Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται», είχε δηλώσει το 1996, πριν από τον θάνατό του, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εχουν περάσει 18 χρόνια από τότε και στις προσεχείς κάλπες το ΠΑΣΟΚ -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα εμφανιστεί πέρα από αποδυναμωμένο και διασπασμένο.
Δύο ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν την ψήφο των -σαφώς λιγότερων και διασκορπισμένων σήμερα- φίλων του: το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνοδεία του τίτλου της Δημοκρατικής Παράταξης, και το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, που ανακοινώνεται και επισήμως μετά την τρίτη και μάλλον άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, ενώ πιθανότατα θα ονομαστεί Αλλαγή. Μια επιλογή από τον πρώην πρωθυπουργό διόλου τυχαία... Παραπέμπει ευθέως στον πατέρα του και αείμνηστο ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, και στο εμβληματικό σύνθημα με το οποίο κατέκτησε την εξουσία το 1981.
Κυνηγοί στελεχών
Τα εναπομείναντα ιμάτια του άλλοτε κραταιού Κινήματος θα διαμοιραστούν μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου, τα επιτελεία των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να επιδίδονται σε κυνήγι στελεχών που θα πλαισιώσουν τα ξεχωριστά ψηφοδέλτιά τους. Η μάχη προβλέπεται μετωπική και άγρια, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος το τελικό αποτέλεσμα να διαψεύσει αμφότερους, αφήνοντάς τους εκτός Βουλής. «Θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης η δημιουργία κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου», σχολίαζαν χθες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σε μια ύστατη προσπάθεια να φρενάρουν τα σχέδιά του.
Πυρετώδεις διεργασίες, στην τελική ευθεία για την πρόβα τζενεράλε των αποκαλυπτηρίων του νέου φορέα και του «στοιχήματος» της παρουσίας στις προσεχείς εκλογές, επικρατούν στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις, ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές, όπως διατείνονται οι ίδιοι, προσελκύοντας ανθρώπους που επρόκειτο να ψηφίσουν, είτε Ποτάμι είτε... ΔΗ.ΠΑΡ. είτε ΣΥΡΙΖΑ.
Τον στενό πυρήνα προσώπων που κινούν τα νήματα του εγχειρήματος αποτελούν οι Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιώργος Ελενόπουλος, Γιώργος Πετρουλάκης, οι βουλευτές Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι σε Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα, οι πρώην υπουργοί από τη Θράκη Γιώργος Πεταλωτής και Σωκράτης Ξυνίδης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Από τα μέλη της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πολύ κοντά σε συμφωνία να κατέλθουν ως υποψήφιοι με την Αλλαγή είναι οι Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια), Νίκος Σηφουνάκης (Λέσβος) και Κώστας Τριαντάφυλλος (Χίος). Σε δίλημμα για το τι θα πράξει βρίσκεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπράξει με τον πρώην πρωθυπουργό. Εξάλλου, η Β’ Αθηνών θεωρείται περιφέρεια «αρένα» και με το ΠΑΣΟΚ οι πιθανότητες επανεκλογής του δυσκολεύουν... Με τον πρώην πρωθυπουργό δεν αποκλείεται να συμπορευτούν η Αντζελα Γκερέκου και ο Σταύρος Λαμπρινίδης.
Την επαναδραστηριοποίησή του, ίσως στον νομό Κεφαλονιάς, μελετά ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ βέβαιος συνοδοιπόρος του Γιώργου Παπανδρέου θεωρείται ο Μιχάλης Καρχιμάκης που θα εκτεθεί στο Λασίθι ή στη Β’ Αθηνών. Με τη μακρά του πείρα στα οργανωτικά θα συμβάλει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Από τα υπόλοιπα ιστορικά στελέχη, ο Δημήτρης Ρέππας, όπως διαπιστώθηκε από το πρόσφατο άρθρο του στην «Εφ.Συν.», προκρίνει την ιδέα του νέου σχήματος, ο Χάρης Καστανίδης -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- θα αποφασίσει να συμμετέχει, όπως και ο Παντελής Οικονόμου, ενώ αντιθέτως ο «γεννηματικός» Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κρατά αποστάσεις, εξίσου και ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Συγκρατημένος εμφανίζεται ο Νίκος Αθανασάκης.
Σε μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως επικρότηση της πρωτοβουλίας, ο ανεξάρτητος Μίμης Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τον θρύλο και την παράδοση του ονόματος Παπανδρέου». Το κόμμα Παπανδρέου έχει χαιρετίσει ο Γιάννης Ραγκούσης και, αν εμπλακεί ενεργά, θα θέσει υποψηφιότητα στη Β΄ Αθηνών ή στις Κυκλάδες. Στηρίζει, αλλά δεν θα είναι υποψήφιος ο Γρηγόρης Νιώτης, σε σταυροδρόμι λόγω πιθανής υποψηφιότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Μάρκος Μπόλαρης, στην Κόρινθο θα κατέλθει, εφόσον ανταποκριθεί στο κάλεσμα, ο Πάνος Μπεγλίτης. Ενδιαφέρον για το Ηράκλειο δείχνει ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, για τα Δωδεκάνησα ο Γιώργος Νικητιάδης και για το Ρέθυμνο ο Μανώλης Οθωνας.
Για την Αιτωλοακαρνανία «κλείδωσε» ο Γιάννης Βαϊνάς και ενδεχομένως ο Ανδρέας Μακρυπίδης, για τη Φωκίδα η Αφροδίτη Παπαθανάση, για την Κοζάνη οι Ηλίας Βλαχόπουλος και Αλέκος Αθανασιάδης, για την Ημαθία ο Αγγελος Τόλκας και για την Πιερία μάλλον ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Για τη Β’ Θεσσαλονίκης βολιδοσκοπήθηκε ο Χάρης Τσιόκας, ο οποίος όμως φέρει σοβαρές αντιρρήσεις. Στην Αχαΐα βοηθά καταλυτικά ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, και στην Κρήτη ο ομόλογός του, Σταύρος Αρναουτάκης.
Εμφαση θα δοθεί στην πριμοδότηση άφθαρτων υποψηφίων. Η αναλογία μεταξύ νέας γενιάς και παλαιών στελεχών λέγεται ότι θα είναι 70/30 σε αναλογία. Στην κατηγορία των νεοεισερχόμενων εντάσσονται οι Οδυσσέας Κορακίδης στη Β’ Αθηνών, Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος στη Θεσσαλονίκη, Στέφανος Παραστατίδης στο Κιλκίς (γιος του βουλευτή Θόδωρου Παραστατίδη), ο γιος του πρώην υπουργού Γιάννη Διαμαντίδη στη Β’ Πειραιά και του Μανώλη Στρατάκη στο Ηράκλειο (αν δεν κατέβει ο ίδιος) και πιθανότατα η πρώην αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Καρακλιούμη.
Ενδεικτική της κινητικότητας στο στρατηγείο Παπανδρέου είναι η συνάντηση που ζήτησε ακόμη και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δημοσίως παρομοιάσει με «ιστορικό έγκλημα» την ίδρυση νέου κόμματος.
Η λίστα Βενιζέλου
Γιορτές, καταρτίζοντας τις λίστες του σχήματος ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, περνούν όμως και στη Χαριλάου Τρικούπη. Βασικοί υπεύθυνοι για τα ψηφοδέλτια, υπό την εποπτεία Βενιζέλου, έχουν τεθεί οι Κώστας Σκανδαλίδης (υποψήφιος παραδοσιακά στην Α’ Αθηνών, αρμόδιος και για το πρόγραμμα), Πάρις Κουκουλόπουλος (Κοζάνη), Παναγιώτης Ρήγας (Κυκλάδες), Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνία) και Γιάννης Κουτσούκος (Ηλεία).
■Τα «βαριά χαρτιά» της Β’ Αθηνών είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Απόστολος Κακλαμάνης, Φώφη Γεννηματά (καθώς φημολογείται ότι θα εγκαταλείψει την Α’ Αθηνών), Πύρρος Δήμας, Χρήστος Πρωτόπαπας και Π. Καψής.
■ Για την Α’ Αθήνας προορίζονται οι Συλβάνα Ράπτη, Νάσος Αλευράς και Θανάσης Χειμωνάς. Στην Περιφέρεια Αττικής, τη μάχη του σταυρού μαζί με την Εύη Χριστοφιλοπούλου διερευνάται να δώσει ο νεαρός Κυριάκος Πιερρακάκης. Στην Α’ Πειραιά φιγουράρει η υποψηφιότητα του Δημήτρη Καρύδη, με συνυποψήφιους τους Γιώργο Βερνίκο και Δημήτρη Κατσικάρη. Στη Β’ Πειραιά θα κατέβει ο Δημήτρης Λιντζέρης και στη Θεσσαλονίκη η τριάδα Παπαγεωργίου-Αγγελούδη-Σαουλίδη.
■ Στα γνώριμα εδάφη της Μεσσηνίας θα αγωνιστεί για την έδρα η Νάντια Γιαννακοπούλου, στην Αργολίδα οι Γιάννης Μανιάτης και Παύλος Χρηστίδης, στην Αρκαδία ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στα Δωδεκάνησα ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος πρωτοστατεί για να αποτρέψει τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, στην Ξάνθη ο Δημήτρης Σαλτούρος, στη Χαλκιδική ο Γ. Δριβελέγκας.
■ Στη Φθιώτιδα η Τόνια Αντωνίου, στην Αχαΐα ο Κώστας Σπηλιόπουλος, στην Πέλλα ο Γιώργος Πασχαλίδης, στην Ηλεία ο Μιχάλης Κατρίνης, στην Αρτα ο Χρήστος Γκόκας, στη Μαγνησία οι Γιάννης Αναστασίου και Κατερίνα Γαργάλα, στη Λάρισα ο Νίκος Τσιλιμίγκας.
■ Σίγουροι υποψήφιοι με τη Δημοκρατική Παράταξη θεωρούνται οι Νίκος Μπίστης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Μάνος Επιτροπάκης, Ευθύμης Καρδαράς, Δημήτρης Καρέλας, Θόδωρος Τσίκας, Γιάννης Τούντας, Πάνος Κολιαστάσης και αρκετοί ακόμη προερχόμενοι από την Ελιά και τις συνεργαζόμενες πολιτικές κινήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας