Επιτέλους εδέησαν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνουν την τιμή και να ανακοινώσουν γιατί θέλουν να ηγηθούν του κόμματος. Σήμερα κάνει την αρχή η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία –κακά τα ψέματα- είναι και το φαβορί.
Στον αντίποδα, η άλλοτε κραταιά και σήμερα πολυδιασπασμένη «προεδρική» πλειοψηφία φαίνεται να μην έχει καταφέρει να βρει δυνατή υποψηφιότητα. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί Νίκου Παππά, μάλλον ο τελεσίδικα καταδικασμένος πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα δυσκολευτεί αρκετά απέναντι στην πρώην υπουργό Εργασίας. Εκτός αν στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν οπωσδήποτε πρόεδρο με ποινικό μητρώο. Οσο για την περίπτωση Πολάκη, εκεί μάλλον πρόκειται για μια απόπειρα επίδειξης δύναμης του «αψύ Σφακιανού», με το βλέμμα στη –διόλου ανέφελη για εκείνον- επόμενη ημέρα.
● Ο Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ), που δεν κατάφερε να εκλεγεί στον Βόρειο Τομέα, είπε με νόημα (Status FM) ότι «πρόεδρο θα εκλέξουμε στο κόμμα, ούτε βασιλιά, ούτε ηγεμόνα», μιλώντας για συλλογικότητα. Διαφώνησε πάντως με την πρόταση Κούλογλου για δυαρχία, ενώ έδειξε και μια προτίμηση: «Εγώ νομίζω ότι πρέπει να εκλέξουμε μία ισχυρή ηγεσία από τη νέα γενιά των στελεχών του κόμματος».
● Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αντιρρήσεις για την επερχόμενη διάταξη που θα διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ζητώντας χρόνο για διαβούλευση, όμως το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθεί να πάρει θέση και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, όπου ούτε εκεί τα πράγματα είναι άσπρο – μαύρο. Π.χ. ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός του ΕΣΥ Πέτρος Παππάς τάχθηκε υπέρ, μιλώντας για μια συζήτηση που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της παγκόσμιας πραγματικότητας. «Η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα ανακουφίσει τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, που επιδιώκει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, από το βάρος των διδάκτρων τα οποία δίνουν σε χώρες των Βαλκανίων και επίσης ενδεχομένως θα μειώσει και την παραπαιδεία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες δυτικές χώρες που δεν έχουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Δεν θέλω καν να φανταστώ τι θα λένε σε βάρος του ορισμένοι σύντροφοί του, μόλις μάθουν ότι όλα αυτά τα είπε στον Αρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ).
● «Χλομό» να προχωρήσει η ιστορία με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά ως υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν γνωρίζω να υπάρχει εξέλιξη, συζητάμε και νέες προτάσεις», είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος (Alpha). Πάντως ο Θόδωρος Μαργαρίτης (ΠΑΣΟΚ – Ανανεωτική Αριστερά) πρότεινε χθες δημόσια να αναζητηθεί από το ΠΑΣΟΚ ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για τον δήμο, «σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις ώστε να υπάρξει μάχη ανατροπής» απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει να είναι από το «ευρύτερο προοδευτικό Κέντρο». Απ’ ό,τι ακούω, στη Χαριλάου Τρικούπη ψάχνουν πρόσωπο, ακόμη και εντός της Κ.Ο. αν χρειαστεί.
● Στο μεταξύ τα «επεισόδια» στο ΜέΡΑ25 μετά την αποτυχία της εισόδου στη Βουλή συνεχίζονται. Πέρα από την αποχώρηση της Σοφίας Σακοράφα με βολές περί «διαπλοκής», στη συνεδρίαση της Κυριακής η πρώην βουλευτής Μαρία Απατζίδη ζήτησε την παραίτηση Βαρουφάκη (και την παραμονή του ως επίτιμου προέδρου), κατηγορώντας τον για τραγικά λάθη, ανεπάρκειες, απουσία επαφής με την πραγματικότητα, ανυπαρξία σύνδεσης του κόμματος με την κοινωνία και τους φορείς της και προειδοποιώντας ότι αν δεν αλλάξει η ηγεσία, «η διάλυση θα μετατραπεί σε σήψη». «Ουδείς αναντικατάστατος», σχολίασε δημόσια ο Βαρουφάκης, μιλώντας για συντεταγμένη συζήτηση και όχι πόλεμο, ενώ στα social media την υπερασπίστηκε απέναντι σε σεξιστικά σχόλια.
● Σύντομη ήταν τελικά η πολιτική καριέρα του Μιχάλη Χατζηγιάννη στην Κύπρο. Ο πρώην δημοφιλής τραγουδιστής παραιτήθηκε από υφυπουργός Πολιτισμού έπειτα από έντονη κριτική που του ασκήθηκε για την επικοινωνιακή διαχείριση και τον διορισμό συμβούλων που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις απάτης, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται. «Αμα ξέρεις πού πας, ξέρεις και πότε πρέπει να φύγεις», έγραψε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του. Στη θέση του διορίζεται η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας, Βασιλική Κασσιανίδου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας