Τυπικό χαρακτήρα έχει ως φαίνεται για την κυβέρνηση η σημερινή δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά έχουν συμβιβαστεί με την πορεία προς τις κάλπες, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν αρχίσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα.
Στην κυβέρνηση εξέλιπε η διάθεση για προβλέψεις στη δεύτερη ψηφοφορία, καθώς το άνοιγμα Σαμαρά προς τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έφερε, όπως άλλωστε αναμενόταν, θεαματικά αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε χθες σε έναν χαιρετισμό, στην ιδρυτική εκδήλωση του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δίχως υποσχέσεις για μακρόπνοα σχέδια και αναπτυξιακές προοπτικές. Την πρόταση του πρωθυπουργού υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, ωστόσο, ακόμη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δείχνουν τον δρόμο για τις κάλπες ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος, εμμέσως εξέφρασε τη διαφωνία του με το άνοιγμα Σαμαρά προς τους ανεξάρτητους με αντάλλαγμα την συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα.
Ορυμαγδός τροπολογιών
Η δυναμική των εξελίξεων προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου αποτυπώθηκε χθες στη Βουλή με τον ορυμαγδό τροπολογιών από υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ.
Κάθε παρέμβαση από την πλευρά των συνεργατών του πρωθυπουργού θεωρήθηκε περιττή, αφού οι βουλευτές ενημέρωσαν τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Φ. Καϋμενάκη ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στην προώθηση των ρυθμίσεων.
Στο μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε το σκέλος της τεχνικής προετοιμασίας των εκλογών, οι οποίες ενδεχομένως λόγω των εκλογικών καταλόγων να προκηρυχθούν για την 1η Φεβρουαρίου, ενώ στη Ν.Δ. έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Στο πολιτικό πεδίο, τώρα, τα σενάρια για νέες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού εστιάζονται στη διαχείριση του αρνητικού αποτελέσματος και της σημερινής ψηφοφορίας, κυρίως όμως στη διαμόρφωση των προεκλογικών διλημμάτων που θα θέσει η Ν.Δ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η υπόθεση των καταγγελιών του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., Π. Χαϊκάλη, παρ’ ότι τέθηκε στο αρχείο από τους εισαγγελείς, συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στην κυβέρνηση. Η απόρριψη μάλιστα της αίτησης του δικηγόρου Π. Μαχά από τον ΔΣΑ, να καταθέσει μήνυση του πρωθυπουργού κατά του κ. Χαϊκάλη, προκάλεσε εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου.
Προκειμένου όμως να μην ανοίξει και άλλο μέτωπο αντιπαράθεσης, επελέγη η οδός της σιωπής. Εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε ανοίξει νωρίτερα θέμα και ως προς την απόφαση του εισαγγελέα, εκτιμώντας σε συνεντεύξεις της (ANT1, Real, ΣΚΑΪ) ότι επρόκειτο για «εσωτερική υπόθεση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας