«Συνέδριο» μόνο κατ’ όνομα αποδείχτηκε το 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ήταν απολύτως υποτονικό, χωρίς παλμό και ακόμα και σε πολλά «γαλάζια» στελέχη δεν θύμιζε συνέδριο, αφού επί της ουσίας δεν είχε κανέναν άλλο ρόλο να επιτελέσει (εκλογή οργάνων, αποφάσεις, θέσεις, ουσιαστικός εσωκομματικός διάλογος κ.λπ.), παρά μόνο να λειτουργήσει ως μια τριήμερη κομματική εκδήλωση εορταστικού χαρακτήρα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. και κυρίως προεκλογικού χαρακτήρα, εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών.
Στην πραγματικότητα, ήταν ένα προεκλογικό βήμα, που προοριζόταν κατά βάση για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να κλιμακώσει την προεκλογική του εκστρατεία για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, αλλά πολύ περισσότερο προκειμένου να προσπαθήσει να ζυμώσει τα στελέχη του κόμματός του και να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, σε μια περίοδο που η γκρίνια στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης είναι εξαιρετικά μεγάλη για μια σειρά από ζητήματα που ξεκινούν από την αξιοποίηση μεγάλου αριθμού στελεχών που προέρχονται από πολιτικούς χώρους εκτός Ν.Δ. και κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και φτάνουν στη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την υπόθεση της διαρροής των emails προς την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.
Πολύ χαρακτηριστικό για τις στοχεύσεις του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι το γεγονός ότι, πέραν των δύο ομιλιών του πρωθυπουργού στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των εργασιών του, φέτος ήταν πολύ περιορισμένος ο αριθμός των ομιλιών υπουργών και «γαλάζιων» στελεχών που μεταδόθηκαν δημόσια μέσω διαδικτυακού live streaming. Σημειώνεται ακόμα ότι, πέραν των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που είχε προαναγγελθεί ότι δεν θα μιλήσουν, ομιλία δεν πραγματοποίησαν κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς επίσης υπουργοί, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε, χθες, να δώσει το στίγμα της προεκλογικής τακτικής που θα ακολουθήσει και, επιχειρώντας να συγκρατήσει διαρροές ψηφοφόρων, επέλεξε να πάρει όλη τη μάχη των ευρωεκλογών πάνω του ο ίδιος, προσωπικά.
Η «μεταγραφή»
Συγκεκριμένα, θέλησε να πει ότι «πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Κρύβεται και κάτι ακόμα, όμως, κρύβεται και το δικό μου όνομα. Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μού δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα. Να πάω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιο δυνατός, για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα, να διατηρηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, να αυξήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους αγρότες μας. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη, την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Και, στο ίδιο πλαίσιο, θέλησε για άλλη μια φορά να διαψεύσει τα σενάρια που εξακολουθούν να δίνουν και να παίρνουν –ιδιαίτερα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο– για ενδεχόμενη «μεταγραφή» του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη, προκειμένου να μεταπηδήσει σε ευρωπαϊκό αξίωμα.
Ειδικότερα, έκανε λόγο για «κόσμο των μύθων που κάποιοι θέλουν να ζουν» και για «σενάρια στα οποία απαντώ για ακόμα μια φορά: μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά και μένουμε Ελλάδα με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή».
Αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού, όμως, να πάρει ο ίδιος προσωπικά πάνω του τη μάχη της 9ης Ιουνίου, είναι για τον ίδιο δίκοπο μαχαίρι, αφού με αυτόν τον τρόπο θα πάρει πάνω του και ένα ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα για το κόμμα του στις ευρωεκλογές, όπως συνέβη και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που πάλι τις είχε πάρει πάνω του, κάνοντας ο ίδιος προσωπικά περιοδείες μαζί με τους επίσημους υποψηφίους του κόμματός του και μετά ακολούθησε η ήττα της Ν.Δ., στον δεύτερο γύρο.
Και το άγχος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν εξαιρετικά εμφανές και κατά την παρουσία του στο συνέδριο, καθώς φοβάται τη χαλαρή ψήφο και την αποστολή μηνυμάτων δυσαρέσκειας από τους πολίτες προς την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν επιτρέπεται ούτε αποχή ούτε αδράνεια ούτε παθητικότητα ούτε αδιαφορία. Τα όποια μηνύματα διαμαρτυρίας πρέπει να μεταφραστούν σε μηνύματα σοβαρής ευθύνης, προοπτικής, σιγουριάς, συνέχειας και δημοκρατίας».
Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι «βλέπει αυτές τις ευρωεκλογές ως έναν “πολιορκητικό κριό” για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό», λέγοντας ότι «μαζί ελπίζουν –αλλά φυσικά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι– να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε αυτή η κυβέρνηση, πριν από λίγους μήνες».
Εσωτερική γκρίνια
Εστρεψε ακόμα τα πυρά του στον Στ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι «έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη», καθώς επίσης και στον Ν. Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ότι «έχει επιλέξει να “βάψει” το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά επέλεξε να στρέψει τα πυρά του και στον Βελόπουλο, λέγοντας: «Και, βέβαια, από κοντά όσοι εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ». Η τελευταία επιλογή να αναφερθεί στο Βελόπουλο φανερώνει ασφαλώς το πρωθυπουργικό άγχος για τις διαρροές ψηφοφόρων στα δεξιά της Ν.Δ., δηλαδή προς την Ακροδεξιά.
Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε την γκρίνια και τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ν.Δ., τις οποίες προσπάθησε να αμβλύνει λέγοντας: «Θα το ξαναπώ και σε όσους εντός της Ν.Δ. μάς ασκούν καλόπιστη κριτική: καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη. Και κανένα μικρό παράπονο, όσο δικαιολογημένο και αν είναι, δεν αξίζει το ίδιο με τη μεγάλη συλλογική πρόοδο».
Σίγουρα, πάντως, δημόσιες είναι οι διαφωνίες του Αντώνη Σαμαρά και είναι γνωστό το βαθύ ρήγμα μεταξύ σαμαρικής και μητσοτακικής πλευράς. Οπως είπαμε, ο κ. Σαμαράς και ο Κ. Καραμανλής αποφάσισαν να μη μιλήσουν στο συνέδριο, στο οποίο παρέστησαν μόνο την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό να εισπράττει ένα μήνυμα αποστασιοποίησης.
Ομιλία δεν πραγματοποίησε ούτε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος, την τελευταία στιγμή, εκτός προγράμματος, περιορίστηκε σε ένα συμβολικό κάλεσμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανέβει στο βήμα, μετά την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία ο κ. Μεϊμαράκης συνόδευσε, όπως και τον Μ. Βέμπερ, στο συνέδριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας