Μιάμιση εβδομάδα πριν από τις κάλπες, το υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να στέλνει ενημερωτικά δελτία Τύπου για έργα αποκατάστασης μνημείων, με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων, τα οποία εντάσσει στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που είναι πολύ αμφίβολο αν μπορούν να τηρηθούν, η υπουργός υπόσχεται και παράλληλα δεσμεύει τη διάδοχη κατάσταση που αναμένεται να υπάρξει μετά τις εκλογές.
Την ίδια στιγμή, στα πέντε κρατικά μουσεία που μετέτρεψε η κ. Μενδώνη σε ΝΠΔΔ, η κατάσταση είναι εκρηκτική. Τα διορισμένα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονται από πρόσωπα που στην πλειονότητά τους δεν έχουν σχέση ούτε με την πολιτιστική κληρονομιά ούτε με τη διοίκηση μουσείων και δεν γίνονται αποδεκτά από μεγάλη μερίδα εργαζομένων που έχουν καταγγείλει ότι μετατρέπονται σε «κυβερνητικά υποχείρια», ενώ αποκόβονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εξάλλου, για τις επιλογές των προσώπων υπερίσχυσαν η κομματική τους ταυτότητα και οι απευθείας σχέσεις τους με την κ. Μενδώνη που τα διόρισε.
Την ίδια στιγμή, έχουμε το βαρύ έγκλημα στο Μετρό Βενιζέλου, με τον κατακερματισμό των βυζαντινών αρχαιοτήτων, το εύρημα των Δεσμωτών στο Φάληρο που έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, και, φυσικά, την Αμφίπολη.
Λίγο πριν από τις εκλογές, αναγγέλθηκε το άνοιγμα σε ειδικές ομάδες, σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής αλλά και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που επί τέσσερα χρόνια χορταίνουν υποσχέσεις για το άνοιγμα του μνημείου και άνοιγμα δεν βλέπουν.
Τα μέτωπα στην πολιτιστική κληρονομιά είναι πολλά, όπως και οι πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα του σύγχρονου πολιτισμού και των εργαζομένων. Πλήγμα και η αποκοπή του Ιντεάλ από το δίκτυο των ελάχιστων εναπομεινασών κινηματογραφικών αιθουσών, αφού στο μέλλον η χρήση του αλλάζει σε χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων.
Τι κι αν διαμαρτυρήθηκαν σύσσωμη η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, προσωπικότητες από το εξωτερικό; Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, κερδίζουν πάντα έναντι ανθρώπων, πολιτιστικής κληρονομιάς, τέχνης, παράδοσης, κουλτούρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας