Εν αναμονή των αποφάσεων της επανεκλεγείσας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τους επιτρόπους, ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, θέλησε χθες να δώσει το περίγραμμα και για το χαρτοφυλάκιο που θα επιθυμούσε για τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο κολέγιο των επιτρόπων. Χωρίς να αποκαλύπτει το όνομα του προτεινόμενου, αν και -όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.»- θεωρητικά ως φαβορί προβάλλει η πρόταση για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε κάποια βασικά χαρακτηριστικά των προσδοκιών του…
«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, το οποίο στο προλογικό κείμενο της συνέντευξης σχολίαζε: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ανένδοτος στο να λάβει η χώρα του μια πολύ σημαντική θέση όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκροτήσει την κορυφαία ομάδα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Και όπως συμπλήρωνε, αναφερόμενο στη στενή του σχέση με την πρόεδρο και τη συμβολή του στην επανεκλογή της, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πάρει και αυτός αυτό που θέλει, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία».
Οι περιγραφές του πρωθυπουργού έδωσαν την εντύπωση ότι η Αθήνα καλοβλέπει τη θέση του νεοαναγγελθέντος επιτρόπου για τη Μεσόγειο. «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτόν τον ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο», σημείωσε, για να προσθέσει ότι εκτιμά πως «τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα που θα λάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο», ενώ επιχειρώντας και πάλι να θολώσει τα νερά, τόνισε ότι «υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ».
Από τα σημεία της συνέντευξης που ξεχωρίζουν είναι ο τρόπος προσέγγισης του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο είπε τη μισή αλήθεια, ότι δηλαδή η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη, παραβλέποντας να αναφερθεί στο γεγονός ότι, δύο χρόνια μετά, το σκάνδαλο μένει αδιερεύνητο, η Δικαιοσύνη δεν έχει καταλήξει και το έργο της παρεμποδίζεται από κρατικές υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ στην οποία πολιτικός προϊστάμενος είναι ο ίδιος.
«Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα βγαίνει από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα όποια λάθη έγιναν», σημείωσε απολογητικά για το ίδιο θέμα. Τέλος, αναφερόμενος στην επόμενη πενταετία για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους στόχους τους, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει μια δύσκολη συζήτηση σχετικά με το πώς θα πληρώσει για τις φιλοδοξίες της για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα», κρίνοντας ότι υπάρχει μια «διανοητική ασυνέπεια μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας