Τελικά οι διαδηλώσεις αποσταθεροποιούν τη χώρα, όπως έλεγε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, ή «οι συγκεντρώσεις αποδεικνύουν τη δύναμη της Δημοκρατίας», όπως θυμήθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός; Πώς πήγε άραγε το «σχέδιο εκτροπής» που φαντασιωνόταν ο συνομιλητής του, γνωστός καθηγητής της Οξφόρδης; Μήπως είχε... δίκιο τελικά ο τελευταίος καθώς τα ΜΑΤ, όπως προκύπτει, είχαν σαφή εντολή να προκαλέσουν επεισόδια και χωρίς κουκουλοφόρους; Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει άραγε το τελευταίο της χαρτί με την αύξηση της κατασταλτικής, επικοινωνιακής και (αντι)θεσμικής βίας ή θα παίξει καθυστερήσεις ελπίζοντας σε μικρές ελεγχόμενες εκτονώσεις του κοινωνικού θυμού; Οταν πυκνώνει ο ιστορικός χρόνος, είναι δύσκολο να προβλέψεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η παρούσα στιγμή αποτυπώνεται στο σύνθημα που αναγραφόταν σε διάφορα πλακάτ: «Ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο». Ομως το πώς αντιδρά μια στριμωγμένη κυβέρνηση, αλλά και το συνολικά μουδιασμένο πολιτικό σύστημα, δεν είναι ίσως το βασικό ερώτημα.
Το πώς ακριβώς θα δικαιωθούν τα αιτήματα για «δικαιοσύνη» και «οξυγόνο» σε μια κατάσταση εμφανούς κρίσης αντιπροσώπευσης, θεσμικής απαξίωσης και αποδυνάμωσης των θεσμικών αντίβαρων είναι αυτό που θα πρέπει να απασχολεί όλους. Τι φαντάζεται ο καθένας όταν αναφέρεται σε αυτές τις λέξεις; Ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων χρησιμοποιούν τις λέξεις: αλήθεια, φως, ηθική.
Νομίζω πως χρειάζονται πιο συγκεκριμένα πράγματα: Η πλήρης δικαστική διερεύνηση όλων των πτυχών του δυστυχήματος δεν αρκεί. Αν δεχτούμε ότι ο πρωθυπουργός είναι πλέον το αντίπαλο δέος της (αστικής) Δημοκρατίας στη χώρα, θα πρέπει να πέσει. Αφού δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των τρένων για τα επόμενα δύο χρόνια ενώ έχει κυβερνήσει έξι, θα όφειλε να παραιτηθεί. Οπως βέβαια όφειλε να το είχε κάνει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Για τα Τέμπη, τις υποκλοπές και την Πύλο ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να λογοδοτήσει, ενδεχομένως και στη Δικαιοσύνη. «Οξυγόνο» σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια (και την ιδιωτικότητα) όλων των πολιτών που ζουν σε αυτή τη χώρα, προχωρώντας παράλληλα σε θεμελιώδεις τομές στη Δικαιοσύνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας