Η αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ είναι εμφανώς παρούσα στις δηλώσεις των κορυφαίων «παικτών» στο πλαίσιο της ελληνικής διαπραγμάτευσης. Ωστόσο ακόμα απομένουν λεπτομέρειες που θα κρίνουν και την πολιτική πορεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η μακρά και επώδυνη λίστα με τα προαπαιτούμενα, που ενέκρινε η ελληνική Βουλή, φαίνεται να ικανοποιεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους εταίρους στην ευρωζώνη, ωστόσο το ελληνικό χρέος και οι μέθοδοι διαχείρισής του τίθενται στην κλίνη του Προκρούστη.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ και αποδέχτηκε το αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου για κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία τελικά διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την αισιοδοξία τους ότι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.
Η «θετική έκβαση» βεβαίως ισοδυναμεί με διαφορετικά αποτελέσματα για την κάθε πλευρά, με την Αθήνα να επιθυμεί συγκεκριμένες και χρονικά καθορισμένες δεσμεύσεις σχετικά με την εργαλειοθήκη που θα χρησιμοποιηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Στις Βρυξέλλες πάντως βρέθηκε από χτες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να έχει άμεση επαφή με τα τεκταινόμενα. Στη συνεδρίαση του Euroworking Group το «εύκολο» μέρος των συζητήσεων αφορούσε το πακέτο μέτρων, ωστόσο για το ζήτημα του χρέους απαιτούνται διαρκείς διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, ώστε η απόφαση του Γιούρογκρουπ σήμερα να είναι όσο το δυνατόν πιο θετική για την ελληνική πλευρά.
Ανθρωπιστική κρίση
Ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του στην Κωνσταντινούπολη δεν παρέλειψε να συνδέσει την ανθρωπιστική κρίση με αιχμή το προσφυγικό με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
«Μετά έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρών, άδικων μέτρων λιτότητας, τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας μας έχουν αυξηθεί δραματικά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών» και πως «αν δεν συνεχίσουμε αυτή τη μάχη, οι κοινωνικές εντάσεις, η φτώχεια και ο ρατσισμός θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις».
«Παρ’ όλες τις καθυστερήσεις, εάν οι ελληνικές δημόσιες αρχές δεν είχαν καταφέρει να συνεργαστούν με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική πρόκληση, σήμερα ο ρατσισμός θα είχε κερδίσει στην Ελλάδα» συνέχισε ο πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον των ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο.
Μιλώντας δε σε «στρογγυλή τράπεζα» υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η πρόοδος της μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά φτωχή, ακόμα και προς ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν επωμιστεί κανένα βάρος προσφυγικών ροών».
Για την Κατριβάνου
Στο εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό πεδίο η παραίτηση της βουλευτή Βασιλικής Κατριβάνου αντιμετωπίζεται από τα αρμόδια στελέχη με ουδέτερα συναισθήματα, θεωρώντας παράλληλα ότι η επιλογή της είναι πολιτικά σεβαστή. «Δεν ήταν κάτι που το περίμενα.
Ηταν μια προσωπική της πολιτική απόφαση πλήρως σεβαστή, όσο κι αν διαφωνεί κάποιος με την απόφαση αυτή» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Σημείωσε ότι «η κ. Κατριβάνου έχει ένα πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, ιδιαίτερα στο πεδίο υπεράσπισης των δικαιωμάτων και θα λείψει από το Κοινοβούλιο. Την τιμά η παραίτησή της και πιστεύω ότι ο Γιώργος Κυρίτσης θα την αντικαταστήσει επάξια».
Το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο έβαλε ο Τσίπρας στον Ερντογάν
«Πολύ θερμή και εγκάρδια» χαρακτήριζαν κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, με τη θεματολογία να περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος για το ότι έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο λόγω της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ και της καταπολέμησης των διακινητών, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την «εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο», ενώ οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να αποκλιμακωθεί η κατάσταση διά της διπλωματικής οδού. Η συζήτηση πέρασε και στα ενεργειακά, τον τουρισμό και τις μεταφορές, ενώ αναφορικά με το Κυπριακό Τσίπρας και Ερντογάν εξέφρασαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την υποστήριξή τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.
Σύντομες συναντήσεις είχε επίσης ο πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν για την ελληνική μειονότητα και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον «παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας