Στα καιρικά φαινόμενα και στην έντασή τους επιχειρεί η κυβέρνηση να μεταθέσει τις ευθύνες της για τη νέα πλήρη κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» μπροστά στην τραγωδία των ανθρώπινων απωλειών και την ανείπωτη καταστροφή που σκορπίζουν οι πυρκαγιές που τις τελευταίες μέρες κατακαίνε τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση μιλούν για μια «νέα πραγματικότητα» όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα και το θέμα των πυρκαγιών και επικαλούνται την κλιματική κρίση, επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσουν την απόλυτη αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν. Και βέβαια από την κυβερνητική γραμμή μετάθεσης των ευθυνών της δεν θα μπορούσε να λείπει και η μόνιμη επωδός ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά διεθνές. (Την είδαμε ακόμα και στην υπόθεση του φιάσκου με τους Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν που αφέθηκαν από την ελληνική -και όχι κάποιας άλλης χώρας- αστυνομία να φτάσουν μαζί με τους Ελληνες συνεργούς τους στη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια.)
Παραδοχή αποτυχίας
Σε αυτό το πλαίσιο και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας -που έχει αφεθεί να βγει ο ίδιος μπροστά για λογαριασμό της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός για άλλη μία φορά κρατάει μέχρι στιγμής τον εαυτό του στα μετόπισθεν-, έφτασε να επικαλεστεί μέχρι και τις πυρκαγιές στο Μάουι της Χαβάης και στον Καναδά, ενώ υποστήριξε ότι «το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από τότε που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».
Ομως ταυτόχρονα η αναφορά του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ότι «θα έρθει σύντομα και η ώρα για την όποια αναθεώρηση, στρατηγική ενίσχυση και διορθωτικές κινήσεις», συνιστά ασφαλώς μια παραδοχή για την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των πυρκαγιών. Και έρχεται μετά την παραδοχή αποτυχίας του ίδιου του πρωθυπουργού για τις προηγούμενες φωτιές του Ιουλίου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «η κυβέρνηση έχει μια υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών» (28.7.2023).
Και βέβαια η κατάρρευση αυτή του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» συνιστά και την κατάρρευση του αφηγήματος του Κυρ. Μητσοτάκη περί «πολυδύναμου και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», το οποίο είχε προβάλει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και σκόπευε να προωθήσει και κατά την προσεχή παρουσία του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Σεπτεμβρίου.
Στην κυβέρνηση λένε ότι ο σχεδιασμός αυτός για την προώθηση της συγκεκριμένης ρητορικής δεν έχει αλλάξει μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές και υποστηρίζουν ότι σε αυτό το αφήγημα περί «εκσυγχρονισμού» περιλαμβάνεται και η Πολιτική Προστασία. Πάντως αν ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ εξαγγείλει την αναθεώρηση του σχεδιασμού του για την Πολιτική Προστασία, τότε αυτό θα σημαίνει την απόλυτη ομολογία αποτυχίας στο ζήτημα αυτό, για το οποίο ο ίδιος διατυμπάνιζε ότι διέθετε την ιδανική συνταγή ήδη από πριν εκλεγεί για πρώτη φορά πρωθυπουργός.
Μετά το Μάτι
Συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου 2018, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δώσει συνέντευξη Τύπου μετά την τραγωδία στο Μάτι, την οποία κατά κόρον είχε εκμεταλλευτεί πολιτικά προκειμένου να πάρει την εξουσία. Εκεί, λοιπόν, έλεγε: «Μπορώ να εγγυηθώ ότι την επόμενη μέρα, κατ’ αρχάς, στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στη θέση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία πρέπει να αναλάβει όλο τον συντονισμό. Και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ως μονοπρόσωπο όργανο, ειδικά την ώρα της κρίσης, να παίρνει ο ίδιος αποφάσεις και να είναι πάνω από υπουργούς και πάνω από τον πρωθυπουργό» και πρόσθετε: «Μπορώ επίσης να εγγυηθώ ότι θα εφαρμόσουμε άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο».
Η συνέχεια είναι γνωστή. Γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετά αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Αλλά μετά την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» μπροστά στις πυρκαγιές του 2021 ο κ. Χαρδαλιάς απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή μετακινούμενος στη θέση του υφυπουργού Αμυνας, ενώ ξηλώθηκε τότε όλη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφού ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καρατομήθηκε, μένοντας εκτός του κυβερνητικού σχήματος.
Σήμερα βέβαια ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός Υγείας, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα υφυπουργός Αμυνας, έχει και το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αττικής. Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε την αυτονόμηση της Πολιτικής Προστασίας σε ξεχωριστό υπουργείο, με το γνωστό φιάσκο της παραλίγο υπουργοποίησης του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, που τραυμάτισε προσωπικά την εικόνα του πρωθυπουργού. Και αφού η επιδίωξή του αυτή ναυάγησε, τελικά ως υπουργό Πολιτικής Προστασίας ο Κυρ. Μητσοτάκης τοποθέτησε τον Κύπριο πρώην επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε., Χρήστο Στυλιανίδη.
Η «παρένθεση» Στυλιανίδη
Μάλιστα, ενώ για τον Ευάγγ. Αποστολάκη ο πρωθυπουργός είχε κρίνει ότι δεν χρειαζόταν υφυπουργός, για τον κ. Στυλιανίδη έκρινε ότι χρειαζόταν και υφυπουργός (Ευάγγελος Τουρνάς), αποδεικνύοντας έτσι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν διαμορφώνει τις δομές του «επιτελικού κράτους» με βάση έναν συγκεκριμένο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά καθαρά με βάση τα πρόσωπα που κάθε φορά επιλέγει ως συνεργάτες του.
Σήμερα, στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Στυλιανίδης, που είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο υπουργείο σε μια λογική ειδικού επί των θεμάτων αυτών, βρίσκεται εκτός του υπουργικού σχήματος, ενώ το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είναι το τελευταίο τη τάξει σύμφωνα με την ανακοινωμένη σύνθεση της κυβέρνησης. Επειτα απ’ όλα αυτά, ο καθένας λοιπόν μπορεί να καταλάβει τι είδους σχεδιασμούς είχε στ’ αλήθεια για το θέμα των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν πρωτοδιεκδικούσε την εξουσία και τι σχεδιασμούς συνέχισε να έχει στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας