● Μας χωρίζει μία ημέρα ώς την Πολιτική Γραμματεία και τέσσερις ώς την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή. Τι περιμένετε, τι ελπίζετε, τι απεύχεσθε, κυρία Ξενογιαννακοπούλου;
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έστειλαν πολλαπλά πολιτικά μηνύματα που οφείλουμε συλλογικά να αποτιμήσουμε και να λάβουμε υπόψη στη χάραξη της στρατηγικής μας. Η κυβερνητική πολιτική και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αποδοκιμάστηκαν με τη μεγάλη μείωση 13% σε έναν χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά από μια δύσκολη χρονιά διπλής εκλογικής ήττας, διασπάσεων και εσωστρέφειας, σταθεροποιήθηκε στη δεύτερη θέση.
Είναι αναγκαία η ανάδειξη μιας ολοκληρωμένης προοδευτικής προγραμματικής πρότασης για τη χώρα, που να εκφράζει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται να σπάσουν ο φόβος και ο συμβιβασμός στη «σταθερότητα» της χαμηλής οικονομικής και κοινωνικής προσδοκίας και της ελάχιστης ατομικής επιβίωσης
Διαπιστώνουμε όμως ότι ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων μας επέλεξε την αποχή. Πρέπει να μας προβληματίσει ότι ενώ η Ν.Δ. έχει πλέον εισέλθει σε φάση φθοράς και αμφισβήτησης, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν εισπράττουν από αυτήν. Βρισκόμαστε στην απαρχή αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Είναι αναγκαία η ανάδειξη μιας ολοκληρωμένης προοδευτικής προγραμματικής πρότασης για τη χώρα, που να εκφράζει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται να σπάσουν ο φόβος και ο συμβιβασμός στη «σταθερότητα» της χαμηλής οικονομικής και κοινωνικής προσδοκίας και της ελάχιστης ατομικής επιβίωσης. Να διαμορφωθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες για έναν άλλο προοδευτικό δρόμο, σύγχρονο και αξιόπιστο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πορεία προς το Καταστατικό Συνέδριο χρειάζεται να κινηθεί συγκροτημένα σε τέσσερις αλληλένδετες κατευθύνσεις: Ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή και στην κοινωνία. Ενίσχυση της ενότητας και της συλλογικότητας στην πολιτική μας λειτουργία και δράση και ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με τις κοινωνικές αναφορές μας. Σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο προοπτικής για τη χώρα και τον λαό. Πρωταγωνιστικός ρόλος στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης με πολιτικές πρωτοβουλίες, προγραμματικές συγκλίσεις και κοινωνικές δράσεις.
● Η κατάθεση κειμένων ή ακόμη και παραιτήσεων από τα όργανα είναι συνήθης ώς έναν βαθμό. Αλλά η σύγκρουση, εμμέσως ή αμέσως, μεταξύ ενός νυν προέδρου κόμματος και του προκατόχου του δεν σας κάνει περισσότερο απαισιόδοξη για το μέλλον του πολιτικού φορέα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και ο πλουραλισμός των απόψεων ενδυναμώνει τη λειτουργία και την κοινωνική αντιπροσωπευτικότητά μας. Η συλλογική λειτουργία είναι αυτή που διασφαλίζει την έκφραση των απόψεων και τη σύνθεσή τους.
Σε σχέση με το ερώτημά σας δεν υφίσταται τέτοια σύγκρουση. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
● Θεωρείτε ότι είναι πρωθύστερη η συζήτηση για συνάντηση κομμάτων της αντιπολίτευσης, με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε Καταστατικό Συνέδριο, το δε ΠΑΣΟΚ εκλέγει αρχηγό; Και, μήπως η εκλογική συνένωση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, πιθανώς και άλλων κομμάτων, θα επέλυε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε ένα από τα κόμματα αυτά;
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης αποτελεί κοινωνική ανάγκη και ισχυρό πολιτικό αίτημα. Βασική προϋπόθεση όμως σε αυτήν την κατεύθυνση είναι να προταχθεί η πολιτική συζήτηση και να αναδειχθούν οι κοινωνικές αναφορές. Η αναγκαία αυτή συζήτηση για να είναι αξιόπιστη και προωθητική οφείλει να βασίζεται σε πολιτικές θέσεις και πρωτοβουλίες. Να δοκιμάζεται καθημερινά στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στο μαζικό κίνημα και στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι συγκλίσεις να παράγουν πολιτικά αποτελέσματα και να διαμορφώνουν σχέσεις εμπιστοσύνης, τόσο ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις όσο και με την κοινωνία.
Βιαστικές αθροίσεις και ονοματολογία, χωρίς προηγούμενη κατοχύρωση ιδεολογικού, πολιτικού και κοινωνικού υπόβαθρου τελικά μπορεί να αποδυναμώσουν αντί να ενισχύσουν την προοπτική προοδευτικού διαλόγου και συγκλίσεων. Η πρόσφατη εμπειρία της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές του 2023 το αποδεικνύει. Απαιτείται πολιτική βούληση με σοβαρότητα, σχέδιο και σταθερά πολιτικά βήματα.
● Σε πρόσφατη συνέντευξή σας σημειώνετε ότι μία από τις αιτίες της έκρηξης της αποχής είναι η κυριαρχία της αντίληψης «όλοι ίδιοι είναι». Αναρωτιέμαι, ωστόσο, όταν ένας πολιτικός αρχηγός υποστηρίζει ότι υπάρχει μαύρο χρήμα στα πολιτικά κόμματα συνολικώς, δεν είναι κι αυτό μια έκφραση του «όλοι ίδιοι είναι»;
Η αναφορά σε μαύρο χρήμα επ’ ουδενί δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εδώ και χρόνια δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Η πρωτόγνωρη αποχή αφορά συνολικά τη δημοκρατία και την απογοήτευση της κοινωνίας από την αδυναμία της πολιτικής να αντιμετωπίζει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Βασική αιτία αποτελεί η κυβερνητική πολιτική, η επικράτηση της λογικής του νεοφιλελεύθερου «μονόδρομου», μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών και της παρεμβατικής δύναμης εξωθεσμικών παραγόντων στις πολιτικές αποφάσεις.
Η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων πλήττει τη δημοκρατία σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα διεθνώς, ο ρόλος των πολυεθνικών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των οίκων αξιολόγησης και των φορολογικών παραδείσων, και στη χώρα μας η επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να μην αντιμετωπίζει την κερδοσκοπία των μεγάλων ομίλων της ενέργειας και των τραπεζών και να κατανέμει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε λίγους και εκλεκτούς.
Η αντιμετώπιση της διαπλοκής επιβάλλει θεσμικές πρωτοβουλίες, κανόνες, ρύθμιση και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με το «πόθεν έσχες» και η πρόταση για ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
● Πώς διαβάζετε, τέλος, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών;
Είναι πολλαπλά τα μηνύματα, αφορούν τις επιπτώσεις στον συσχετισμό δυνάμεων και τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και διαπιστώσεις και αναγωγές σε σχέση με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας. Χρειάζεται να αναδειχθούν τα αίτια της ανόδου της Ακροδεξιάς, οι συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας και της υιοθέτησης από τα συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη ακροδεξιών πολιτικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών.
Η πολιτική Μακρόν έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάτω από τον μανδύα ενός «μεταρρυθμιστικού» κεντρώου αφηγήματος εφαρμόστηκαν ακραίες πολιτικές οικονομικής και εργασιακής απορρύθμισης -να θυμηθούμε τα «κίτρινα γιλέκα»-, επιλογές προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και εις βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Η εκλογική συνεργασία των προοδευτικών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων είναι σημαντική και ελπιδοφόρα! Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών η ελπίδα είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να πετύχει την ανατροπή!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας