Το κρίσιμο νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να ολοκληρώσει τη μακρά λίστα των προαπαιτουμένων πριν από τις 24 Μαΐου, αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν «εκπλήξεις» από βουλευτές της συμπολίτευσης στο «παρά πέντε» της πολυθρύλητης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Αύριο εκτός απροόπτου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα κυβερνητικά στελέχη για το πακέτο που έρχεται προς ψήφιση, ώστε να διαλυθούν τα «νέφη» που επικρατούν κυρίως πάνω από το ζήτημα του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο είναι σαφείς: «Ο περίφημος “κόφτης”, όχι μόνο προβλέπεται για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται καν να ενεργοποιηθεί, εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι» είναι η «γραμμή» της κορυφής της κυβέρνησης.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός σχεδιάζει σειρά επαφών και παρεμβάσεων εκτός Ελλάδας με ηγέτες και αξιωματούχους, με το βάρος να πέφτει κυρίως στην «επόμενη ημέρα» της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αφ’ ενός ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το Σάββατο στη Ρώμη, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών και αξιωματούχων της Ε.Ε. ύστερα από την αντίστοιχη συνάντηση στο Παρίσι στα μέσα Μαρτίου.
Και οι δύο πλευρές επενδύουν σε αυτές τις συναντήσεις: Από τη μία πλευρά Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν στον «παρατηρητή» Αλέξη Τσίπρα μια δίοδο για την τόνωση του κοινωνικού τους προφίλ, ιδιαίτερα τώρα που στις χώρες τους οι συγκρούσεις με την κοινωνία είναι παραπάνω από μετωπικές (χαρακτηριστικοί οι χειρισμοί της κυβέρνησης Βαλς στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά).
Ωφέλιμες επαφές
Ο δε Ελληνας πρωθυπουργός και το επιτελείο του θεωρούν ότι η συζήτηση με τον συγκεκριμένο «όμορο χώρο» έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ακόμα καλύτερες συνθήκες για το μέλλον. Ιδιαίτερα δε εάν υπερβεί τη σοβαρή κρίση την οποία διέρχεται.
Το κλειδί για το μέλλον, σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, φαίνεται να το κρατούν πιο συγκεκριμένα οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και ειδικότερα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (παρών αναμένεται να είναι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που φέρεται να ενδιαφέρεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ηγεσία του SPD). Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η απόσταση που χωρίζει τις διαφαινόμενες αποφάσεις για το χρέος και την υλοποίησή τους είναι εξαιρετικά μεγάλη και κρίσιμη στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Εκείνος ο οποίος θα πρέπει να πεισθεί ώστε να τεθεί πριν από το 2018 στο γερμανικό Κοινοβούλιο το ζήτημα «ταμπού» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εξ ου και στον δρόμο προς τις εκλογές του 2017 απαιτούνται σκληρές πολιτικές πιέσεις από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που εσχάτως έχει εκφραστεί με θετικά λόγια υπέρ της Ελλάδας.
Το γενικό πρόσταγμα πάντως ακόμα στα της Ευρώπης κρατά η Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που συγκαλεί ο ΟΗΕ την προσεχή Δευτέρα, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup.
Ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου το πρόγραμμα των συναντήσεων ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, επιθυμεί να προσδώσει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα του «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην κρίσιμη περιοχή στην οποία βρίσκεται. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται τόσο οικονομική όσο και γεωπολιτική σταθερότητα, εξ ου και το επιτελείο του πρωθυπουργού προετοιμάζει πλήρεις φακέλους για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τις ανάγκες για την ομαλοποίηση της σημερινής κατάστασης.
Οι συναντήσεις του πάντως με την τουρκική ηγεσία αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η γείτων έχει κάνει γνωστές τις διαθέσεις της να ανοίξει τη «στρόφιγγα» των προσφυγικών ροών, απειλώντας ευθέως με νέα ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο.
Κατατίθενται σήμερα, ψηφίζονται την Κυριακή
Σήμερα το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Mαΐου. Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, οι βουλευτές θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου μιας ημέρας για να μελετήσουν το σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αύξηση των έμμεσων φόρων, την πώληση τραπεζικών δανείων, το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη».
Οπως ανέφεραν κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις συναρμόδιες επιτροπές το πρωί της Πέμπτης και θα συζητηθεί έως και την Παρασκευή το βράδυ, ενώ η επεξεργασία του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το Σάββατο και ο στόχος του προεδρείου της Βουλής είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα έως τις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαΐου. Χ.ΙΩ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας