Και μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη που το μέγαρο Μαξίμου ερωτάται πότε θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και απαντά ότι θα έρθουν «στην ώρα τους» και ότι είναι «θέμα κοινοβουλευτικού προγραμματισμού», διαβεβαιώνοντας πάντως ότι κάποτε θα τα φέρει, εντέλει χθες ομολόγησε ότι σκοπίμως δεν τα φέρνει τόσο καιρό στο Κοινοβούλιο.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος ρωτήθηκε χθες για το ζήτημα των πρωτοκόλλων και απάντησε: «Ρωτάμε ειλικρινώς απευθυνόμενοι στην αντιπολίτευση και περισσότερο στους πολίτες που καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι φαίνεται. Θα ήταν καλύτερο αυτήν την περίοδο με αυτήν τη στάση που ακολουθήθηκε από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να έχουν ψηφιστεί τα μνημόνια αυτά; Μήπως είναι καλύτερο τελικά που δεν είχαν ψηφιστεί μέχρι σήμερα; Γιατί εμείς είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία αυτή, αλλά η ψήφιση των μνημονίων εξαρτάται και από την άλλη πλευρά και από το πόσο συνεπής θα είναι στις διεθνείς της υποχρεώσεις».
Ουσιαστικά παραδέχτηκε έτσι ότι επίτηδες το Μαξίμου αποφεύγει την κύρωση των πρωτοκόλλων, με την πραγματική αιτία βέβαια να είναι τόσο ο πρωθυπουργικός φόβος των εσωκομματικών αντιδράσεων στη Ν.Δ., όσο και η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να πατήσει σε δυο βάρκες: πραγματοποιώντας, δηλαδή, από τη μια, τη γνωστή στροφή του στο Μακεδονικό μόλις έγινε πρωθυπουργός, αλλά κλείνοντας ταυτόχρονα και το μάτι στο εθνικιστικό ακροατήριο, μέσω της παραπομπής της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στις ελληνικές καλένδες.
Αυτή η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να πατήσει σε δυο βάρκες, και ιδιαίτερα τώρα που είναι και προεκλογική περίοδος και ήδη επιχειρεί να προσελκύσει το ακροδεξιό ακροατήριο, έγινε εξόφθαλμα ορατή με τη χθεσινή ανάρτησή του. Εκεί ο πρωθυπουργός από τη μια επιχειρεί να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών απέναντι στην παραβίασή της από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (η οποία και χθες επέμεινε στο «Μακεδονία» σκέτο, απαντώντας σε συγχαρητήρια ανάρτηση της σουηδικής πρεσβείας στη γειτονική χώρα, ενώ «αδειάστηκε» από το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας και τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης») και από την άλλη καλεί τη γειτονική χώρα να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία φροντίζει όμως και πάλι ο ίδιος να στείλει το μήνυμα ότι δεν τη θέλει. Ενα μήνυμα που είναι προφανές ότι στέλνεται από τον κ. Μητσοτάκη με παραλήπτη το εγχώριο εθνικιστικό ακροατήριο, όμως λαμβάνεται ταυτόχρονα και από τους εθνικιστές της άλλης πλευράς, το VMRO δηλαδή, που κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης της Συμφωνίας.
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μια χαρακτηρίζει «προκλητική», «παράνομη και ανεπίτρεπτη» την πρωτοβουλία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «πράξη η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της», δηλώνοντας «κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα» και πως «κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων». Και από την άλλη, ο πρωθυπουργός φροντίζει να πει ότι «ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μια διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας».
Και βέβαια δεν είναι μόνο η ρητορική αυτή του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά είναι και οι πράξεις του, το γεγονός δηλαδή ότι δεν κυρώνει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στέλνοντας το μήνυμα στους εθνικιστές της γειτονικής χώρας ότι ούτε και η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την τήρηση της Συμφωνίας, όσο και αν τη ζητάει. Δηλαδή το όψιμο κυβερνητικό επιχείρημα ότι τόσο καιρό δεν κυρώνει τα πρωτόκολλα γιατί κάποτε θα έρχονταν στην εξουσία οι εθνικιστές στη γειτονική χώρα, είναι σαν το γνωστό ερώτημα αν υπήρξε πρώτα η κότα ή το αυγό. Και στο μεταξύ ήδη εκδηλώνονται δημοσίως φωνές στη Ν.Δ. (ακόμα και από «γαλάζια» υποψήφια ευρωβουλεύτρια) που με πάτημα τη στάση των εθνικιστών της άλλης πλευράς, ζητούν την καταγγελία της Συμφωνίας από την Ελλάδα. Το πραγματικό δίλημμα του κ. Μητσοτάκη είναι αν θα υποστηρίξει πραγματικά τη Συμφωνία των Πρεσπών ή αν τελικά θα την υπονομεύσει, λειτουργώντας όπως το εθνικιστικό VMRO.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας