Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kyriakos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές πήραν το όπλο τους!

Πολιτικός καύσωνας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. με «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ● Οι λόγοι που ανεβαίνουν οι πολιτικές θερμοκρασίες και η επιχείρηση κατευνασμού τους από το μέγαρο Μαξίμου ● Τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο και η διάψευσή τους και το σχόλιο που δεν θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και την Αννα Διαμαντοπούλου.

Τα κλιματιστικά στο μέγαρο Μαξίμου δουλεύουν στο φουλ όλες τις μέρες του καύσωνα. Εκεί που η λειτουργία τους δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, προκαλώντας κρύο ιδρώτα στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, είναι στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Μετά τις ευρωεκλογές και το ανέλπιστα χαμηλό 28% αλλά και έπειτα από τον ανασχηματισμό, που κάθε άλλο παρά θεράπευσε πληγές στο κυβερνητικό σώμα, το πολιτικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών περιγράφεται ως ιδιαίτερα θερμό.

«Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο βρασμού, που σε τυχόν ατύχημα θα μπορούσαν να προκύψουν εγκαύματα. Αλλά το σίγουρο είναι ότι όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, τόσο η ανησυχία θα επιτείνεται». Τα λόγια ανήκουν σε πρώην κορυφαίο παράγοντα της Ν.Δ., ο οποίος πλέον έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί τις εξελίξεις από μακριά. Ωστόσο η απόσταση από τα γεγονότα πολλές φορές καθιστά τις εκτιμήσεις περισσότερο ακριβείς, παρέχοντας την απαιτούμενη νηφαλιότητα στην ανάλυση που δεν επιτρέπει η εγγύτητα με τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οι λόγοι που αρκετά μέλη της Κ.Ο. εκφράζουν μεγαλοφώνως τις διαφωνίες τους είναι πολλοί. Από προσωπικές πικρίες και προσδοκίες για υπουργοποίηση που δεν ευοδώθηκαν μέχρι διαφορετικές οπτικές για τη στρατηγική και την ιδεολογική κατεύθυνση της Ν.Δ. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία εντάσσεται το «γαλάζιο» αντάρτικο στα μέσα της περασμένης εβδομάδας εις βάρος της προτεινόμενης από τον πρωθυπουργό καθηγήτριας Νομικής, Κατερίνας Φουντεδάκη, για επικεφαλής στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που οδήγησε στην αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών.

Ως γνωστόν η κ. Φουντεδάκη ήταν η βασική συντάκτρια του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετείχαν στην επιτροπή την περίμεναν στη γωνία. Στην πραγματικότητα η άρνησή τους να υπερψηφίσουν την τοποθέτησή της είχε ως αποδέκτη τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική ατζέντα που είχε εξοργίσει το πιο συντηρητικό ακροατήριο του κόμματος. Αλλά και σχετικά παλαιότερα, όταν τον προηγούμενο μήνα στη συνεδρίαση της Κ.Ο. για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η συνήθης ομοφωνία και ο ένας και μοναδικός ήχος των χειροκροτημάτων και των επιφωνημάτων θαυμασμού για τον πρωθυπουργό αντικαταστάθηκε και με γκρίνιες, αντεγκλήσεις και επικρίσεις που ενόχλησαν τον κ. Μητσοτάκη.

Στην εξίσωση δεν γίνεται να μη συνυπολογιστούν οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, οι οποίες αποδόμησαν μεγαλοπρεπώς το μητσοτακικό αφήγημα και τα περιγραφόμενα ως επιτεύγματα της πολιτικής του. Και κατά συνέπεια οι υποστηρικτές των δύο πρώην και όσοι αισθάνονται κοντά στις απόψεις τους διευκολύνονται πλέον να στείλουν με τη σειρά τους τα δικά τους μηνύματα…

Το βασικότερο όλων όμως, που αποτελεί και τη συγκλίνουσα αιτία για τα βελάκια που εκτοξεύονται και στοχεύουν τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου, είναι η εκλογική καθίζηση, η οποία απελευθέρωσε τους βουλευτές να ανοίξουν στόματα, καθώς όσοι το πράττουν θεωρούν ότι οι ημέρες της απόλυτης παντοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη έχουν παρέλθει, άρα μπορούν να εκφράσουν τις αντιθέσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προειδοποιητικές βολές ώθησαν τη συζήτηση και στο όνομα της Προέδρου της Δημοκρατίας, με «γαλάζια» στελέχη να επιχειρούν να βάλουν φρένο σε μια δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Θεσμικά άκομψη αποκάλεσε τη συζήτηση αυτή δημοσίως και σε χρόνο πολύ νωρίτερο του προβλεπόμενου (Φεβρουάριος του 2025) ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς σε άτυπο σιωπητήριο για το θέμα μέχρι να έρθει η ώρα.

Μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι άλλωστε η πίεση που μεταφέρεται στους κυβερνητικούς βουλευτές εξαιτίας των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με κυριότερο την ακρίβεια σε όλες τις εκδοχές της, τιμές ενέργειας, ενοίκια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ό,τι περιλαμβάνει αυτό που λέμε κόστος ζωής.

Η ΔΕΘ

Από το μέγαρο Μαξίμου η απάντηση που δίνεται είναι ότι η κυβέρνηση, χωρίς λαϊκισμούς και υποσχέσεις για «λεφτόδεντρα», μεριμνά για προβλήματα της καθημερινότητας και όταν προκύπτει ανάγκη παρεμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές συνήθως γίνονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, είναι αποσπασματικές και δεν καταφέρνουν να ανακουφίσουν όσα θα έπρεπε για τα δεδομένα μιας κατάστασης που παραπέμπει σε πολυεπίπεδη κρίση. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η κατόπιν εορτής λήψη της απόφασης για την έκτακτη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να επιδοτηθεί ο μήνας Αύγουστος στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Στο φόντο της ΔΕΘ από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αφήνεται να εννοηθεί ότι θα γίνουν κάποιες ανακοινώσεις, αν και με το σταγονόμετρο, στη λογική της ελάφρυνσης με έμφαση σε προγράμματα για τη στέγαση, τη στήριξη της οικογένειας και άλλα παρόμοια στοχευμένα μέτρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε πάντως έγκαιρα να κόψει κάθε ελπίδα για κάποιο πλουσιοπάροχο πακέτο παροχών, ακόμη και για τη μείωση του ΦΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι όποιοι περιμένουν κάτι τέτοιο από εκείνον μάλλον θα απογοητευτούν.

«Θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει» είπε σε συνέντευξή του. Επανέλαβε δε την προσήλωσή του στη δημοσιονομική πειθαρχία και τάξη, η οποία -όπως είπε- είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο εκλογικός νόμος δεν πρόκειται να αλλάξει και άρα ψίθυροι, σενάρια και δημοσιεύματα που σχετίζονται με τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας διαψεύδονται κατηγορηματικά. Μετά την ψυχρολουσία με το επεισόδιο στη Βουλή, η αγωνία τούτη την περίοδο επικεντρώνεται στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων με γνώμονα να υπάρχει άντληση από στελέχη της Ν.Δ. Τέλος, έχοντας άσχημα προηγούμενα από παλαιότερες εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων, αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμάει να μένει στο αγγλοσαξονικό «no comment» για την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και όταν ρωτήθηκε για την Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία κάποτε έτρεφαν αμοιβαία συμπάθεια…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές πήραν το όπλο τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας