Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kyriakos - voridis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε και χτες την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που έχει εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Ανοίγει η συζήτηση για τον γάμο των ομοφύλων

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αύριο στο καυτό ζήτημα που διχάζει τη Ν.Δ. ● Δεν θα προβλέπεται «ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» για τα ζευγάρια ανδρών ● Ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα και την κομματική πειθαρχία ● Σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο Τετάρτη θα ανοίξει τελικά τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, όπου αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο της σχετικής ρύθμισης που έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει, αλλά και πάλι δεν αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα, το οποίο διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού έχει μετατεθεί σε δεύτερη φάση, με δεδομένες τις εσωκομματικές αντιδράσεις που εξακολουθούν να καταγράφονται στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επικαλούμενος τις τελευταίες πρωθυπουργικές δηλώσεις, ανέφερε χθες ότι «πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε, να μιλήσουμε, να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας, να εξηγήσουμε στους πολίτες, στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, στην κοινωνία των πολιτών συνολικά, τι θέλουμε να κάνουμε, για τι μιλάμε και, αμέσως μετά, προφανώς, να ανακοινώσουμε και τους χρόνους της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας».

«Εμφυλη διάκριση»

Οσον αφορά το πλαίσιο της ρύθμισης, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει ότι το νομοσχέδιο «θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται» και επομένως «σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που σήμερα ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού», όμως δεν θα προβλέπει «ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας» για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών. Κάτι που ήδη προκαλεί αντιδράσεις και καταγγελίες για έμφυλη διάκριση.

Σημειώνεται ότι σήμερα η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται μετά από δικαστική άδεια, εφόσον αποδεικνύεται ότι η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει. Με αυτό το δεδομένο φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αφήνοντας το πλαίσιο αυτό χωρίς παρέμβαση, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το νομοσχέδιο εκτός από την παρένθετη μητρότητα που δεν θα περιλαμβάνει, δεν θα περιλαμβάνει επίσης και όλες τις υπόλοιπες πράξεις που συνιστούν ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Μένουν φυσικά να ξεκαθαριστούν και άλλα ζητήματα. Ενα είναι όπως είπαμε ο χρόνος έλευσης της ρύθμισης που έχει οριστεί γενικώς μέσα στο 2024 και που με δεδομένη την έναρξη της συζήτησης αύριο, δυσκολεύεται κανείς να υποθέσει ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να τραβήξει επί σειρά μηνών ώστε να φτάσει να ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές. Επομένως, μία βάσιμη υπόθεση είναι ότι θα πρέπει η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και η ρύθμιση να έρθει στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές.

Και το άλλο μεγάλο για τη Ν.Δ. ζήτημα είναι το αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία σε βουλευτές και υπουργούς. Θυμίζουμε ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία ούτε για βουλευτές ούτε για υπουργούς. Μετά όμως άλλαξε στάση και άρχισε να το αφήνει ανοιχτό, ενώ ειδικά για τους υπουργούς έχει υπάρξει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι «προφανώς, θα σας μιλήσω για τον εαυτό μου, που δεν έχω τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι σε μια κυβέρνηση –και έχω την τιμή να είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος– και να μην υποστηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Μία δήλωση που δίνει το στίγμα ότι δεν μπορεί υπουργοί της κυβέρνησης να μην ψηφίζουν τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, την ώρα που μόλις χθες ο Μάκης Βορίδης (ΣΚΑΪ) έδειξε ότι εμμένει στην αντίθεσή του προς το νομοσχέδιο και σε όσα έχει ήδη πει δημοσίως. Θυμίζουμε ότι έχει δηλώσει πως σε περίπτωση που επιβληθεί κομματική πειθαρχία στους υπουργούς, θα παραιτηθεί από υπουργός. Χθες επέμεινε ότι «έχω πει εγώ 100 φορές τις απόψεις μου» και ότι «σε όλα έχω απαντήσει», συμπεριλαμβανομένου και του ερωτήματος αν όποιος δεν ψηφίζει, παραιτείται.

Η Αννα Καραμανλή

Αλλά και η βουλευτής της Ν.Δ. Αννα Καραμανλή άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Συγκεκριμένα είπε (Open) ότι «εγώ ως βουλευτής πέρα από τα πιστεύω μου ως άνθρωπος είμαι η φωνή στο Κοινοβούλιο κάποιων πολιτών» και στην ερώτηση τι της λένε οι πολίτες απάντησε: «Να καταψηφιστεί». Και πρόσθεσε: «Εγώ θέλω να το διαβάσω, θέλω να ακούσω τον πρωθυπουργό, θέλω να ακούσω τις απορίες των πολιτών, το αν θα ικανοποιηθούν από αυτά που θα ακούσω».

Και στην ερώτηση αν θα το ψήφιζε εφόσον υπήρχε κομματική πειθαρχία, δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερη βούληση» και πως «εάν είναι να το καταψηφίσω θα καταψήφιζα ναι», συμπληρώνοντας ότι «στη ζωή αυτή είτε αφορούν φιλικές σχέσεις είτε επαγγελματικές είτε στην πολιτική υπάρχουν πάντα κόκκινες γραμμές». Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι η έλευση του νομοσχεδίου αυτού αναμένεται να ανοίξει ένα μεγάλο εσωκομματικό μέτωπο στη Ν.Δ., καθώς υπάρχουν ήδη διαφοροποιήσεις βουλευτών, υπουργών και στελεχών, με πρώτη βέβαια αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου με 16 επιμέρους άρθρα με θέμα «την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, την Κατοχύρωση του Δικαιώματος Γάμου για όλα τα πρόσωπα, καθώς και τις αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας», ενώ από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι «σήμερα, επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.ά.)». Πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, δηλαδή και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανοίγει η συζήτηση για τον γάμο των ομοφύλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας