«Θελουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα που θα μας δώσει μεγαλύτερη ορμή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Action24 ο Κυριάκος Μητσοτάκης η παράταξη του οποίου με... ορμή κυβέρνηση την χώρα φέρνοντας μια αυταρχική στροφή στην εξουσία με εμφανείς ενδείξεις οπισθοχώρησης του κράτους δικαίου, υποχώρησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και έκρηξη της αυθαιρεσίας και της αστυνομικής βίας.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε για πολλοστή φορά το 41% των εθνικών εκλογών λέγοντας ότι «επειδή η αλαζονεία είναι σχετική έννοια θα υπερασπιστώ τη νομιμοποίηση την οποία πήραμε. Δεν θα θέσουμε σε αμφισβήτηση την επιλογή των πολιτών. Όσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα για τη ΝΔ τόσο πιο ισχυρή πρόσθετη εντολή θα έχουμε», υπογράμμισε.
Όπως είπε, και ο ίδιος ανησυχεί για την αποχή υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστολική ψήφο και έστρεψε τα βέλη στην αντιπολίτευση διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, καθώς υποστήριξε πως «δεν αρνείται ότι το πρόγραμμα της στοιχίζει. Λέει ότι λεφτά υπάρχουν. Το θυμάμαι το "λεφτά υπάρχουν" πολύ καλά το 2009. Τώρα όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή».
Απορρίπτει μείωση του ΦΠΑ
Υπό τον φόβο και της τιμωρητικής ψήφου ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί με τις παρεμβάσεις της για την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ρεύματος. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε ότι έχουμε πληθωρισμό τροφίμων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να υπεισέλθει στις αιτίες του ζητήματος, μία εκ των οποίων η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία.
Και απέρριψε ξανά τις προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ γιατί «έχει δημοσιονομικό κόστος» επιμένοντας πως «μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν. Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί μόνο με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος. Οι μισθοί αυξάνονται. Έχουμε περιθώρια στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και οι πολυεθνικές. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αριστερά που είναι κατά των μονοπωλίων γιατί στηρίζει τα μονοπώλια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης και μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα γιατί η φωνή μας ακούγεται», είπε.
Και κινδυνολόγησε προσπαθώντας να πλήξει τους «τοξικούς», κατά τον ίδιο, πολιτικούς του αντιπάλους: «Σίγουρα η λύση για την ακρίβεια δεν είναι αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση. Θα τίναζε τη μπάνκα στον αέρα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει στα 45 δις. Η αντιπολίτευση δεν άλλαξε καθόλου».
«Δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για την golden visa. Μελετάμε την αγορά του airbnb. Έχουμε ήδη βάλει περιορισμούς και υποχρεώσεις σε αυτούς που το αντιμετωπίζουν ως μπίζνα. Θα δούμε και ποσό χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια», υποστηρίζοντας πως είναι σύνθετο ζήτημα, ως εάν όντως έχει σκύψει πάνω από αυτό.
Θα, θα, θα
Μετά από πέντε χρόνια στο τιμόνι της χώρας ο κ. Μητσοτάκης έταξε τώρα μειώσεις φόρων για εργοδοτικές εισφορές, εάν πάνε όλα καλά για τη Νέα Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. «Όσο σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα την πορεία του προϋπολογισμού μπορώ να σας πω ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν εργοδοτικές εισφορές», είπε προσθέτοντας πως «στη ΔΕΘ θα ακούσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα».
Για το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων στήριξης των ευάλωτων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει έκτακτα επιδόματα, τα οποία πλέον γίνονται πιο δύσκολα. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη μείωση της ανεργίας με τη σημείωση ότι οι πιο ευάλωτοι είναι οι άνεργοι.
Για τις τρίτεκνες οικογένειες ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετάει συνολικά τις παρεμβάσεις της για το δημογραφικό. Μίλησε για όσα έχουν γίνει ήδη σε αυτή την κατεύθυνση όπως το επίδομα γέννας, η αύξηση του αφορολόγητου για παιδιά και άλλες.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία», ερωτηθείς για το επίδομα ανεργίας. «Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει», είπε ενώ για τον 13ο και 14ο μισθό είπε πως πρόκειται για άλλα 2 δις πρόσθετα το χρόνο και κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει κάποια δις.
Εξωτερική πολιτική
Για το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε ότι η ίδια προσδιορίζει πως εγείρονται τέτοια ζητήματα. «Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί. Η συμφωνία των Πρεσπών παρότι δεν τη στηρίξαμε , είπαμε ότι θα τη σεβαστούμε. Έχει πρόβλεψη για το όνομα και περιμένω από το νέο πρωθυπουργό ρητή δήλωση ότι θα την ονοματίζει «Βόρεια Μακεδονία» και εκτιμώ ότι τα πράγματα θα βρουν το δρόμο τους», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο είπε πως προφανώς και θα γίνουν και πως ο,τι κάνει η Ελλάδα εντός της ζώνης κυριαρχίας της αφορά αμιγώς την πατρίδα μας. «Για το Θεό δηλαδή. Είναι θαλάσσια πάρκα εντός των χωρικών μας υδάτων. Πολλή συζήτηση έγινε για το θέμα αυτό. Ανούσια. Δεν αφορά την Τουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να κάνει και δικά της εντός των χωρικών της υδάτων δεν μου πέφτει λόγος», υπογράμμισε.
«Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο - το είπα και στον Πρόεδρο Ερντογαν - είναι καθορισμένα από τη συνθήκη της Λωζανης», πρόσθεσε. Για τον Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη αλλά έχουμε βρει κώδικα ειλικρινούς συνεννόησης.
«Υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στην απευθείας επικοινωνία και σαφής προσδιορισμός των κόκκινων γραμμών. Πήγα στην 'Αγκυρα και μίλησα ανοικτά για τα ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας. Να μιλήσουμε και για τα θετικά που δεν έχουμε παραβιάσεις και έχουμε καλή συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αγοράς ακόμα τεσσάρων Rafale από τη Γαλλία είπε ότι είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός», σημείωσε ενώ είπε πως είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες αλλα μέσα στις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για την αντιπυραυλική προστασία της Ευρώπης από κοινό ταμείο.
Για την Αλβανία δήλωσε πως είναι σύνθετη η θέση μας και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Φρέντι Μπελέρη. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είμαστε γείτονες αλλά από εκεί και πέρα πρέπει η Αλβανία, όπως και η Βόρεια Μακεδονία, να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες για την ευρωπαϊκή της πορεία.
Στον «καιρό» οι κυβερνητικές αλλαγές
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι» και για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του».
«Η τετραετία είναι τετραετία γιατί όλοι κρινόμαστε σε βάθος. Αν πάρετε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και δείτε τι λέγαμε. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα», επισήμανε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας