Μεθαύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου ανοίγει η Βουλή μετά το καλοκαίρι και όσο η θερινή ραστώνη του Αυγούστου θα ξεθωριάζει τόσο η κυβέρνηση θα βρίσκεται ξανά ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπη με τη φθορά της.
Στη Βουλή εκκρεμεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και την οποία η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, με κυβερνητικές πηγές πάντως να λένε ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
Στη συζήτηση αυτή στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα βρεθούν ξανά σε θέση απολογούμενου για τη νέα αποτυχία του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» να αποτρέψει και αυτήν την πύρινη τραγωδία που βίωσε η Αττική. Μια αποτυχία που έχει προκαλέσει ένα νέο σοβαρό πλήγμα στην κυβερνητική εικόνα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στους πολλούς παράγοντες (ακρίβεια, καθημερινότητα, στεγαστική κρίση, δημόσια Υγεία, ζητήματα κράτους δικαίου κ.ά.) που συνθέτουν το ψηφιδωτό της συσσωρευμένης φθοράς που έχει υποστεί η κυβέρνηση.
Με τη Ν.Δ. βέβαια να προέρχεται από το κακό για αυτήν αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αλλά και ο ανασχηματισμός που ο πρωθυπουργός έκανε αμέσως μετά, του δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα, αφού πολλοί στη Ν.Δ. τον είδαν ως μια ανακύκλωση συγκεκριμένων προσώπων που κάθε φορά μπαινοβγαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα ή αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους, δίνοντας την αίσθηση μιας κλειστής ομάδας στην οποία πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές αισθάνονται ότι δεν θα μπουν ποτέ.
Μάλιστα, σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη, μετά και τον τελευταίο αυτόν ανασχηματισμό εμπεδώνεται πλέον σε ένα κομμάτι της «γαλάζιας» βάσης ένα αίσθημα ακόμα εντονότερης δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Κατά τα ίδια «γαλάζια» στελέχη, το κομμάτι αυτό της βάσης της Ν.Δ. θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα αποδοκιμασίας που στάλθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, ερμηνεύοντάς το απλώς ως ένα μήνυμα «να τρέξει πιο γρήγορα» με τους ίδιους ανθρώπους σε άλλες υπουργικές θέσεις. Επιπλέον, στελέχη της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή βλέπουν πως δεν υπάρχει κάποιο «όραμα» από την πλευρά της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, ότι δεν υπάρχει αφήγημα. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι καλλιεργείται ηττοπάθεια και μοιρολατρία.
Με όλα αυτά λοιπόν τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να αξιοποιήσει το βήμα της επικείμενης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιχειρήσει να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Παρότι βέβαια έχει φροντίσει ο ίδιος να ρίξει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το πακέτο της ΔΕΘ.
Στην κυβέρνηση λένε πως στο επίκεντρο των επεξεργασιών για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται η αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας και τομείς όπως αυτοί της Υγείας, της Παιδείας και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και μέτρα στήριξης της οικογένειας για το θέμα του δημογραφικού. Πάντως με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες φαίνεται ότι στη ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα παραστούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας