Στον απόηχο της πρωτοφανούς απόφασης του πρωθυπουργού να αφήσει τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία ενός κυβερνητικού νοµοσχεδίου (της ρύθμισης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών) και να µην υποστεί καµία κύρωση παραµένοντας στη θέση του στο υπουργικό συμβούλιο, κινείται η κυβέρνηση και η Ν.Δ. Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες: να απευθυνθεί δηλαδή και στο προοδευτικό ακροατήριο, αλλά να μην αποξενώσει και το ακροατήριο που εκφράζεται µέσω των «γαλάζιων» διαφωνούντων και το οποίο αντιτίθεται σφόδρα στη διασφάλιση των δικαιωµάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόµων και των παιδιών τους. Ομως έτσι δημιουργεί ένα τετελεσμένο και για όσους υφυπουργούς θελήσουν να εκφράσουν μια αντίστοιχη διαφωνία με τον Μ. Βορίδη απέναντι στο νομοσχέδιο, ενώ η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά αμβλύνει το εσωκομματικό ρήγμα στη Ν.Δ.
Ηδη χθες υπήρξε μια δημόσια τοποθέτηση από υφυπουργό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, ο οποίος έδειξε ότι ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο που, σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους, χάραξαν οι κ. Μητσοτάκης και Βορίδης. Ειδικότερα ο Γ. Μπούγας δήλωσε (Real FM) ότι «η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία». Και πρόσθεσε: «Θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός, ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και μιας νομικής στάθμισης. Λαμβάνω υπόψη και τα επιστημονικά νομικά δεδομένα. Ακούμε την Εκκλησία, όμως δεν είναι ο ουσιαστικός παράγοντας που επηρεάζει τη βούλησή μας».
Υπάρχει άλλωστε και η περίπτωση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, η οποία επίσης έχει ενστάσεις απέναντι στο νομοσχέδιο και, όπως έχουμε ξαναγράψει, πληροφορίες τη θέλουν να κοιτάζει και αυτή προς την αποχή. Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη (η οποία είναι από τους πρώτους υπουργούς της κυβέρνησης που τάχθηκαν δημόσια υπέρ του νομοσχεδίου), αναφερόμενη στην υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο Μ. Κεφάλα δήλωσε (Open) ότι «είναι σε περισυλλογή», πως «το τι θα γίνει με τα μέλη της κυβέρνησης το αποφασίζει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός» και ότι η Μ. Κεφάλα «σίγουρα το σκέφτεται. Σίγουρα είναι πράγμα το οποίο ούτως ή άλλως και συνειδησιακά την προβληματίζει. Ο πατέρας της είναι ιερέας, εγώ σέβομαι απόλυτα όλη αυτή την εσωτερική διαπάλη».
Σε κάθε περίπτωση ο κύκλος των διαφωνούντων υφυπουργών είναι γεγονός και το έχει μπροστά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά παρ' όλα αυτά το μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να αφήνει θολό τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να το διαχειριστεί. Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε να δηλώσει χθες ότι «είναι καλό να μην προεξοφλήσουμε τη στάση του κάθε βουλευτή, είτε είναι υφυπουργός, είτε δεν είναι, να δούμε πώς θα τοποθετηθούν στην ψηφοφορία. [...] Εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε και βέβαια δεν μπορώ και να σας προαναγγείλω, δεν μπορώ και να γνωρίζω εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού».
Ταυτόχρονα όμως πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες και οι βουλευτές που δημοσιοποιούν τη διαφοροποίησή τους αναφορικά με το νομοσχέδιο. Η «γαλάζια» βουλεύτρια και πρώην υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή δημοσιοποίησε προ ημερών (ρ/σ Παραπολιτικά) την πρόθεσή της να καταψηφίσει τη ρύθμιση και μάλιστα με μια αιχμή: «Σε σχέση με την αποχή, παρότι εκφράστηκε η θέση ότι η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση από τον ίδιο μάλιστα τον πρωθυπουργό σε όσους διαφωνούν, θεωρώ ότι εκλεγόμαστε και αντιπροσωπεύουμε τον λαό, το έθνος, τους ανθρώπους που μας έστειλαν στη Βουλή με τη συγκεκριμένη, την ξεκάθαρη θέση μας στα πράγματα. Και οφείλω να είμαι ξεκάθαρη».
Την ίδια ώρα ο βουλευτής της Ν.Δ. και τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κινείται προς την αποχή, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες πως «ο προβληματισμός μου ως βουλευτή της Ν.Δ. είναι ότι ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραδοσιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία. Αν τους προδώσουμε, μπορεί να μας εγκαταλείψουν» και πως το γκολικό κόμμα στη Γαλλία εξαϋλώθηκε όταν «αποστράφηκε βασικούς πυλώνες της Δεξιάς, όπως έθνος, οικογένεια και θρησκεία».
Αλλά και ο «γαλάζιος» βουλευτής και πρώην υφυπουργός Αγγελος Συρίγος δήλωσε ότι κινείται προς τη λογική της αποχής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας