Tι εντέλει θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θέλει η Ελλάδα να κινηθεί στην κατεύθυνση της ουσιαστικής υποστήριξης και της εδραίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι το επιθυμεί τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ; (Και ως γνωστόν με τις ΗΠΑ ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι πολιτικά ταυτισμένος). Ή μήπως θέλει να χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία τις εθνικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη νίκη στις εκλογές του εθνικιστικού VMRO, προκειμένου να ξηλωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως άφησε να εννοηθεί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης;
Θυμίζουμε πως ο προερχόμενος από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ κ. Γεωργιάδης ρητά υποστήριξε ότι «εφόσον η νέα κυβέρνησή τους (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας) αποφασίσει να την καταπατήσει, η καταγγελία της είναι μονόδρομος, αλλιώς οι συμφωνίες θα έχαναν την αξία τους». Εθεσε δηλαδή ευθέως ζήτημα καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα, με το μέγαρο Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, να μη διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά να το αφήνει ανοιχτό.
«Μακεδονομάχος»
Στο παραπάνω δίλημμα δεν δίνει απάντηση το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μέσα από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών του (Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης) διαμορφώνει ένα κλίμα επιστροφής στην τυχοδιωκτική γραμμή που είχε η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση προ των εκλογών του 2019 στο Μακεδονικό, όταν ο κ. Μητσοτάκης επένδυε εκλογικά στο εθνικιστικό ακροατήριο, το οποίο μόλις έγινε πρωθυπουργός δυσαρέστησε με τη μετεκλογική στροφή του στο Μακεδονικό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ίδιο ακροατήριο επιχειρεί να προσελκύσει και τώρα, στον δρόμο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος βλέπει την εθνικιστική στάση του αρχηγού του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ως μια μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο να ξαναφορέσει τη στολή του «Μακεδονομάχου», προκειμένου να επιχειρήσει να μαζέψει ψήφους από τα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. Κάτι που όλο το τελευταίο διάστημα είναι η βασική του έγνοια και προσπαθεί να το κάνει είτε με κινήσεις όπως η ένταξη του Φρέντι Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο είτε εξασφαλίζοντας τις προεκλογικές ευλογίες της Εκκλησίας.
Εξ ου και χθες από τη Μακεδονία και συγκεκριμένα τη Βέροια, όπου περιόδευσε, ο πρωθυπουργός θέλησε να αναφερθεί στο Μακεδονικό, λέγοντας ότι «όσον αφορά και τις εκκρεμότητες, οι οποίες τελευταία έχουν προκύψει με τον βόρειο γείτονά μας, θα ήθελα εδώ πέρα, από την καρδιά της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Ν.Δ. δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
»Είχαμε πει όμως και δεν σας κορόιδεψα ποτέ, με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία πρακτικά η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και θα αναγκαστούμε παρά τα προβλήματά της να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε. Εάν όμως κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δικιά τους την πλευρά να μη σεβαστούν τη Συμφωνία, θα γνωρίζουν δύο πράγματα. Πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι δεύτερον τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε δεν θα κυρωθούν έως ότου θα υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η Συμφωνία».
Δεν θα μείνουμε στη γνωστή προσπάθεια του πρωθυπουργού να πατήσει σε δύο βάρκες, υπενθυμίζοντας από τη μία την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη, καλώντας τους γείτονες να συμμορφωθούν ως προς αυτήν. Θα μείνουμε στο μήνυμα που όλα αυτά τα χρόνια στέλνει στους εθνικιστές της άλλης πλευράς η ελληνική κυβέρνηση με την επιλογή της μη κύρωσης των πρωτοκόλλων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Τους στέλνει το μήνυμα πως ούτε η ίδια επιθυμεί να εφαρμόσει τη Συμφωνία.
Ο εναέριος χώρος
Οσο για την υποτιθέμενη (και όψιμη) χρήση, από το μέγαρο Μαξίμου, της μη κύρωσης των πρωτοκόλλων ως μέσου πίεσης προς την άλλη πλευρά, αυτή που επί τόσα χρόνια έχει επιζήμια αποτελέσματα στα συμφέροντά της είναι η Ελλάδα. Γιατί βέβαια, μεταξύ άλλων, τα τρία μνημόνια συνεργασίας προέβλεπαν ότι ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα γινόταν αποκλειστικά από την Ελλάδα, όπως προβλεπόταν και από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μετά την απροθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κυρώσει τα πρωτόκολλα, ανακοινώθηκε ότι θα γίνεται από την Ιταλία. Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανίσει αυτή την απώλεια για τη χώρα μας και γενικότερα τη μη ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως κάτι που θα πίεζε τους εθνικιστές της άλλης πλευράς που αμφισβητούν ανοιχτά τη Συμφωνία.
Το δίλημμα, λοιπόν, από εδώ και πέρα για τον πρωθυπουργό είναι αν θα προχωρήσει στην ουσιαστική υποστήριξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αν θα μπει σε ένα blame game με τη γειτονική χώρα για το ποιος θα ευθύνεται για το ενδεχόμενο ξήλωμά της. Αλλά το ποιο ακροατήριο κοιτάζει να χαϊδέψει ο Κυρ. Μητσοτάκης μάς το είπε ο ίδιος μόλις προχθές από την Κατερίνη: «Κοίταζα τα αποτελεσμάτων των εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Εδώ, στην Πιερία, 15.000 συμπολίτες σας ψήφισαν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τρία κόμματα συγκεκριμένα. Και θα ήθελα να αναλογιστούν αυτοί οι συμπολίτες μας αν πραγματικά τα κόμματα αυτά δικαίωσαν τις προσδοκίες σας ή αν απλά ήταν μία φωτοβολίδα, ένα πυροτέχνημα, που ουσιαστικά, πολιτικά σας εξαπάτησαν. Και να αναλογιστούν ότι η μόνη υπεύθυνη πατριωτική δύναμη σήμερα, που εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, είναι η μεγάλη μας παράταξη, η Ν.Δ.». Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτό το χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου γίνεται σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώνει και η ιστορία με τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας