Εντείνονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά την εφ’ όλης της ύλης σκληρή επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ευθεία αμφισβήτηση κεντρικών του επιλογών σε σειρά ζητημάτων, όπως στα ελληνοτουρκικά, το φορολογικό νομοσχέδιο, την εξαγγελία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το λεγόμενο άνοιγμα στο Κέντρο.
Την ώρα που από το μέγαρο Μαξίμου, όταν καλούνται να απαντήσουν στο θέμα αυτό, επαναλαμβάνουν μονότονα ότι πρόκειται για «πάγιες θέσεις» του πρώην πρωθυπουργού, το γάντι της σύγκρουσης με τον κ. Σαμαρά ανέλαβε να σηκώσει και πάλι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός ρωτήθηκε (Mega) για την εκπεφρασμένη αντίθεση του Αντώνη Σαμαρά με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και εκτόξευσε ευθείες βολές προς τον πρώην πρωθυπουργό.
Πρώτα με ένα «καρφί», λέγοντας ότι «κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά οι επισκέψεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία συνεχίστηκαν, οι επαφές του κ. Σαμαρά με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ υπήρξαν, άρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν ακριβώς την ίδια πολιτική. Διότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον». Κι έπειτα δηλώνοντας ότι «είναι εύκολο να λες “όχι” και να κατηγορείς – και δυστυχώς στην Ελλάδα ο υγιής πατριωτισμός πάρα πολλές φορές είναι σε πιο αδύναμη θέση από την πατριδοκαπηλία που “πουλάει” πιο πολύ. Αλλά η πραγματικότητα είναι μία: ότι αυτή είναι μια πολιτική επιβεβλημένη. Η Ελλάδα προσέρχεται με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αυτό, το οποίο εκφράζουν κάποιοι αμφισβητώντας τέτοιου είδους συζητήσεις, είναι σαν να μην πιστεύουν στα επιχειρήματα της χώρας μας, σαν να μην πιστεύουν στη δύναμη του διεθνούς δικαίου, σαν να μην πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και ταυτόχρονα να έχει μια αμυντική θωράκιση γιατί κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».
Αλλά η κ. Μπακογιάννη ουσιαστικά στάθηκε απέναντι στις απόψεις που είχε εκφράσει ο Αντ. Σαμαράς και για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Συγκεκριμένα η πρώην υπουργός σημείωσε ότι «εγώ ανήκω στην κατηγορία των εξαιρετικά παραδοσιακών ανθρώπων και έχω την οικογένεια πάνω από όλα. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι σήμερα δεν υπάρχουν μόνο οι πυρηνικές οικογένειες, οι παραδοσιακές. Υπάρχουν οικογένειες μονογονεϊκές, οικογένειες που τα παιδιά είναι παιδιά χωρισμένων γονιών, και υπάρχουν και παιδιά ομόφυλων ζευγαριών. Ολα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν δικαιώματα. Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα. Αν είσαι παιδί ομόφυλου ζευγαριού, είσαι βιολογικό παιδί του ενός ή του άλλου, άρα αναγνωρίζεσαι ως βιολογικό παιδί του ενός μόνο και ας είναι το ζευγάρι αυτό το οποίο μεγαλώνει το παιδί, έστω και αν μας “ξενίζει” το είδος του ζευγαριού.
»Αν ο μη γένοιτο πεθάνει ο βιολογικός γονέας, το παιδί αυτό πάει κατευθείαν στην πρόνοια, δεν έχει δικαίωμα να μείνει με τον άλλο γονιό, να τον κληρονομήσει, να πάρει τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου. Αυτά τα παιδάκια σήμερα είναι αδικημένα από τον νόμο. Πρέπει να τα προστατεύσουμε γιατί αυτό καθαυτό το σύμφωνο συμβίωσης έχει δώσει τα δικαιώματα στο ζευγάρι. Αυτοί που δεν έχουν δικαιώματα είναι τα παιδάκια. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το καταλάβουμε και πρέπει να καταλάβουμε ότι η πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις σε θέματα υπαρκτά». Η Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε πάντως κατά της επιβολής κυρώσεων σε όσους δεν το ψηφίσουν, υποστηρίζοντας ότι «αυτά είναι θέματα συνείδησης».
Με αυτόν τον τρόπο αναβιώνει για άλλη μια φορά και η παλιά βαθιά κόντρα μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, που έχει βέβαια τις ρίζες της στα γεγονότα της ρήξης του Αντ. Σαμαρά με τον Κων. Μητσοτάκη και αποτυπώθηκε εσωκομματικά όταν η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς ήταν οι δύο βασικοί αντίπαλοι στη διεκδίκηση της αρχηγίας της Ν.Δ. Και ασφαλώς κορυφώθηκε όταν ο Αντ. Σαμαράς διέγραψε την Ντ. Μπακογιάννη από το κόμμα, όταν εκείνη είχε ψηφίσει, κόντρα στην κομματική γραμμή, το Μνημόνιο. Σε αντίθεση με την αδελφή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσαρμοστεί πλήρως στην «αντιμνημονιακή» εκείνη περίοδο της Ν.Δ., κάτι που στη συνέχεια του άνοιξε τον δρόμο για να γίνει υπουργός (και μάλιστα ο πιο μνημονιακός του υπουργικού συμβουλίου) και μετέπειτα να διεκδικήσει και την αρχηγία του κόμματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας