Ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων του Eurogroup και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός ξεχνά το θέμα των ελαφρύνσεων του χρέους και αρκείται σε μια «επιβράβευση», ώστε να μετριαστούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τον προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο των συνομιλιών.
Με τους χειρότερους οιωνούς αρχίζει για την κυβέρνηση και αυτή η εβδομάδα, με την τρόικα να επιμένει στο πακέτο μέτρων που έχει βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών, περιμένοντας την κυβερνητική αποδοχή προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.
Οι συνεχείς αναβολές του τελευταίου γύρου έχουν φέρει σε αμηχανία τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, παρότι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του μεγάρου Μαξίμου, «όλες οι εκκρεμότητες με τους εκπροσώπους των δανειστών θα κλείσουν μέχρι τα τέλη του χρόνου».
Πλην όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πιο συγκρατημένος από κάθε άλλη φορά για τα επόμενα βήματα των εταίρων στην Ε.Ε. και σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αποφεύγει κάθε αναφορά σε έξοδο, προτάσσοντας ως άμεση ανάγκη για την «επόμενη μέρα το μεταρρυθμιστικό άλμα στο αύριο».
Στο άρθρο του ο κ. Σαμαράς επιτίθεται σφόδρα στην αξιωματική αντιπολίτευση, παράλληλα όμως επιχειρεί για μία ακόμη φορά να στείλει μήνυμα μετριοπάθειας στην Ευρώπη, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων του Eurogroup τον Δεκέμβριο και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.
Οι άλλοι... φταίνε
Είναι χαρακτηριστικό ότι δηλώνει πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μειώσει το χρέος και «να το καταστήσουμε βιώσιμο», ενώ αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάποιοι άλλοι κάνουν τα πάντα για να μας επιστρέψουν στον αναγκαστικό δανεισμό». Η βιωσιμότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει επιτευχθεί με τις εξής αποφάσεις:
• Το «κούρεμα» του 2012 που ήταν -όπως επισημαίνει- συνολικού ποσού 105 δισ. ευρώ.
• Την πρόσθετη μείωση από την επαναγορά ομολόγων που απέδωσε 20 δισ. ευρώ.
• Τους χαμηλούς τόκους που πληρώνει η χώρα.
Ο πρωθυπουργός προεξοφλεί την περαιτέρω μείωση του χρέους με την επιστροφή των 11 δισ. ευρώ, του υπολοίπου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και εκτιμά ότι με την ανάκαμψη που προβλέπεται για το 2015 θα μειωθεί κι άλλο ο λόγος ως προς το ΑΕΠ.
Στο φλέγον θέμα των διευκολύνσεων που περίμενε η κυβέρνηση με τη μετακύλιση χρεολυσίων, ο κ. Σαμαράς περιορίζεται να επισημάνει ότι «η Ελλάδα διεκδικεί ακόμα πρόσθετες ελαφρύνσεις, ως ‘’επιβράβευση’’ της επιτυχίας της στο πρόγραμμα που τώρα λήγει» και προσθέτει ότι αυτή η «επιβράβευση» προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
Ο νέος όρος που εισάγεται από την Αθήνα ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, αποτελεί σαφές μήνυμα καλής θέλησης από τον κ. Σαμαρά προκειμένου να δοθεί από τους εταίρους μια πολιτική υπόσχεση ως αντιστάθμισμα για το νέο πακέτο. Η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει βήμα βήμα από όλες τις «κόκκινες γραμμές» και το μέγιστο που επιζητεί είναι να μετριαστούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τον προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο συνομιλιών.
Τα «λάθη» και οι «λαθάρες» που συγκροτούσαν το περιβόητο πακέτο ελαφρύνσεων έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών και μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν αποκλείονται και άλλες δυσάρεστες «διορθώσεις».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι μετά την αποψίλωση των φορολογικών αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και την ανάθεση στον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, ο κ. Σαμαράς «έδειξε ότι ακούει τους βουλευτές». Εντούτοις, οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν ότι οι παλινωδίες με τις δόσεις έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη και του πιο πιστού ακροατηρίου τους.
Θέμα αντικατάστασης του Γκ. Χαρδούβελη «δεν τίθεται ούτε ετέθη», διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, όμως οι σχέσεις ανάμεσα στο μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών παραμένουν τεταμένες και τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα δοκιμαστούν και οι σχέσεις Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά.
Αλλάζει την ατζέντα
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων ανεβάζοντας ψηλά τέσσερα άλλα θέματα, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, την απόδοση μέρους του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Παιδεία και την αλλαγή της φορολογίας. Είναι αμφίβολο αν με αυτή την ατζέντα θα καμφθούν οι αξιώσεις της τρόικας για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και θα αλλάξει το κλίμα στη Βουλή.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό το σχέδιο και ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «η χώρα βγαίνει από την κρίση», με την προϋπόθεση ότι θα έχει πολιτική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η πολιτική σταθερότητα θα εξασφαλιστεί με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και την οικονομική σταθερότητα «που σημαίνει να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του χρέους».
Ο πρωθυπουργός κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «όποιος διακηρύσσει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο δεν πηγαίνει σε νέα διαπραγμάτευση», αλλά «λέει στις αγορές να μην τον δανείζουν και πηγαίνει σε νέο αναγκαστικό δανεισμό, με νέους επαχθείς όρους».
Με αυτήν τη συλλογιστική, επιμένει στο πρόγραμμά του και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι οδηγεί τη χώρα πίσω «είτε στη χρεοκοπία, που μόλις αποφύγαμε είτε στην έξοδο από την ευρωζώνη, που μόλις αποτρέψαμε» και προσθέτει μια τρίτη εκδοχή, την οποία χαρακτηρίζει σίγουρη, «της πολιτικής απομόνωσης» την πιο δύσκολη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγ. Βενιζέλος, με δήλωσή του τόνισε ότι «οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα υλοποιηθεί το μοναδικό ασφαλές σχέδιο ή θα τα σκορπίσουν όλα στο όνομα της προσδοκίας για επιστροφή στις πιο αρνητικές πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας