Ως μια δυσάρεστη επιβεβαίωση των πολιτικών εκτιμήσεών τους για την πορεία της Ευρώπης αντιλήφθηκαν τα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Μια πορεία η οποία επηρέασε καταλυτικά και την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα τις δραματικές διαπραγματεύσεις του 2015.
Εξ ου και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ήταν συνολικά ιδιαίτερα κριτική για τις προτεραιότητες των ηγεσιών στις Βρυξέλλες και τις ισχυρές οικονομικά χώρες, αντιτείνοντας την αναγκαία προοδευτική ατζέντα για την Ευρώπη και στέλνοντας «μήνυμα» στους τεχνοκράτες ενόψει των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Χουλιαράκη και την Ολγα Γεροβασίλη στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξετάσουν το οικονομικό και πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά και τις κινήσεις που αναμένεται να δρομολογηθούν. Είχαν προηγηθεί άλλωστε τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού και συνεργατών του με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, προετοιμάζοντας τη μετέπειτα δήλωσή του.
Βασικό στοιχείο στις αναλύσεις των επιτελών του Μαξίμου ήταν πως το αποτέλεσμα στη Βρετανία είναι ακόμα ένας κρίκος στις αντιευρωπαϊκές αντιδράσεις και στην ενίσχυση της δυσπιστίας, με καταλύτη τις υπερσυντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις.
Εκτιμάται δε ότι θα παρατηρηθεί στο άμεσο μέλλον επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που εναπόκειται στις Βρυξέλλες και τις εθνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Οι ισπανικές εκλογές
Το βλέμμα της Αθήνας είναι όμως στραμμένο και στις ισπανικές εκλογές την Κυριακή, που πλέον αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη κρισιμότητα.
Η πιθανή ενίσχυση της Αριστεράς στην ιβηρική χώρα και η πιθανότητα συμπόρευσης με άλλα κόμματα υπό μια προοδευτική ατζέντα μπορούν να «εξισορροπήσουν» κατά κάποιο τρόπο πολιτικά τη συντηρητική στροφή που εδραιώνεται πανευρωπαϊκά, εκτιμούσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
«Σήμερα είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη μέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα», είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το αποτέλεσμα «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία», καθώς «τα μηνύματα είχαν σταλεί προ πολλού», με χαρακτηριστικότερο την «εκρηκτική άνοδο της Ακροδεξιάς και των εθνικιστικών δυνάμεων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί ιδιαίτερα σε πεδία στα οποία η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο: στις «ακραίες επιλογές της λιτότητας που διεύρυναν τις ανισότητες», στην «à la carte διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», την «άρνηση επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών τόσο απέναντι στην κρίση χρέους όσο και στην προσφυγική». Και όλα αυτά, όπως συμπλήρωσε, «είχαν ήδη δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».
«Τώρα οφείλουμε όλοι να προβληματιστούμε» σχετικά με τις γενεσιουργούς αιτίες της ευρωπαϊκής κρίσης και τη διάδοση του εθνικισμού, είπε. Και τόνισε ότι είναι «το έλλειμμα δημοκρατίας, η εκβιαστική επιβολή αντιλαϊκών και άδικων επιλογών, τα διχαστικά στερεότυπα που χωρίζουν την Ευρώπη στον εργατικό και σώφρονα Βορρά και τον δήθεν τεμπέλη και αχάριστο Νότο».
Ο «βαθύς και πολιτικός διχασμός» που προκλήθηκε, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οδηγεί στον «εθνικό απομονωτισμό. Αλλά αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος», συμπλήρωσε.
«Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό «χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη. Αλλαγές αντιλήψεων, νοοτροπιών και τελικά αλλαγές πολιτικών».
«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων» και «μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία για να ξαναβρεί η Ευρώπη τη χαμένη της ορμή και τις ιδρυτικές της αξίες» υπογράμμισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων την προστασία της εργασίας και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Και συμπλήρωσε με νόημα πως «αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί, αλλά αντίθετα εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας