Εθνική ενότητα για το προσφυγικό ζητάει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρά λάθη. Στα εσωτερικά θέματα, πάντως, επιμένει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Για το πρόγραμμα της Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι «θέλουμε να είναι συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο» και προσθέτει: «Μακριά από μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες».
• Κύριε Χατζηδάκη, θεωρείτε ότι με το προσφυγικό θα ενταθούν κι άλλο οι πιέσεις στην Ελλάδα ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση με τη νέα σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας;
Η Ελλάδα έστω και την ύστατη ώρα έκανε βήματα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το ζήτημα και πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να αναγνωριστεί από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη. Βεβαίως η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωμένη στρατηγική για το θέμα και βασική τάση παραμένει ο καθένας να πετάει το πρόβλημα στην αυλή του άλλου.
Η Ελλάδα οφείλει να είναι ξεκάθαρη τόσο με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. όσο και με την Τουρκία. Δεν μπορεί –παρά τα όποια σοβαρά λάθη έχουν γίνει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση– η χώρα να θεωρηθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, όμως, χρειάζεται ένα δικό μας ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ιδιαίτερα δε για τους παράτυπους μετανάστες. Από την πλευρά της Ν.Δ. έχουμε ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν από τη διάσκεψη κορυφής της 7ης Μαρτίου, διότι το θέμα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εθνική ενότητα και συγκεκριμένες προτάσεις.
• Χαρακτηρίζετε το προσφυγικό εθνικό θέμα και ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα όμως διακρίνεται η ανησυχία σας για ενδεχόμενη εμπλοκή με την Τουρκία.
Στο θέμα του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση έκανε μια κολοσσιαία κυβίστηση. Εξαιτίας της αδυναμίας και της αναποτελεσματικότητάς της, δέχθηκε να καλέσει το ΝΑΤΟ για να εμπλακεί στο Αιγαίο για να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση.
Ειλικρινά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο ήθελε μέχρι και τη διάλυση του ΝΑΤΟ –το έλεγε μέχρι και τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου–, θα προχωρούσε σε μια τέτοια αναδίπλωση.
Οσον αφορά την ουσία, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα μας διαβεβαίωνε ότι έχουν εξασφαλιστεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και ότι η επιτήρηση του NATO στο Αιγαίο θα γίνεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Βλέπετε όμως ότι υπάρχει σύγχυση για την εφαρμογή της συμφωνίας.
• Στα εσωτερικά θέματα, πότε βλέπετε να κλείνει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης;
Ελπίζω το συντομότερο δυνατόν. Αλλά δυστυχώς βλέπω ότι έχουν μαζευτεί μαύρα σύννεφα τόσο πάνω από την κυβέρνηση όσο και πάνω από την οικονομία. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει, μετά τη στροφή 180 μοιρών που έκανε το καλοκαίρι, να κυβερνήσει.
• Στο ασφαλιστικό, έχετε ζητήσει απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου και έναρξη των συζητήσεων από την αρχή. Μια τέτοια διαδικασία δεν απαιτεί πολύ χρόνο;
Εφόσον δεν το δέχτηκε η κυβέρνηση δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Πάντως, από τότε που το είπαμε έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας. Και πιστεύω ότι τελικά περισσότερος χρόνος θα χαθεί από την εφαρμογή μιας ατελέσφορης πολιτικής για το θέμα.
• Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;
Στη Βουλή κάναμε την αυτοκριτική μας και καταθέσαμε συγκεκριμένες και «δύσκολες» προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, όπως η εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οι ρυθμίσεις Βρούτση για τη συλλογή των ασφαλιστικών εισφορών, η θέση μας για τους συμψηφισμούς των αγροτών –που λοιδορήθηκε και διαστρεβλώθηκε από την κυβέρνηση–, οι ρυθμίσεις για τα ευγενή ταμεία κ.ο.κ.
Υπογραμμίσαμε, όμως, και κάτι ακόμα: ότι και τα πιο επώδυνα μέτρα να πάρεις δεν θα αποδώσουν αν δεν λειτουργεί η οικονομία. Αν δεν μπει μπροστά η οικονομία, αν δεν υπάρχουν επενδύσεις και άρα αν δεν έχουμε νέους εργαζομένους και νέες εισφορές, θα έχουμε μια τρύπα στο νερό.
• Εάν προκύψει αδιέξοδο, πώς θα αντιμετωπιστεί;
Υπάρχουν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Εχει μιλήσει γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης.
• Θεωρείτε ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να προκύψει λύση;
Το ότι επανέρχεστε σ’ αυτό το θέμα για τρίτη φορά, πέντε μόλις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, δείχνει ότι έχουμε μια κυβέρνηση που τα θαλάσσωσε. Πιστεύω ότι διεκδικεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ αποτυχίας. Μετά τις δημαγωγικές υποσχέσεις που έδωσε την εκδικείται σκληρά η πραγματικότητα. Δυστυχώς, όμως, εκδικείται και όλους τους Ελληνες.
• Εάν βγει η Ν.Δ. πρώτο κόμμα στις εκλογές, δεν θα έχει τα ίδια προβλήματα που έχει η σημερινή κυβέρνηση;
Το πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι η αναντιστοιχία λόγων και έργων. Οτι δημαγωγούσε ασύστολα ως αντιπολίτευση και τώρα δεν μπορεί να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει. Εμείς ακολουθούμε άλλο δρόμο.
Αγωνιζόμαστε για να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού και φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε στους πολίτες ένα κυβερνητικό πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Χωρίς πολιτικές σαπουνόφουσκες και μεγάλα λόγια. Χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα.
• Υπάρχουν βουλευτές στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι που τάσσονται υπέρ μιας συνεργασίας με τη Ν.Δ. Θα τους απευθύνετε πρόσκληση ή θα πάτε συντεταγμένα με τις ηγεσίες τους και πότε;
Είναι πολύ πρόωρα όλα αυτά. Επιδιώκουμε τη διεύρυνση της Ν.Δ. απευθυνόμενοι στους πολίτες, κυρίως αυτούς που μας γύρισαν την πλάτη στις τελευταίες εκλογές και αρνήθηκαν ακόμα και να ψηφίσουν.
Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα άλλα κόμματα. Βασική μας προσπάθεια είναι η διεύρυνση της απήχησης της Ν.Δ. με βάση τον πολιτικό μας λόγο και τις προγραμματικές μας θέσεις. Ολα τα άλλα θα τα δούμε στην ώρα τους.
• Εχετε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή στη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. που θα συζητηθούν στο συνέδριο. Σε ποια ζητήματα εστιάζεται αυτή η έξωθεν βοήθεια;
Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το νέο μας πρόγραμμα που θέλουμε να είναι συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο.
Μακριά από μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες. Που θα μεταφέρει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές στη χώρα μας και θα δίνει στους Ελληνες την ελπίδα της αλήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό ο καθένας που θα συμμετάσχει σ’ αυτή την προσπάθεια μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα με τις γνώσεις και την εξειδίκευσή του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας