Παρ’ όλο που τελείωσαν οι εκλογές, ο Γιάνης Βαρουφάκης ευτυχώς συνεχίζει απτόητος τη μάχη κατά της διαπλοκής και των συμφερόντων.
Προσπαθώντας να διαλύσει ό,τι απέμεινε από το -εξωκοινοβουλευτικό πλέον- ΜέΡΑ25, αποφάσισε να «βαφτίσει» διαπλεκόμενη τη Σοφία Σακοράφα, γνωστή για την πορεία της στην ευρύτερη Αριστερά και επί τετραετία βουλεύτριά του και αντιπρόεδρο της Βουλής. Ο λόγος; Επειδή έκανε μια… χειραψία με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο ο Βαρουφάκης καταγγέλλει ότι τους είχε αποκλείσει ως κόμμα προεκλογικά από τα ΜΜΕ του.
● Η Σακοράφα υποστηρίζει ότι στη 12ωρη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την Κυριακή κανένας δεν ανέφερε το παραμικρό, αλλά μόλις γύρισε σπίτι της είχε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του κόμματος με τίτλο «Μηδενική ανοχή στην ολιγαρχία και τη διαπλοκή: Ο Γ. Βαρουφάκης προτείνει τη διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα από το ΜέΡΑ25». Ο γραμματέας μαζί με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη ζητούσε τη διαγραφή της από την επιτροπή δεοντολογίας τόσο για τη φωτογραφία με τον Μαρινάκη όσο και για τη βράβευση Μπέου τον Φεβρουάριο με την ιδιότητά της ως προέδρου του ΣΕΓΑΣ. «Απαξιώ για κάθε απάντηση ή σχολιασμό, σας απαλλάσσω από τη διαδικασία και αποχωρώ εγώ» έγραψε η Σακοράφα. Σκληρό το χτύπημα Βαρουφάκη στη «διαπλοκή», λογικά μετά θα διαγράψει και τον Κλέωνα (τον ηθοποιό, όχι τον καύσωνα) που έπαιζε σε τηλεοπτικές σειρές «ολιγαρχών». Δυστυχώς, έχουμε ξαναδεί τέτοια φαινόμενα σε μονοπρόσωπα κόμματα που κλείνουν τον κύκλο τους.
● Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει τα «μαχαίρια» για τα εσωκομματικά εν όψει ανάδειξης της νέας ηγεσίας, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου είπε να πει και αυτός τη δική του άποψη. Με μια εσάνς ευρωπαϊκού κοσμοπολιτισμού πρότεινε διαρχία στα κόμμα (με έναν άντρα και μια γυναίκα), όπως σε κάποια κόμματα στην Ευρώπη (Γερμανοί Πράσινοι και Αριστερά) και επέκρινε το κόμμα του για ένα κλίμα «γενικευμένου στρουθοκαμηλισμού». Οπως είπε αναφερόμενος π.χ. στις δημοσκοπήσεις, «ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαζε το κεφάλι στην άμμο και δεν έβλεπε την πραγματικότητα». Δεν έχει και άδικο. Οταν βλέπεις παντού «πετσωμένα ΜΜΕ» και στημένες δημοσκοπήσεις, φτιάχνεις έναν δικό σου κόσμο, χάνεσαι σε αυτόν και μετά χάνεις και από τον Μητσοτάκη με 23 μονάδες διαφορά.
● Βλέπω ότι η κυβέρνηση προχωράει με «χίλια» για την κατάργηση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με στόχο να ψηφιστεί πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, όπως είπε και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Σημειώνω ότι η διάταξη θέλει 200 ψήφους. Την προηγούμενη φορά η πρόταση της Ν.Δ. υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση που είχαν τότε 190 βουλευτές, ενώ τώρα έχουν 202. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (8 έδρες) έχει επίσης εκφραστεί θετικά, ενώ δεν αποκλείεται να συμπράξουν «Σπαρτιάτες» και Νίκη (από 12 ο καθένας). Ελπίζω πάντως αυτή τη φορά η «αριστερή» αντίδραση κατά του να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους να μην είναι «πληρώστε αεροπορικό, αλλιώς μην ψηφίζετε». Θυμίζει λίγο κάτι λογικές «έρχονται οι κσένοι (sic) και μας αλλοιώνουν το έθνος και την πατριδούλα μας».
● Το άδειασμα Μαξίμου στον Φλωρίδη για την προκλητική ασυλία των τραπεζιτών πρέπει να ακούστηκε μέχρι την… ΕΚΤ. Θυμίζω ότι για να διωχθούν πλέον για απιστία οι τραπεζίτες πρέπει να… καταγγείλουν τον εαυτό τους και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης είπε (το αυτονόητο) ότι θα το αλλάξει. «Πάγιες δικές του απόψεις που δεν έχουν συζητηθεί» ήταν η αντίδραση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. Λογικό. Είπαμε να βάλουμε έναν πασόκο να συμμαζέψει λίγο το σύστημα, όχι να ανακατεύεται εκεί που δεν τον σπέρνουν. Και ειδικά με τα ιερά και τα όσια της πατρίδος (τράπεζες, εκκλησίες, ομάδες κ.λπ.).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας