Στις κινήσεις εντυπωσιασμού και στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα επιμένει να επενδύει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την πίεση που αισθάνεται μετά την αποτυχία της να αντιμετωπίσει το ζήτημα της οπαδικής βίας, παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες μέτρων για την αντιμετώπισή της από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες (με ενδεχόμενο παράτασης), η οποία δεν συνοδεύεται από κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οπαδική βία. Και στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη των δύο αρμόδιων υπουργών στον Αρειο Πάγο με αίτημα την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς. Μέσα από αυτούς τους τρόπους η κυβέρνηση ουσιαστικά σηκώνει τα χέρια ψηλά και, ισχυριζόμενη πως εκπλήρωσε το δικό της χρέος, επιχειρεί να βγει η ίδια από το κάδρο των ευθυνών, υποδεικνύοντας ως μοναδικούς υπευθύνους τις ΠΑΕ και τη Δικαιοσύνη.
Οσο για την ανακοίνωση για αγώνες χωρίς φιλάθλους επί δύο μήνες, πρώτα απ’ όλα αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, παρότι τα επεισόδια που οδήγησαν στον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού σημειώθηκαν με αφορμή παιχνίδι βόλεϊ. Και όσο κι αν το κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι το ποδόσφαιρο «είναι η μήτρα» και το «ορμητήριο» για τις εγκληματικές αυτές δραστηριότητες, το μέτρο που ανακοινώθηκε δεν εμποδίζει να υπάρξουν νέα τέτοια επεισόδια από τους ίδιους χούλιγκαν που δρουν (και) στο ποδόσφαιρο, με αφορμή άλλο αντίστοιχο παιχνίδι, σε κάποιο άλλο άθλημα πέραν του ποδοσφαίρου.
Και βέβαια το μέτρο αυτό συνοδεύεται μόνο από τον όρο προς τις ομάδες να εφαρμόσουν την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας καθώς και τους ελέγχους ταυτοπροσωπίας. Και για την εφαρμογή του τελευταίου, η κυβέρνηση υποδεικνύει ως υπεύθυνες τις ΠΑΕ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει χθες (ΣΚΑΪ) ότι «το αν η Αστυνομία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα κάνει κατά περίπτωση έξτρα έλεγχο σωματικό για να βλέπει ποιοι μπαίνουν στο γήπεδο, είναι άλλο πράγμα από τον έλεγχο εισιτηρίου με ταυτότητα».
Οσο για το τι ρόλο θα έχει από εδώ και πέρα η αστυνομία στα γήπεδα –για την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης τον περασμένο Αύγουστο είχε εξαγγείλει ότι «η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα»– είναι κάτι που ακόμα παραμένει θολό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες: «Το Κράτος τι έρχεται και λέει: “Εχετε οι ομάδες μία υποχρέωση, μεταξύ άλλων. Δύο βασικές υποχρεώσεις για τα γήπεδα. Κάμερες υψηλής ευκρίνειας που να μπορεί η Αστυνομία να δει και οι Αρχές το υλικό και έλεγχο ηλεκτρονικού εισιτηρίου με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας, το οποίο είναι υποχρέωση των ομάδων”».
Στο ίδιο πλαίσιο κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι στην κυβέρνηση θέλουν να τηρήσουν τον οδικό χάρτη των μέτρων που ανακοίνωσαν και πως αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις ασφαλείας δεν θα ξανανοίξουν τα γήπεδα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση ό,τι ήταν να κάνει το έκανε και πως οι ΠΑΕ και η Δικαιοσύνη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Συσχέτιση με τη Χ.Α.
Οσο για την επικοινωνιακού χαρακτήρα κυβερνητική απεύθυνση στον Αρειο Πάγο, στην κυβέρνηση επιχειρούν να τη συνδέσουν με τον τρόπο που εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή με την αποφασιστική, αν και πολύ καθυστερημένη, πρωτοβουλία της συσχέτισης των δικογραφιών των επιμέρους εγκληματικών ενεργειών της ναζιστικής οργάνωσης σε μία ενιαία δικογραφία.
Στην κυβέρνηση, λοιπόν, θέλουν να εμφανιστούν ότι αξιοποιούν εκείνη την εμπειρία και ότι κάνουν τώρα κάτι αντίστοιχο. Μόνο που βέβαια, ως γνωστόν, η Χρυσή Αυγή ήταν μια συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση με ενιαία κάθετη δομή, με ιεραρχία, με πειθαρχία και κυρίως με συγκεκριμένη ηγεσία και με συγκεκριμένο αρχηγό. Εδώ μιλάμε βέβαια για κάτι διαφορετικό και πάντως ενδιαφέρον θα έχει να καταλάβουμε ποια υποδεικνύει η κυβέρνηση ως την ηγεσία από την οποία εκπορεύονται οι εγκληματικές ενέργειες στον χώρο του ποδοσφαίρου και εν γένει του αθλητισμού.
Βεβαίως, παρότι η περίπτωση της Χρυσής Αυγής είναι κάτι διαφορετικό από αυτά που συζητάμε σήμερα, υπάρχουν κάποια πρόσωπα που συνδέονται με περίεργο τρόπο με τις δύο υποθέσεις (βλ. τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο και τις γνωστές σχέσεις που, όπως η «Εφ.Συν.» έχει αποκαλύψει, διατηρούσε με τον Κασιδιάρη και τη ναζιστική οργάνωση).
Την ίδια ώρα το ζήτημα της οπαδικής βίας προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έστρεψε τα πυρά του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τη δήλωσή του (OPEN) ότι «οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να περιορίσουμε τα φαινόμενα αυτά. Βλέπετε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Βλέπετε τι γίνεται με την πανδημία βίας παντού. Δεν είναι εύκολα να πεις ότι θα το κόψω μαχαίρι και ό,τι κάνω δεν θα ξανασυμβεί».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «“Εισαγόμενο” πρόβλημα και η έξαρση της οπαδικής βίας, όπως μας ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου. Μετά την ακρίβεια και την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται, άμοιρη ευθυνών, να παρακολουθεί ένα ακόμα πρόβλημα που μας έρχεται από την Ευρώπη. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τις φαιδρές δικαιολογίες και να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος μίλησε προχθές στη Βουλή για «κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το κλείσιμο για δύο μήνες των αθλητικών χώρων, που όχι μόνο πλήττει την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων αλλά κυρίως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του».
«Ανακύκλωση μέτρων που έρχονται από το παρελθόν και τα οποία δεν είχαν αποτέλεσμα», χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, σημείωσε: «Είχαμε επεισόδια σε έναν αγώνα βόλεϊ και έρχεται η κυβέρνηση και κλείνει το ποδόσφαιρο. Τι παραδέχεται εδώ άθελά της; Οτι δεν μιλάμε απλά για οπαδική βία, ότι υπάρχει κάτι συνολικότερο. Υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται αυτές οι καταδικαστέες και αντικοινωνικές πρακτικές. Δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα όμως».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας