Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που επικοινωνιακά το λανσάρει ως «μεταρρυθμιστικό», ως μια μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, αλλά αποτελεί παραδοχή αποτυχίας της εφαρμογής του δικού της νόμου (Ν. 4735/2020, «Θεοδωρικάκου»), αφού στα τρία χρόνια έγιναν μόνο 10 προκηρύξεις για την τοποθέτηση 50-60 προσώπων σε ένα σύνολο 4.000 περίπου.
Μια αρχική παρατήρηση είναι ότι το νομοσχέδιο δεν έχει στη φιλοσοφία του τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης και αυτό γίνεται φανερό από τον καθορισμό αποκλειστικά ετήσιας στοχοθεσίας χωρίς στρατηγικό προγραμματισμό μεγαλύτερης διάρκειας. Η κυβέρνηση μάλλον ενδιαφέρεται μόνο για τη διαχείριση «ευκαιριών». Η νομοθετική προχειρότητα συνεχίζεται και σε αυτό το νομοσχέδιο, αφού καταρτίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία ομαδοποίηση των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, των οποίων η διοίκηση θα επιλεγεί. Το «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα δεν έχει επικαιροποιηθεί από τον Ιούνιο του 2021, ενώ έπρεπε να επικαιροποιείται κάθε χρόνο.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζει καινοτομία την προτεινόμενη διάταξη του γραπτού τεστ δεξιοτήτων, για το οποίο όμως δεν προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο μεθοδολογίας με συστηματική επιστημονική βάση. Τις αμφιβολίες μας για την παραγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων ενισχύουν η απαγόρευση δημοσιοποίησης των ερωτήσεων, αλλά και ενστάσεων, επί της γραπτής εξέτασης που ορίζεται ρητά στο νομοσχέδιο. Παρά τις τυμπανοκρουσίες για το «καινοτόμο» τεστ δεξιοτήτων, στον αντίποδα, η Επιτροπή Επιλογής που διενεργεί τη συνέντευξη, η οποία έχει την ίδια βαρύτητα στη μοριοδότηση, είναι στελεχωμένη κατά πλειοψηφία με μέλη που διορίζει η κυβέρνηση (γενικούς ή ειδικούς γραμματείς). Αρα ακυρώνει τον αδιάβλητο χαρακτήρα της όλης διαδικασίας.
Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ένα μέλος της Επιτροπής Επιλογής των εθνικής σημασίας Νομικών Προσώπων, από την Προεδρία της Κυβέρνησης. Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί τον ασφυκτικό έλεγχο και δεν εμπιστεύεται ακόμη και τους υπουργούς του. Γι’ αυτό παρεμβαίνει στην επιλογή των προσώπων, αλλά και στην παύση τους, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ προβλέπεται η αρμοδιότητα του υπουργού να παύει μια ανεπαρκή διοίκηση, η τελική έγκριση δίνεται από το Μαξίμου, αφού απαιτείται η αποστολή φακέλου τεκμηρίωσης της παύσης στην Προεδρία της Κυβέρνησης! Κατά συνέπεια, η «μεταρρύθμιση» θεσμοθετεί το «μακρύ χέρι» του μεγάρου Μαξίμου στον έλεγχο της ροής του χρήματος από και προς τα Δημόσια Νομικά Πρόσωπα, ειδικά όταν εκείνα θα διαχειριστούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ κ.ά.
Η κυβέρνηση, ανεξάρτητα με ό,τι επικοινωνιακά διακηρύσσει, θέλει να επιλέξει «τα δικά της παιδιά» σε δημόσιους φορείς που διαχειρίζονται ευρωπαϊκούς πόρους, παρακάμπτοντας ακόμη μία φορά τα ουσιαστικά προσόντα. Αυτή η κυβερνητική επιλογή αποδεικνύεται με τη μη μοριοδότηση των διδακτορικών, την εξίσωση της ΕΣΔΔΑ με ένα οποιοδήποτε μεταπτυχιακό ετήσιας διάρκειας, τις αόρατες από το νομοσχέδιο παραγωγικές κρατικές σχολές (ΕΣΔΥ, ΑΔΙΣΠΟ), τα προγράμματα κατάρτισης ΑΣΠΑΙΤΕ, τα πτυχία από τη γαλλική σχολή δημόσιας διοίκησης (ΕΝΑ) κ.ο.κ. Επιπλέον, οι προτεινόμενες διατάξεις για τη συνάφεια των τίτλων σπουδών και την εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα, που καθορίζονται από τον/την υπουργό, γεννούν περαιτέρω αμφιβολίες για την αδιαβλητότητα της διαδικασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, αγνόησε εντελώς και απαξίωσε το πόρισμα του ΑΣΕΠ («πόρισμα Παπατόλια»), σχετικά με την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών και την αντικειμενικότερη επιλογή διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου.
Η δική μας πρόταση εμπεριέχει διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε αντικειμενικές κρίσεις επιλογής διοικήσεων και σε ουσιαστική αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, με αφετηρία το πόρισμα του ΑΣΕΠ. Αντί, λοιπόν, να μας κατηγορεί η κ. υπουργός για απουσία προτάσεων στο νομοσχέδιο, ας αποδείξει ότι ενδιαφέρεται πράγματι για συνεργασία και συναίνεση απαντώντας στα εξής ερωτήματα:
Είναι διατεθειμένη να περιορίσει τον ρόλο των κομματικά διορισμένων μελών των Επιτροπών Επιλογής; Θέλει να θεσπίσει κανόνες διαφάνειας και ελέγχου ακόμη και στη γραπτή εξέταση; Θα μοριοδοτήσει τα επιπλέον προσόντα; Θα συμπεριλάβει και τις σχολές που αποδεδειγμένα παρέχουν την επιστημονική κατάρτιση; Θα κάνει διάχυση του μπόνους σε όλη την ομάδα που εργάζεται για την επίτευξη της στοχοθεσίας; Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών καλείται να απαντήσει ουσιαστικά για την αξιοκρατία στο Δημόσιο και όχι παραπλανητικά με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες για τις επικοινωνιακές ανάγκες του πρωθυπουργού στα social media...
*Βουλεύτρια Βοιωτίας, τομεάρχης Εσωτερικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας