Πόσο κοντά βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία στο να πετύχει την «προεδρική πλειοψηφία», δηλαδή να συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους βουλευτών στο πρόσωπο που θα προτείνει για να διαδεχτεί τον Κάρολο Παπούλια;
Το ερώτημα αυτό ήδη ταλανίζει τους «παίκτες» του πολιτικού σκηνικού, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται διά του πρωθυπουργού αισιόδοξη, επενδύοντας κυρίως στο «πατριωτικό αίσθημα» των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι ο αριθμός «180» είναι ένα «άπιαστο όνειρο» για το Μαξίμου, εξ ου και η πεποίθηση ότι μετά την τρίτη αποτυχημένη απόπειρα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Η προσπάθεια για να βρεθούν οι απαιτούμενοι βουλευτές προς στιγμήν επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους. Ηδη έχουν υπάρξει καταγγελίες για «κουμπαράδες», πιέσεις και κάθε είδους υποσχέσεις για ανταλλάγματα σε βουλευτές που αποσκίρτησαν από τα κόμματά τους, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχτεί.
Επιπρόσθετα παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στους κόλπους των ανεξάρτητων, με τον Πάρι Μουτσινά, που μέχρι πρότινος προσέγγιζε τον ΣΥΡΙΖΑ, να προωθεί τώρα ένα σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», ώστε να επιτευχθεί προεδρική εκλογή από αυτή τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, ο Παναγιώτης Μελάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε πρόσφατα πρόθυμος να ψηφίσει θετικά για ΠτΔ, σημειώνοντας ότι τις απόψεις του αυτές συμμερίζονται άλλοι 4-5 συνάδελφοί του στο κόμμα.
Με αυτά τα δεδομένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν διστάζουν να πουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε στενές συζητήσεις με 175 βουλευτές, δίνοντας το στίγμα ότι είναι «κοντά» στο να πετύχει τον σκοπό του.
Ανεξαρτήτως αν αυτή η «διαρροή» είναι αληθής ή προπαγανδιστική, το επιτελείο γύρω από τον πρωθυπουργό έχει ήδη καταστρώσει αναλυτικό σχεδιασμό για τις ημέρες που θα κρατήσει η τριπλή απόπειρα εκλογής ΠτΔ. Σχεδιασμό ο οποίος δεν θα περιορίζεται στην υπόγεια άσκηση πιέσεων σε βουλευτές, αλλά θα έχει προέλευση από το εξωτερικό.
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν η πρώτη απόπειρα εκλογής ΠτΔ αποτύχει και δεν συγκεντρωθούν 200 βουλευτές, η διαδικασία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες, οπότε απαιτούνται 180. Ακολούθως, σε περίπτωση νέας αποτυχίας, η διαδικασία πραγματοποιείται ξανά έπειτα από πέντε ημέρες.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διάρκειας τουλάχιστον 10 ημερών, κατά το οποίο η σεναριολογία θα οργιάσει. Σε αυτό το διάστημα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εισηγούνται να δημιουργηθεί σε συνεννόηση με την τρόικα «κλίμα πανικού», ανάλογο με εκείνο των πρόσφατων εκλογών.
Προωθείται, δηλαδή, η ιδέα να υπάρξει συνεννόηση με τα κλιμάκια των δανειστών και με παράγοντες της αγοράς, ώστε να γεμίσει η ειδησεογραφία με αναφορές και δηλώσεις αξιωματούχων περί κινδύνων για την ελληνική οικονομία, αν «πέσει» η σημερινή κυβέρνηση.
Επιπρόσθετα, εξετάζεται να δημιουργηθεί εκείνες τις 10 ημέρες ένας παροδικός «ασφυκτικός κλοιός» γύρω από την ελληνική οικονομία με τα spreads να εκτοξεύονται, τον δείκτη του χρηματιστηρίου να σημειώνει απανωτές «βουτιές» και κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να σταματήσει η ροή κονδυλίων προς την Ελλάδα.
Αυτή η σκέψη εδράζεται και σε μια ακόμα πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, στο ευρωπαϊκό οικονομικό πεδίο διαμορφώνεται ένα «διχαστικό» σκηνικό: επενδυτικοί κολοσσοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη γερμανική τακτική της ακραίας λιτότητας, καθώς θέτει ευθέως πλέον σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους.
Ο διαγκωνισμός αυτός μπορεί να εξελιχθεί τους επόμενους μήνες σε ανοιχτή «σύγκρουση», που θα κορυφωθεί στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει ήδη διαλέξει πλευρά: αυτή των γερμανικών συμφερόντων, εξ ου και στις εισηγήσεις τους οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προτείνουν να υπάρξει άμεσα η οριστικοποίηση του σχεδίου αυτού.
Δεν είναι τυχαία πάντως η τακτική την οποία ακολουθεί εσχάτως η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Πολιτική Γραμματεία να εξετάσει το συνολικό πλάνο που θα ακολουθήσει μέχρι και την προεδρική εκλογή. Επιπρόσθετα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως κορυφαίο σημείο για τις πολιτικές εξελίξεις την ψήφιση του προϋπολογισμού και την ψηφοφορία για τα μνημονιακά μέτρα, που πιθανόν να έρθουν με τη νέα συμφωνία.
Ο γραμματέας της Κ.Ο., Νίκος Βούτσης, επισήμανε στο ΑΜΠΕ ότι σε αυτές τις προκαταρκτικές ψηφοφορίες «θα κριθούν τα θέματα που αφορούν στο μέλλον αυτής της κυβέρνησης». Σημείωσε δε ότι «στις 8 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ και γι’ αυτό καθόρισαν τη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στις 7 Δεκεμβρίου το βράδυ. Θα τα ξέρουμε όλα μέχρι τότε».
Αλλωστε η «άτακτη υποχώρηση», που, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημάνει ο πρωθυπουργός στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό αντιπολιτευτικό «χαρτί» από την Κουμουνδούρου, τα κορυφαία στελέχη της οποίας επαναλαμβάνουν πλέον σε όλους τους τόνους ότι αυτή τη στιγμή «μείζον δεν είναι να κάτσουμε να περιμένουμε να καταρρεύσει η κυβέρνηση από την εκλογή της ΠτΔ, αλλά να ασκηθούν οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις για να μην περάσουν τα νέα μέτρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας