Ανεβαίνει περαιτέρω το «θερμόμετρο» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες.
Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση –που έλαβε ήδη θετικά σχόλια από κόμματα του προοδευτικού χώρου– βρήκε εξαρχής απέναντί της τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προέβη την Παρασκευή σε μια ηχηρή ακροδεξιά παρέμβαση, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας Καιρίδη και κινδυνολογώντας ασύστολα πως η χώρα «γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών». Κυρίως όμως έβαλε φωτιά στο κυβερνών κόμμα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μία ημέρα μετά, και αφού προηγήθηκαν προσπάθειες από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. να «πείσουν» πως το κόμμα και η κυβέρνηση δεν αλλάζουν τη μεταναστευτική τους πολιτική (υπήρξαν ακόμα και «νουθεσίες» προς τον Αντ. Σαμαρά), ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε: αυτή τη φορά, μέσω καυστικού σχολίου συνεργατών του.
Το εν λόγω σχόλιο... διέψευσε ουσιαστικά το ίδιο το Μαξίμου. Από το περιβάλλον Σαμαρά θυμίζουν ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη νομιμοποίηση μεταναστών που ζουν χωρίς χαρτιά στη χώρα μας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε εργατικό δυναμικό. Και υπογραμμίζοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να μαζέψει το θέμα, «αδειάζοντας» τον υπουργό του, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις».
Συγκεκριμένα, το σχόλιο των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά έχει ως εξής:
«Αντί οιουδήποτε άλλου σχολίου, παρατίθεται, επί λέξει, η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες, πριν από τρείς μήνες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023:
Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (δημοσιογράφος): Το ερώτημά μου αφορά τις ελληνοποιήσεις μεταναστών. Υπήρξε μια σύγχυση με κάποιες δηλώσεις που έκανε ο κ. Καιρίδης. Τι ισχύει; Το διαψεύσατε, από ό,τι είδα χθες. Θα ήθελα και εδώ μια επίσημη απάντηση. Και δεύτερον, αν εξακολουθεί ο κ. Καιρίδης να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ (κυβερνητικός εκπρόσωπος): Ευχαριστώ για το ερώτημα. Να το πούμε και από την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση"».
Απάντηση σε χαμηλούς τόνους
Στο παραπάνω σχόλιο απάντησαν κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας αφενός να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και αφετέρου να στείλουν (ξανά) το μήνυμα πως δεν αλλάζει η πολιτική τους στο θέμα της μετανάστευσης και πως η τροπολογία δεν θα αποσυρθεί.
«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Στελέχη της Ν.Δ. κατά στάσης Σαμαρά
Σε κάθε περίπτωση, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έχουν επιδοδεί, από το απόγευμα της Παρασκευής, σε έναν δύσκολο «αγώνα» να «αντιμετωπίσουν» τον Αντ. Σαμαρά και τις δηλώσεις του.
Σήμερα, από τη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για το «δικαίωμα» του μετανάστη που εργάζεται στη χώρα μας, να είναι νόμιμος και ταυτόχρονα «να εισπράττει τις εισφορές το κράτος» και «να ξέρει τι γίνεται». Μάλιστα έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας, λόγω όσων συμβαίνουν σε Αίγυπτο και Μέση Ανατολή («δεν μας ρωτά κανένας αν θα έρθουν άλλοι» μετανάστες, είπε χαρακτηριστικά), τονίζοντας πάντως ότι ταυτόχρονα παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση «η προστασία των συνόρων μας».
Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Αντ. Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει: αναφερόμενη σε όσους διαφωνούν με την τροπολογία, είπε μεταξύ άλλων πως «ακούω πολλά επιχειρήματα τα οποία στερούνται της αναγνώρισης της σημερινής πραγματικότητας».
Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης έχει σπεύσει να υπερασπιστεί την τροπολογία, τονίζοντας ότι τα οφέλη της θα είναι πολλαπλά, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο «δημόσια ασφάλειας», με το βλέμμα στα ξενόφοβα επιχειρήματα που ακούγονται. Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, δεν δίστασε να πει ότι «το θεωρώ απολύτως ακατανόητο γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς».
Πάντως, ανέφερε ότι «ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται και οφείλει να ομιλεί και εμείς να τον ακούμε, έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά». Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «η ρύθμιση δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία την ρύθμιση του 2014, την ρύθμιση του κ. Σαμαρά, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στον “λαθρομετανάστη”».
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιδόθηκε σε «μασάζ» προς τον Αντώνη Σαμαρά, στηρίζοντας παράλληλα την τροπολογία Καιρίδη. Χαρακτηριστική ήταν η εξής αναφορά: «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό εδώ και δεκαετίες. Εγώ μόλις 16 χρόνια. Είναι ένας πολιτικός που έχει φτάσει να γίνει πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός. Είναι ο πρωθυπουργός που συνέβαλε καθοριστικά στο να μείνει η χώρα στο ευρώ. Και θα μου επιτρέψετε, λόγω σεβασμού εγώ να μην μπορώ, να μην δικαιούμαι να θέτω τον εαυτό μου απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν το έκανα στο παρελθόν, δεν θα το κάνω σήμερα, δεν θα το κάνω ποτέ. Έχει δικαίωμα ο Αντώνης Σαμαράς να λέει τη γνώμη του ελεύθερα και δημόσια. Την ακούω πάντα με σεβασμό και λόγω της πολιτικής του στάσης διαχρονικά υπέρ της προάσπισης της εθνικής ταυτότητας έχει μια αυξημένη ευαισθησία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Αν και χαρακτήρισε τους προβληματισμούς του Αντώνη Σαμαρά, ως «αληθινούς» και «με έχουν απασχολήσει από την αρχή όταν ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα», εντούτοις έσπευσε να προσθέσει πως «δεν έχω λάβει εύκολα αυτή την απόφαση και η τροπολογία είναι τόσο προσεκτικά διατυπωμένη που ο φόβος των ανθρώπων ότι αυτή η τροπολογία θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων λαθρομεταναστών δεν είναι πραγματικός».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας