Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το μέγαρο Μαξίμου, αλλά και πάνω από το συνέδριο της Ν.Δ. που ξεκινά αυτή την Παρασκευή στο Ζάππειο και ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μέσα από το συνέδριο (που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα για τα 50 χρόνια του κόμματος) να υπάρξει ζύμωση και να συσπειρώσει τα στελέχη του και την κομματική βάση στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, σε μια περίοδο που η γκρίνια στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης είναι εξαιρετικά μεγάλη και προκαλείται εδώ και καιρό από διαφορετικά ζητήματα, όπως η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η υπόθεση με τη διαρροή των email προς την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και βέβαια οι χειρισμοί στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.
Σε αυτήν του την προσπάθεια όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισπράττει ένα μήνυμα αποστασιοποίησης από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι θα δώσουν μεν τυπικά το «παρών» στο συνέδριο του κόμματος αλλά έχουν αποφασίσει ότι δεν θα πραγματοποιήσουν ομιλία.
Ετσι, ο Κώστας Καραμανλής, κατά τις πληροφορίες, είχε συνάντηση χθες με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Γιάννη Πλακιωτάκη, τον οποίο ενημέρωσε για την παρουσία του στο συνέδριο. Ο κ. Kαραμανλής αναμένεται να παραστεί την Παρασκευή που θα έχει ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως και ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε προχθές με τον κ. Πλακιωτάκη, στον οποίον γνωστοποίησε την απόφασή του να πάει στο συνέδριο αλλά να μην ανέβει στο βήμα. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να μη θεωρεί το συγκεκριμένο συνέδριο (το οποίο πέραν της ζύμωσης των «γαλάζιων» στελεχών που επιδιώκει ο πρωθυπουργός δεν έχει κάποιον άλλο ρόλο να επιτελέσει) μια σημαντική περίσταση για να παρέμβει, ενώ εμφανίζεται να θεωρεί πως ό,τι είχε να πει το έχει πει ήδη, παρότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες δημόσιες δηλώσεις του με κάποια νέα αφορμή μετά το συνέδριο.
Σε αυτό το πλαίσιο από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά έλεγαν χθες πως «ο πρώην πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια εφ’ όλης της ύλης για όλα τα ζητήματα. Και δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις του». Ούτως ή άλλως κανείς δεν ξεχνάει τη σύγκρουση και το βαθύ ρήγμα που προκλήθηκε μεταξύ του κ. Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έχει αμφισβητήσει ευθέως και άλλες κεντρικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως, μεταξύ άλλων, η ελληνοτουρκική προσέγγιση, η τροπολογία για το Μεταναστευτικό και το λεγόμενο άνοιγμα στο Κέντρο.
Συνεπώς ακόμα και αν προχωρούσε σε ομιλία στο συνέδριο ο κ. Σαμαράς, δικαιούται κανείς να υποθέτει ότι το περιεχόμενό της θα αποτύπωνε για άλλη μια φορά το βαθύ ρήγμα μεταξύ Σαμαρά-Μητσοτάκη και σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία του συνεδρίου και της σημασίας που του αποδίδει το Μαξίμου εν όψει ευρωεκλογών, ο πρώτος επιλέγει να μη μιλήσει καθόλου στέλνοντας όμως και έτσι ένα σαφές μήνυμα στον πρωθυπουργό.
Οσον αφορά τον Κ. Καραμανλή, είναι γνωστή η παλιά βαθιά σύγκρουσή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός λειτουργεί σταθερά ως διακριτός πόλος σε σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αλλά στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη στάση του τρίτου πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης δεν αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο και ενώ παρότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, φέτος φαίνεται ότι δεν θέλησε να αναλάβει ξανά αυτόν τον ρόλο, αν και ο πρωθυπουργός και η ηγεσία της Ν.Δ. το ήθελαν.
Οι (ακρο)δεξιές διαρροές φέρνουν πόλωση
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «μην έχοντας να προτάξουν ουσιαστικά μια πειστική εναλλακτική πρόταση, επιμένουν να βουλιάζουν τον τόπο σε μια ατμόσφαιρα τοξικότητας και αχρείαστης έντασης», όπως είπε και χθες από τα Καλάβρυτα, όμως επιλέγει στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές την τακτική της πόλωσης, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα συγκρατήσει διαρροές ψηφοφόρων, ιδιαίτερα προς τα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ. που βλέπει ότι έχει μεγάλο πρόβλημα. Εξ ου και επέλεξε ο ίδιος προσωπικά να κάνει την ανάρτηση, λέγοντας ότι προχώρησε σε αυτήν «ως σύζυγος και όχι ως πρωθυπουργός», προκειμένου να δηλώσει πως «η Μαρέβα θα κινηθεί νομικά. Και εγώ θα πάω μάρτυρας στο δικαστήριο να την υπερασπιστώ».
Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί ανάρτηση της Ελ. Ακρίτα με βολές προς τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συγκρίνοντας την περιουσιακή της κατάσταση με αυτήν του Τάιλερ Μάκμπεθ, ενώ ακολούθησε σκληρή αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «συκοφαντική ανάρτηση», προαναγγέλλοντας πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι «θα προβεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες», καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αποδεχτεί την άρση της ασυλίας της».
Από την πλευρά της η Ελ. Ακρίτα δήλωσε ότι «την περιμένω και της λέω από τώρα ότι θα ζητήσω την άρση ασυλίας μου», ενώ χθες θέλησε να επανέλθει στο θέμα, λέγοντας ότι «αφού το θέμα είναι “οικογενειακό” κι όχι πολιτικό, γιατί ανακοινώνει το Πρωθυπουργικό Γραφείο τη μήνυση και όχι ο δικηγόρος της κ. Μητσοτάκη; Γιατί δεν βγαίνει μπροστά ο δικηγόρος που την εκπροσωπεί αλλά βάζει μπροστά τον άντρα της;», κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξουσίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας