθείρουν και τη γλώσσα. Τι θα πει «ψέματα»; Ο,τι εξήγγειλε προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι στόχοι του, ήταν ό,τι θα επιδίωκε να πραγματοποιήσει στην τετραετία (και λίγα, ελάχιστα για αριστερή κυβέρνηση υποσχέθηκε).
Δεν μπόρεσε μέσα σε 6 μήνες και κάτω από τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε. Αυτό λέγεται αστοχία, αποτυχία, διάψευση προσδοκιών ή ό,τι άλλο θέλετε, αλλά βέβαια «ψέματα» δεν είναι. Ψέματα και μάλιστα συνειδητά είναι αυτά π.χ. που λένε τα κόμματα του αντίπαλου μπλοκ, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε την Ελλάδα με 90 δισ. ευρώ! Οι αδιάντροποι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες, ότι εκείνοι άφησαν χρέη 320 δισ. ευρώ και ότι εκείνων τα συσσωρευμένα χρέη πλήρωνε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλο αυτό το διάστημα. Και τι έκαμναν την ίδια περίοδο εκείνοι; Συνεργάζονταν κρυφά και φανερά με τους απέξω εχθρούς της χώρας, τους ομοϊδεάτες τους. Οπως πάντα, ξενόδουλοι. Και τώρα ζητούν και τα ρέστα.
Ποιον νομίζουν ότι θα εξαπατήσουν; (Το πολύ πολύ τον… Λαφαζάνη και τους συν αυτώ.) Ο,τι δεν κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτυχία της «ευρωενωσιακής μαφίας» των Σόιμπλε, Μέρκελ και Συντροφίας. Κατηγορώντας, λοιπόν, την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτήν την εθνική ήττα, οι αντίπαλοί του –αυτοί του γνωστού μπλοκ– γίνονται ένα με εκείνους.
2. Οτι έκλεισε τις τράπεζες (capital controls). Αλλά είναι γνωστό ότι με τα προηγούμενα μνημόνια και από τον προηγούμενο Νοέμβρη οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πέρασαν στην εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να κάνει η ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτήν την περίπτωση; Ευθύνεται και γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή εκείνοι που έχουν δεσμεύσει τη χώρα κατά τα προηγούμενα 5 χρόνια; Και τώρα, ποιος, αλήθεια, δικαιούται και μπορεί να υπόσχεται ότι θα αγωνιστεί για να περιορίσει τις συνέπειες των Μνημονίων, των δύο πρώτων που εκείνοι για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους υπέγραψαν πρόθυμα, και του τρίτου που «με το πιστόλι στον κρόταφο» υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας;
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης παίζει με την αγωνία του εκλογικού σώματος να υπάρξει μετά τις εκλογές κυβέρνηση. Και βέβαια, κυβέρνηση θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση, αφού όλα τα κόμματα ξορκίζουν το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο κ. Μεϊμαράκης ζητάει συνεργασία με οποιονδήποτε (!), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λέει το αυτονόητο, ότι θα πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.
Μολονότι είναι κατανοητή η όποια απογοήτευση των δημοκρατικών πολιτών από την ολιγόμηνη κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες πολέμου της θεσμικής Ευρώπης κατά της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης, πέτυχε πολύ λιγότερα από αυτά που ήθελε, ωστόσο είναι ανάγκη οι πολίτες αυτοί να σκεφτούν αν πρέπει να δώσουν επιτέλους την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το έργο που με τη δική τους ψήφο τού ανατέθηκε, κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν στο μεταξύ διαμορφωθεί.
Αλλιώς, η εξουσία θα περάσει πάλι στα χέρια εκείνων που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια, για να… ολοκληρώσουν το έργο τους!
Θα χάσει ο καθημαγμένος λαός μας τη μοναδική ευκαιρία «να σηκώσει κεφάλι» απέναντι στους δυνάστες του, ντόπιους και ξένους; Αυτός ο τόπος έχει Ιστορία. Αυτήν τη φορά η δημοκρατία πρέπει επιτέλους να ανθήσει. Και αυτό σήμερα είναι στο χέρι μας. Χρειαζόμαστε γενναία απόφαση, και αυτή έχει ανάγκη τη γενναία ψήφο, που να μας πηγαίνει μπροστά, όχι τη μίζερη, που να μας κρατάει στη στασιμότητα, απελευθερωτική και όχι υποτακτική.
Επιμένοντας στις ιστορικές αναλογίες, λέω ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, όπως όταν οι Αθηναίοι, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πιεζόμενοι από την ασφυκτική παρουσία των εχθρικών στρατευμάτων στην Αττική και οργισμένοι με τον Περικλή για τα δεινά που υπέφεραν, του αφαίρεσαν την εξουσία, αλλά στη συνέχεια, κρίνοντας πως ήταν ο ικανότερος να διαχειριστεί την κατάσταση, του έδωσαν και πάλι τα ηνία της πόλης. Η Ιστορία διδάσκει, κι εμείς έχουμε συμφέρον να την ακούμε.
* κλασικός φιλόλογος-συγγραφέας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας