Δύο ημέρες μετά τις δημοσιογραφικές βόμβες κατά του Τάκη Θεοδωρικάκου, έρχεται ακόμη ένα ρεπορτάζ να… εντείνει τον πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr μια κατάθεση που έδωσε στενός συνεργάτης υπουργού προκαλεί ερωτήματα, καθώς κάνει λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις «με επιθυμία Μαξίμου» προκειμένου να προωθηθούν παρατύπως συγκεκριμένοι αστυνομικοί στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.
Αυτό προέκυψε έπειτα από τη διαπίστωση ότι ένας αξιωματικός που συμμετείχε στη φρούρηση κυβερνητικού στελέχους δεν μπορούσε να προωθηθεί προς την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο in.gr σημειώνει ότι η κατάθεση δόθηκε στο πλαίσιο μήνυσης στην οποία είχε προχωρήσει ο συγκεκριμένος υπουργός εναντίον πρώην ανώτατου αξιωματικού των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.
Ο μετακλητός αυτός συνεργάτης παραδέχθηκε ότι είχε παρέμβει τηλεφωνικά προκειμένου να… γνωστοποιήσει τρία αιτήματα αστυνομικών που επιθυμούσαν να μετατεθούν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων , χωρίς, πάντως, να διευκρινίζει γιατί ανέλαβε το γραφείο υπουργού τον ρόλο του μεσολαβητή.
«Όμως εκείνο που προκάλεσε τις περαιτέρω απορίες ήταν η αποκάλυψη του εν λόγω συμβούλου του υπουργού ότι “οι τρείς ενδιαφερόμενοι αστυνομικοί είχαν υψηλές συστάσεις από το Πρωθυπουργικό γραφείο και συγκεκριμένα για έναν από αυτόν έγινε συνέντευξη από την Υπηρεσία Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και βγήκε αρνητική απόφαση”» σημειώνεται με νόημα στο ρεπορτάζ και προστίθεται «Χωρίς και πάλι να διευκρινίζεται ποιοι ήταν οι λόγοι της εμπλοκής του Μαξίμου στην στελέχωση των “αδιάφθορων” της Αστυνομίας. Όμως από την περαιτέρω έρευνα προκαλούνται νέα ζητήματα για τις συγκεκριμένες άνωθεν παρεμβάσεις. Όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ο προαναφερόμενος αστυνομικός που είχε την “σύσταση” από τον κεντρικό κυβερνητικό μηχανισμό εμφανιζόταν να ανήκει οργανικά σε Τμήμα Ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας αλλά όπως προέκυψε στην συνέντευξη του είχε διατεθεί στην φρούρηση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους».
«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μαξίμου»
«Είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η προσπάθεια δημιουργίας ενός ‘ομφάλιου λώρου' που ξεκινούσε από το Μαξίμου, περνούσε από το γραφείου Υπουργού και κατέληγε στην Υπηρεσία ελέγχου της διαφθοράς στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας», σχολιάζει σε υψηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ρωτά «με ποιο πολιτικό κριτήριο επανέρχεται στην κυβέρνηση ένας υπουργός που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τέτοιας υπόθεσης».
Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η δημοσιογραφική έρευνα περιγράφει μια ανεπίτρεπτη κατάσταση πραγμάτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με επίκεντρο την ευαίσθητη υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν υπουργός ήταν ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος και ενώ συσσωρεύονταν ή μία μετά την άλλη οι καταγραφές συνομιλιών ανάμεσα σε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας με μέλη της ‘Greek Mafia'». Σημειώνει ότι «αυτό καταδεικνύουν οι καταθέσεις του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας, αλλά και η πιο πρόσφατη, ενός στενού συνεργάτη του τότε υπουργού, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Β. Λαμπρόπουλου στην ιστοσελίδα in.gr.».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «απ' ότι φαίνεται, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μαξίμου», καθώς «από αυτό ήρθαν ‘συστάσεις' για την τοποθέτηση συγκεκριμένων αστυνομικών στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με τη μία περίπτωση να μην αποτελεί καν επιλογή, καθώς, ‘συμπτωματικά', είχε υπηρετήσει στη φρουρά κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, κάτι που συνιστά ασυμβίβαστο για ευνόητους λόγους».
Υποστηρίζει ότι «είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η προσπάθεια δημιουργίας ενός ‘ομφάλιου λώρου' που ξεκινούσε από το Μαξίμου, περνούσε από το γραφείου Υπουργού και κατέληγε στην Υπηρεσία ελέγχου της διαφθοράς στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας». Τονίζει ακόμη πως «σε όλα τα παραπάνω αναγκαστικά και εύλογα συνυπολογίζονται οι συνομιλίες της δικογραφίας που βρίσκεται στη Βουλή, ανάμεσα σε αξιωματικό της Αστυνομίας και πρατηριούχο καυσίμων που δολοφονήθηκε από την ‘Greek Mafia'. Συνομιλίες με διαβεβαιώσεις ότι θα εισακουστούν πλήρως οι εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας. Αλλά και οι καταθέσεις για την απαίτηση πληροφοριών από το γραφείο Υπουργού αναφορικά με τις έρευνες για στελέχη της Αστυνομίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σειρά «σοβαρών» ερωτημάτων που, όπως αναφέρει, προκαλούνται «από όλα αυτά τα σκοτεινά και δυσώδη που αθροίζονται στα ‘κατορθώματα' της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Συγκεκριμένα ρωτά:
«Για ποιο λόγο επενέβη το Μαξίμου στις τοποθετήσεις στελεχών στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ δεν είχε κανένα δικαίωμα να το πράξει; Ήθελε να θωρακίσει την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε σχέση με την υπόθεση της Greek Mafia και την εμπλοκή αστυνομικών; Ποιες είναι οι υπουργικές εισηγήσεις, που θα γίνονταν πλέον δεκτές και γιατί προηγουμένως συναντούσαν προσκόμματα; Γιατί ζητούνταν, κατά παράβαση των κανονισμών, πληροφορίες για την πορεία των ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σε σχέση με συγκεκριμένα στελέχη της Αστυνομίας; Με ποιο πολιτικό κριτήριο επανέρχεται στην κυβέρνηση ένας υπουργός που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τέτοιας υπόθεσης;».
Καταληκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «τα ερωτήματα γίνονται όλο και πιο πιεστικά», ενώ σχολιάζει: «Θα επιλέξει κι αυτά να τα αγνοήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και τις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις ‘των πάντων' από ΕΥΠ και Predator, το μπάζωμα της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών, τη κατάντια του κράτους δικαίου με ευθύνη της;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας